Rakousko obdivuje unikátní budovu u hranic

Supermoderní areál Loxone Campus v hornorakouském Kollerschlagu spojuje kanceláře, logistické centrum, hotel s wellness, restauraci i konferenční a jednací místnosti. Investice se vyšplhala v přepočtu na 1,5 mld. Kč. 

Všechny prostory řídí jediný systém, který poskytuje perfektní přehled a zajišťuje 40% úsporu energií oproti ostatním budovám. Loxone Campus ukazuje cestu, jak přistupovat k dnešním developerským projektům – propojením a automatizací technologií. 

Jednoduché a efektivní

Loxone Campus mohl sloužit jen jako firemní sídlo. Místo toho se stal praktickou ukázkou toho, jak v 21. století řídit budovy, aby to bylo jednoduché a především efektivní. Je to de facto jeden velký showroom, který ukazuje, jak se vypořádat se spoustou technologií a požadavky dnešních developerských projektů.

Evropské centrum automatizace v září slavnostně otevřela společnost Loxone, lídr v oblasti chytrých řešení pro domy a budovy. Proč se při budování nezastavila u nutně potřebného? 

To, co se může zdát jako zbytečná megalomanie, má jasné opodstatnění: Loxone před lety vznikl na základě potřeby svých dvou zakladatelů, kteří se při stavění vlastních domů nespokojili s tím, jaké systémy chytrých domácností trh nabízel. Tak vyvinuli vlastní, který se postupně stal vhodným řešením pro všechny typy a velikosti budov. Developeři na něj dnes sázejí. Firma zůstala věrná myšlence odpovídat na reálné potřeby. A jak jinak je pochopit než se dostat do kůže developera vlastní výstavbou a čelit výzvám propojení více typů provozu?

All-in-one řízení? Důkaz, že je to možné

Budova splývá s okolním terénem. O návrh se postarala prestižní rakouská společnost ARKFORM. „Bylo pro nás důležité vytvořit budovu, která z krajiny vyrůstá a do ní se vrací. Sjednotit nejrůznější oblasti, jako jsou seminární místnosti, hotel, gastro, kancelář či auditorium, pod jednu střechu a zároveň je opět prostorově oddělit bylo pro mne jako architekta zvláštní a jedinečnou výzvou,“ přiznává architekt Marcel Amrhein, autor projektu.

„Přistupovali jsme k tomu kriticky a přehodnocovali všechny aspekty areálu, abychom našli optimální řešení vzdálené jakékoli konvenci. Tím jsme nově definovali hranice inteligentní automatizace budov,“ vysvětluje Thomas Moser, jeden ze zakladatelů Loxone.

Podmínka zněla jasně: Vše musí řídit jeden systém, Loxone. Facility management má o Loxone Campusu a všech procesech dokonalý přehled. Osvětlení, audio, přístupy, řízení energií, vytápění, stínění, zabezpečení… Tyto běžné aspekty dnešních budov nepotřebují jednoúčelové řídicí systémy. Jejich propojení přináší řadu výhod a skutečně efektivní automatizaci všech prostor.

Pokud je pracovní místo neobsazené, barva osvětlení se ztlumí z bílé na oranžovou. Toto základní LED osvětlení ušetří 98 % energie, která by jinak byla potřeba. Ventilace a topení se také automaticky přizpůsobuje přítomnosti či nepřítomnosti uživatelů. 

V restauraci byly nastaveny čtyři různé denní doby, z nichž každá vyžaduje vlastní zvukovou a světelnou scénu. Atmosféra pro hosty se tak nenápadně proměňuje od uvolněných ranních zvuků až po energické tóny a atmosférické osvětlení ve večerních hodinách. 

Systém reaguje i na rezervace hotelu, podle něhož řídí desítky pokojů včetně dvou luxusních apartmá. Vstupní karta umožní hostům podle potřeby přístup do konferenčních a dalších prostor.

Správné ovládání = snazší správa a provozní úspory v desítkách procent

Na systém je např. napojené i zavlažování zelených střech, které tvoří 78 % celkové plochy areálu. Dále i fotovoltaický systém o 600 kWp nebo 50 nabíječek pro elektromobily (Loxone Wallbox). Právě díky centrálnímu propojení mohou na sebe jednotlivé součásti systému reagovat, čímž vzniká nejvýkonnější energetický management, kterým Loxone v posledních měsících stále více upoutává.

Ten je založený na důkladném měření a analýze dat budovy, eliminaci žroutů energie a automatickém přesouvání spotřeby náročných technologií do levnějších časů na základě výroby fotovoltaiky nebo cen na spotovém trhu. Díky tomu již spousta budov ve světě šetří desítky procent ročně za energie s návratností investice v řádu měsíců. Jde o kanceláře, řetězce obchodů a restaurací, komerční prostory i skladové haly. Loxone tuto sílu demonstruje právě v Campusu, který má o 40 % nižší spotřebu než srovnatelné budovy bez inteligentního řízení.

„Díky Loxone je možné v součinnosti řídit topení, žaluzie a vzduchotechniku. Takto naplno využijeme potenciál pasivního domu a snížíme náklady za energie. Líbí se nám, že systém je téměř libovolně rozšiřitelný a klientské změny nejsou limitované. Další klíčovou vlastností pro nás byla kompatibilita a komunikace systému s prvky třetích stran,“ poznamenal dříve produktový manažer JRD Development Petr Valeš.

Výhody pro developery i facility managery

Jaké jsou další konkrétní výhody pro developery a správce jejich projektů? Získají zároveň systém smart meteringu, vizualizaci celé budovy v aplikaci, v níž mohou provádět i vzdálenou údržbu a správu, dostávají upozornění o technických závadách a mohou centrálně spravovat uživatelská data. Systém automaticky dokáže zamezit větším škodám při haváriích např. uzavřením vodních ventilů nebo odstavením zařízení. Loxone dělá i odečty z měřičů a export těchto dat, vypočítává hodiny provozu, upozorňuje na servis, výměny filtrů apod. A tím se zvyšuje hodnota nemovitosti!

To vše je v Loxone Campusu zavedeno a někteří čeští developeři již dříve měli možnost nahlédnout pod pokličku přímo na místě, další se tam chystají. Loxone spolupracuje např. s prestižním developerem Trigema. „V našem konceptu Developer of Different hrají technologie jednu z klíčových rolí, takže s inteligentním ovládáním budeme určitě pokračovat a zařazujeme ho jako standard do našich dalších projektů,“ řekl v nedávném rozhovoru pro iDnes.cz Marcel Soural, zakladatel Trigemy.

Inspirace pro všechny

Přestože bude Loxone Campus na denní bázi sloužit hlavně Loxone a školením partnerů (ubytovaným přímo v hotelu), nezavírá se veřejnosti. Je k dispozici externím firmám i jednotlivcům z řad developerů, stavitelů, projektantů a architektů. V hotelu se může ubytovat kdokoli, stejně tak povečeřet ve špičkové restauraci s rakouským konceptem Glorious Bastards známým z Lince nebo Innsbrucku.

Jste investor, developer nebo manažer? Řešíte ve své budově či projektu energetickou účinnost, smart metering, technická řešení a další aspekty? Rádi vám pomůžeme dostat se do Campusu načerpat potřebnou inspiraci a vše zažít na vlastní kůži. Dejte nám vědět!

Fakta o Loxone Campusu:

  • Investice: 70 mil. eur (asi 1,5 mld. Kč)
  • Celková plocha: 8 ha
  • Doba výstavby: 2,5 roku
  • Prostor pro školení: seminární centrum o rozloze více než 1 000 m2 nabízí devět nejmodernějších seminárních místností
  • Panoramatická okna umožňují plynulý přechod mezi interiérem a exteriérem
  • Přístup do rozsáhlého parku včetně seminárního pavilonu.
  • Auditorium: Obří prostor pro pořádání akcí s plochou 600 m2 pro stovky osob, který je mimo akce součástí stravovacího zařízení.
  • Hotel: 80 pokojů a dvě apartmá včetně wellness o rozloze 420 m2
  • Restaurace: 300 míst
  • Skladové a logistické centrum: 6 000 m2
  • Kanceláře: 3 000 m2 s 300 pracovními místy
  • Zeleň: bylo vysázeno přes 1 000 původních stromů a keřů, při stavbě bylo zachováno a přeskládáno více než 3 000 t balvanů
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *