Firma ELK se soustředí na prefabrikované dřevostavby

Jedním z vystavovatelů v konferenčním sále a zároveň jedním ze zahraničních řečníků byl jednatel ELK Stefan Anderl. Během přestávky mezi přednáškami jsme mu položili několik otázek.

Vaše společnost je v Čechách dlouhá léta známá jako výrobce rodinných domů. Jaký je současný výrobní program?

Historie firmy ELK v Plané nad Lužnicí je velmi dlouhá a začíná v roce 1989. Společnost se nedávno proslavila spoluprací na projektu Arcus City developera UBM, prvním rozsáhlém projektu dřevostavby v České republice. V blízké budoucnosti chceme být nejen aktivní v komerčních výstavbách, ale pokusíme se o návrat i na poli rodinných domů, zejména těch s vysokou přidanou hodnotou, tedy ve vyšším prémiovém segmentu, ve kterých se společnost cítí silná.

Můžete uvést některé zahraniční projekty?

Jeden z projektů, na který je ELK obzvlášť hrdý, se nachází západně od Vídně. Jedná se o výstavbu 168 bytů u St. Pöltenu, z nichž polovina je dokončena a druhá polovina se dokončuje. Na tomto projektu nyní intenzivně pracujeme a jsme na něj velmi hrdí. Dalším zajímavým projektem je kancelářská budova ve městě Horn, která byla postavena pro daňovo-poradenskou společnost. Zajímavostí je, že nad kancelářemi jsou dva privátní byty s jedinečnou terasou, nádherným výhledem a veškerým komfortem. V objektu je výtahová šachta a schodiště, které mohou být podle normy celé dřevěné. Podobné řešení je i v Praze v Arcus City, kde jsou výtahové šachty ve třech budovách rovněž dřevěné, ve čtvrté budově, která je větší, je ale úniková cesta včetně výtahové šachty betonová kvůli požárněbezpečnostnímu řešení. V Bavorsku se začíná stavět další pro společnost velmi důležitý projekt. Vznikne kolem 200 rekreačních domů. Vzhledem k blízkosti českých hranic a Šumavy se objevuje dost potenciálních zájemců z České republiky.

Vnímáte rozdílné požadavky zákazníků v Čechách oproti Rakousku či Německu?

V podstatě ve všech třech zemích zaznamenáváme rychle rostoucí poptávku po sériových dřevostavbách. V případě komerčních projektů jsou rozdíly především v předpisech příslušné země. Česká republika a Rakousko mají oproti Německu jednodušší požadavky na požární ochranu, a proto se velké projekty snáze realizují. Vidíme tedy velký potenciál pro výstavbu větších rezidenčních projektů v České republice. V současné době je v ČR podíl dřevostaveb asi 14 %. Náš zákazník UBM nyní projektem Timber Praha prokázal, že velké projekty dřevostaveb v České republice jsou technicky proveditelné a mohou být ekonomicky úspěšné. Předpokládáme tedy, že se pomyslná hráz protrhne a dojde k dynamickému nárůstu dřevostaveb v bytovém i komerčním sektoru.

Jaký program chystá společnost ELK do budoucna?

Předně – a není divu, že se firma ELK zaměřuje na prefabrikaci, zejména modulové stavby. Vše tedy připravujeme v továrně a logicky jen minimum na stavbě samotné. Veškerá technická zařízení (topení, větrání, vzduchotechnika) se také z velké části připravují ve výrobním závodě. V rámci prefabrikace např. vytváříme kompletní stěny pro tepelná čerpadla Viessmann, které jsou vybaveny všemi prvky a na stavbu jsou dodávány jako předstěna, která se přišroubuje ke konstrukci, a v podstatě jsou připojeny pouze trubky a kabely. Jde o to, aby montáž na stavbě byla co nejkratší, co nejodolnější vůči povětrnostním vlivům, efektivnější – a zároveň levnější. Před pár týdny jsme na německém trhu získali podíl ve skupině KAMPA, která staví energeticky pasivní dřevostavby, pro něž bude ELK dodávat stavební materiály. Věříme ve větší budoucnost dřevostaveb.

Z Brna pro Development News, Arnošt Wagner

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *