VIA UNA – architektonická památka v novém stylu

Historická budova banky v ulici Na Příkopě 33 prošla modernizací a přestavbou na kanceláře a obchodní plochy. Získala maximálně energeticky úsporný systém pro chlazení a vytápění, který zajišťují vodní VRV systémy společnosti Daikin. Jde o tepelná čerpadla voda-vzduch v třítrubkovém provedení umožňujícím dvojitou rekuperaci energie.

Vzhledem k památkové ochraně objektu nebylo např. možné provést zateplení fasády, i historická kastlová okna musela být jen zrenovována. Potřeba chlazení budovy je tak 1,74 MW a potřeba vytápění 0,9 MW při −15 °C. „Většina nových technologií musela být instalována v malém podkrovním prostoru a původních střešních nástavbách. Jde o tři adiabatické chladiče s celkovým chladicím výkonem přes 2 MW, vzduchotechnické jednotky a 33 vodních VRV systémů Daikin (tepelné čerpadlo voda-vzduch). Z toho 21 VRV systémů pro kanceláře je v třítrubkovém provedení a 12 VRV systémů pro vzduchotechnické jednotky v dvoutrubkovém provedení,“ vysvětluje Martin Rolčík, Consulting Sales Engineer ve společnosti DAIKIN. Vše je skryto před zraky kolemjdoucích i všech návštěvníků budovy. 

Unikátní řešení chlazení a vytápění budovy využívá dvojitou rekuperaci energie 

První část rekuperace energie probíhá na chladivovém okruhu mezi vnitřními jednotkami. V případě třítrubkového VRV systému jednotky, které chladí, předávají primárně energii jednotkám, které topí. Energii, která se nepředá, odvedou adiabatické chladiče do okolního vzduchu. Každý VRV systém je navržen tak, aby v rámci podlaží měl vnitřní jednotky minimálně na dvou různých fasádách. 

Druhá část rekuperace energie probíhá na vodní smyčce mezi jednotlivými tepelnými čerpadly. Jednotky, které jsou určeny pro obchodní plochy, zajišťují celoročně chlazení. Získaná energie se odvádí do vodní smyčky. Ohřátou vodu následně využijí tepelná čerpadla pro vytápění kancelářských prostor. Využitelná teplota vody pro tepelná čerpadla je 10–45 °C. 

Vnitřní jednotky

Všechny vnitřní jednotky (a je jich ke 400) jsou provozně nezávislé. Umožňují nastavení režimu chlazení nebo topení, nastavení teploty a tří stupňů otáček ventilátoru. „Zajímavostí celé instalace je netradiční rozvod měděného potrubí k vnitřním jednotkám. Standardně se vede horizontálně po patrech. Protože se však jedná o historickou budovu, kde nejsou žádné podhledy, vedli jsme vertikální rozvod chladivových potrubí falešnými sloupy mezi okny,“ doplňuje Martin Rolčík. 

 

PR Daikin

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *