Evropský realitní trh čelí mnoha výzvám

Ve dnech 4. až 6. října se v Mnichově konal 25. ročník prestižního evropského veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí EXPO REAL. Stavebnictví, realitní a investiční trh se v současné době potýkají s nebývalým množstvím problémů a výzev.

Patří mezi ně vysoké úrokové sazby, zvyšující se stavební náklady, klimatické změny i emise CO2 při výstavbě a provozu budov. Realitní experti se shodli na tom, že problémy a rizika zároveň mohou znamenat nové příležitosti. Podle nich je nyní pro realitně-stavební obor důležité změnit navyklé postupy a rozvíjet nové byznysové modely. Klíčovými tématy veletrhu proto letos byla dekarbonizace, ESG a digitalizace. 

Česká města zaujala udržitelnou architekturou od světových tvůrců

Společná expozice Czech Cities & Regions, kde se spolu představily Praha, Ostrava a Moravskoslezský kraj společně s agenturou CzechInvest a komerčními spoluvystavovateli. Česká města na sebe letos v Mnichově upozornila plánovanými projekty, za nimiž stojí světoznámí architekti. V Praze je to budova Vltavské filharmonie od dánského architektonického studia Bjarke Ingels Group. Do Ostravy přivezla projekty dvou významných architektů – rekonstrukci Domu kultury města Ostravy a přístavbu koncertního sálu od amerického architekta Stevena Holla a rekonstrukci věžového domu v Ostrčilově ulici od Evy Jiřičné. Hodnotná a výrazná architektura, kvalita a zároveň funkčnost i nejmodernější technologie – to charakterizuje díla obou jmenovaných. 

Ostravský projekt bude ve střední Evropě vůbec první od Stevena Holla a vyvolává velká očekávání. Spojuje staré s novým, protože původní budova Domu kultury od renomovaného architekta Jaroslava Fragnera z roku 1954 zůstane i s historickými prvky zachována a k ní bude přistavěna nápadná budova koncertního sálu. 

Zachovat historické dědictví se rovněž stalo cílem architektky Evy Jiřičné, která se podílí na návrhu rekonstrukce výškového domu v Ostrčilově ulici. Stavba věžového domu z 60. až 70. let bude zrekonstruována podle současných požadavků na udržitelné bydlení. Její součástí bude i kavárna s panoramatickými výhledy a s komerčními jednotkami v přízemí.

Žhavá témata letošního veletrhu – dekarbonizace, ESG, digitalizace…

K dosažení klimatických cílů a zmírnění klimatických změn je nutné nejen snížit emise CO2, ale také přistoupit v co největší možné míře k dekarbonizaci. Okolo 30 % emisí je způsobeno výstavbou a provozem budov, což je mnohem více, než dosahují emise z dopravy. Potenciál úspor ve stavebnictví je obrovský, ale celý sektor musí projít zásadní proměnou vyžadující inovativní řešení a širší zavádění moderních technologií. Možností je výstavba vícepodlažních budov ze dřeva v širším měřítku. Příkladem je divize dřevostaveb UBM Development AG, která má aktuálně v přípravě přes 250 000 m2 dřevostaveb a plánuje stát se největším evropským developerem ekologických budov s dřevěnou konstrukcí. Použití 1 m3 dřeva při výstavbě na sebe váže 1 t uhlíku. Na svůj první český projekt vícepodlažních bytových dřevěných domů Timber Praha použije UBM 1 800 m3 dřeva, které na sebe bude vázat 1 800 t uhlíku – v porovnání s tradiční výstavbou se emise skleníkových plynů sníží o zhruba 60 %. Pozadu ale nezůstávají ani developeři v dalších segmentech – např. v sektoru průmyslových a logistických nemovitostí. Veletržní prezentace společnosti VGP se nesla v duchu ekologicky efektivní logistiky a lehké průmyslové výroby. Vlajkovou lodí společnosti je VGP Park München o ploše 674 000 m2, mezi jehož nájemce patří renomované německé značky BMW Group a KraussMaffei Group. Je zde jedna z největších instalací solárních panelů v Německu s kapacitou přes 12 MWp, zároveň se zaměřuje na biodiverzitu: jeho součástí je i 24 ha polí, luk, květinových pásů a rybníků. Současně si VGP stanovila za střednědobý cíl obejít se ve VGP Parcích pokud možno zcela bez plynu a využívat obnovitelné zdroje energie. Pilotním projektem v tomto směru je VGP Park Am Alten Flughafen v německém Giessenu, kde byl plyn nahrazen systémem tepelných čerpadel v kombinaci s fotovoltaikou. 

Stále více do popředí při rozhodování zejména velkých institucionálních investorů se dostává naplňování principů ESG (Environmental – Social – Governance), protože v budoucnu bude naplňování ESG jedním z kritérií pro financování projektů.

EXPO REAL V ČÍSLECH

Na EXPO REAL letos přijelo 1 856 vystavovatelů z 36 zemí a představili se v sedmi výstavních halách. Celkem přijelo na veletrh přes  40 000 účastníků reprezentujících 70 zemí. 

26 ročník veletrhu Expo Real se v Mnichově uskuteční od 7. do 9. října 2024.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *