InterCora je na trhu už 30 let

V západočeské metropoli Plzeň s jejími něco přes 181 000 obyvateli se daří firmám a obecně podnikání. Vedle místních pivovarů, které vyvážejí zlatavý mok do takřka celého světa, zde působí další firmy s dlouholetou tradicí, jež jsou konkurenceschopné i za hranicemi České republiky.

K nim bezesporu patří v oblasti developmentu i česko-bavorská společnost InterCora, která staví a pronajímá komerční nemovitosti pro maloobchod a nedávno oslavila 30 let od svého založení. Za toto období postavila přes 100 obchodních center s celkovou výměrou přes 2 mil. m2, z nichž některá spravuje a provozuje.

Staronové obchodní centrum

A jak taková oslava kulatého výročí vypadala? Ve čtvrtek 9. listopadu InterCora slavnostně představila novou podobu obchodního centra Alice v plzeňské části Skvrňany. Celý projekt odpovídá současným trendům a splňuje přísná ekologická kritéria kladená na nové stavby. Nákupní centrum bylo postaveno na místě někdejšího sídlištního objektu Jednoty postaveného v 80. letech minulého století. Celá stavba obchodního centra Alice byla velmi rychlá. Demoliční práce byly zahájeny teprve letos v lednu – prodejna Penny Market byla uzavřena 4. ledna 2023. 

Nové centrum o rozloze 2 500 m2, slavnostně otevřeli zástupci developera a firem spolupracujících na stavbě i současných nájemců. Na úvod oba majitelé InterCory poděkovali všem, kteří se na úspěchu společnosti podílejí – zaměstnancům i obchodním partnerům, stejně jako městským samosprávám. 

Ing. Ivan Hlaváček, který s dr. Güntherem Zembschem tvoří tandem majitelů skupiny InterCora, pro Development News uvedl: „Podařilo se nám stanovit vnitřní strategii – zbourat objekty, které nejsou funkční, jsou energeticky nevýhodné. Rozhodli jsme se, že lepší než přestavovat nebo renovovat a snažit se zlepšovat je postavit zbrusu nový objekt.“ Že to bylo správné rozhodnutí, konstatoval ve svém krátkém vstupu i starosta městského obvodu Plzeň 3 Mgr. David Procházka, který ocenil dobrou spolupráci developera a města na projektu. Ing. Ivan Hlaváček následně doplnil, že okolí stavby ještě čeká definitivní dokončení: „Kooperace s městem Plzeň je důkazem velmi dobré spolupráce, kdy jsme přilehlé pozemky ponechali městu, ale připravili jsme je do stavu, kdy je v plánu zde dokončit park, který bude v příštím roce otevřen.“

V novém obchodním centru se podařilo zachovat hlavního nájemce – prodejnu Penny Market, s řeznictvím MÚÚÚ. Dále se k původním nájemcům přidaly obchody TEDI, Pepco, SUPER ZOO, lékárna Devětsil či tabák TABAKRA.

Součástí oslav byla konference i divadelní představení

Po slavnostním otevření nového centra se hosté přesunuli do hotelu Vienna House Easy Plzeň, kde následovala konference pod záštitou plzeňského primátora Mgr. Romana Zarzyckého, kterou společnost InterCora v posledních letech každoročně pořádá. Letošní hlavní téma neslo název Proměna obchodníka v době datové. Poutavou úvodní přednášku přednesl dr. Günther Zembsch, který se v oblasti developmentu pohybuje přes 40 let, zároveň je analytik a úspěšný vizionář nových koncepcí. Konference vyvrcholila ekonomickou analýzou, s níž vystoupil Ing. Miroslav Singer, bývalý guvernér České národní banky.

Závěrem oficiální části konference však oslavy neskončily; pokračovaly večerním kulturním programem na Nové scéně Divadla Josefa Kajetána Tyla, kde hosté mohli sledovat muzikál Candide od Leonarda Bernsteina.

Arnošt Wagner, Foto: autor a archiv InterCora

Zeptali jsme se obou jednatelů společnosti InterCora

Co jste jako investoři považovali při realizaci projektu za největší překážku?

Odpovídá Dr. Günther Zembsch: V každém případě umístění objektu včetně parkovacích míst ve stávající rezidenční zástavbě, takže bylo třeba brát ohled na problematiku okolí. Na jedné straně co do počtu parkovacích stání a současně bylo třeba vytvořit kulturní prostředí uprostřed lokalizované zóny o rozloze 2 500 m2, kde by měl vzniknout nový městský park. Ten bude přirozeně navazovat na retail a restauraci, která by měla přecházet do parku s dětským hřištěm a další sítí mobiliáře, laviček apod. Takže zde postupně vznikne pěkná pobytová plocha pro rezidenty.

Jaký byl ten hlavní důvod při zvažování, zda rekonstruovat původní objekt či jeho demolici a stavbu zcela nového OC?

Odpovídá: Ing. Ivan Hlaváček:  Rozhodly o tom převážně ekonomické aspekty a kalkulace. Vypracovali jsme návrh se stavebním i územním povolením. Pochopitelně jsme pečlivě zvažovali a srovnávali různé možnosti. Nakonec jsme došli k tomu, že kompletní odstranění objektu, na které nakonec došlo, a vybudování zcela nového centra, je ekonomičtější a časově výhodnější varianta než snaha o určitou revitalizaci, s níž by souvisela i řada kompromisů – a stejně by se nové centrum Alice nedostalo do požadovaného standardu. Ekonomičnost nového provozu je několikanásobně lepší, než by byla při sebelepší snaze revitalizovat původní objekt. Takže této velké výhodě předcházelo správné rozhodnutí.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *