Prémiové nemovitosti odolávají volatilitě trhu

Unikátní lokality, exkluzivita a specifická architektura – to jsou faktory, které podle Marka Unčovského z Avant Financial Group patří z hlediska developmentu mezi klíčové.

Společně jsme si povídali o investičním portfoliu zaměřeném na prémiové nemovitosti a o aktivitách a příležitostech, které skupina na trhu sleduje.

Vaše skupina se zaměřuje mj. na investice do developmentu prémiových nemovitostí. Proč se podle vás vyplatí do takových realit investovat?

Kouzlo prémiových nemovitostí spočívá především v jejich odolnosti vůči volatilitě trhu. Mimořádný projekt si zkrátka svého kupce najde vždy. O tom jsme se koneckonců mohli v historii mnohokrát přesvědčit – na rozdíl od jiných komodit odolávala hodnota prémiových realit výkyvům trhu výrazně lépe. Důležitá je pro nás i jedinečnost projektu, která se obvykle vyznačuje specifickou lokalitou, napojením na její ráz, osobitou architekturou a soukromím.

Kterým konkrétním developerským projektům se v současné době věnujete?

Do realit investujeme prostřednictvím fondu kvalifikovaných investorů Nemomax (Nemomax investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s.), který se od roku 2017 zaměřuje na investice do developmentu prémiových realit. Ke konci července letošního roku dosahovala hodnota jeho majetku 892 mil. Kč a buduje si velmi slušné portfolio. Mezi úspěšnými projekty fondu najdeme např. zrekonstruovanou prvorepublikovou vilu Rokoska na úpatí svahu nad pražskou Trojou. Za sebou má také výstavbu moderních bytových domů v projektu VIVA Vrchlabí. Z připravovaných projektů bych zmínil Rezidenci Na Karmeli, která v budoucnu nabídne prémiové byty uprostřed historického centra Mladé Boleslavi. Nejnovějším připravovaným projektem je VIVA Lipno na břehu oblíbené jihočeské přehrady, který prochází přípravnými pracemi a obstaráváním potřebné dokumentace. Kombinuje v sobě exkluzivitu, jedinečnou lokalitu, osobitou architekturu a soukromí. Je výjimečný také tím, že doslova splývá s okolní přírodou, jelikož jednotlivé objekty byly navrženy tak, aby evokovaly přirozenou součást okolního lesního porostu, byly šetrné k životnímu prostředí a energeticky úsporné.

Vedle developmentu se věnujete také finanční službám. Na koho jsou zaměřeny?

Od roku 2021 spadá do našeho portfolia AVANT investiční společnost, která má na trhu silné jméno už 17 let. Společnost se specializuje na zakládání, správu a administraci fondů kvalifikovaných investorů. Zkušeným investorům nabízíme zajímavé investiční příležitosti např. v sektorech jako development rezidencí a komerčních nemovitostí, logistických a průmyslových areálů. Právě díky aktivitám AVANT investiční společnosti jsme získali cenné know-how, jak investiční a podnikatelský sektor vzájemně propojovat. Tyto zkušenosti nyní hodláme zužitkovat v rámci mateřské společnosti Avant Financial Group.

Co konkrétního nabízíte?

Pomáháme podnikatelům různými způsoby. Nabízíme jim ekvitní financování, popř. odkoupení jejich projektu. Naší další službou je strategické řízení a získávání strategických partnerů. Ta pomáhá projektům, které tematicky nespadají do oblasti našeho zaměření, ale přesto v nich vidíme růstový potenciál. Vyhodnotíme příležitost a tyto podnikatele propojíme s investory nebo jinými partnery z ekosystému AVANT, kteří jim s rozvojem jejich společnosti pomohou. V takto zásadních projektech našim klientům zabezpečujeme strategické řízení.

Vidím, že se vaší skupině navzdory recesi daří. Jakých ekonomických výsledků dosahuje?

V Avant Financial Group si udržujeme stabilní růst. Za uplynulý rok se nám podařilo dosáhnout zisku skupiny ve výši 110 mil. Kč a navýšit kapitál na 328 mil. Kč. Aktiva naší skupiny vystoupala na hranici 1,35 mld. Kč. Za růstem Avant Financial Group stojí nastavená strategie, které se držíme už od vzniku společnosti – zaměřovat se na prémiové a unikátní projekty s růstovým potenciálem. Přes současnou makroekonomickou situaci vidíme, že jsme zvolili správný směr, a jsme rádi, že naši investoři a partneři nám v tomto ohledu důvěřují.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *