Liget nabídne inteligentní byty s výhledem na Bratislavský hrad

Podobně jako Praha vyhlížela unikátní Fragment od Trigemy, těší se Bratislava z nové dominanty developerské výstavby. 

Společnost VSD Development dokončuje Liget, výškový bytový dům s ambiciózním cílem – posunout slovenský trh s bydlením na novou úroveň. Architekturou, designem, polohou a také komfortem, který zásadně podpoří inteligentní technologie. Kolem luxusních bytů již krouží známé slovenské osobnosti a podnikatelé. Pravděpodobně si nechtějí dát ujít příležitost být u prestižního projektu, který se vyjímá na mapě slovenských developerských projektů.

Severoamerický styl a mezonet jako ze snu

Při prezentaci nových projektů většinou žádný developer nešetří superlativy. Co tedy ve VSD Development udělal, aby se Liget lišil a dostál svého hesla „nové dějiny bydlení“?

Moderní věžová budova se vypíná na okraji Sadu Janka Kráľa v bratislavské čtvrti Petržalka. Podobu jí vtiskl zkušený architekt Ľubomír Závodný a členové kanceláře DZ Architekti. Skleněný vzhled doplňují na první pohled nenápadné balkony, čímž působí jako nadstandardní výškové bytové domy ze Severní Ameriky.

Liget se záměrně netváří jako projekt pro širší okruh zájemců, ale jako vysoce prémiové bydlení. Luxus dýchne na obyvatele už u vstupu. „Do lobby se vchází karuselovými dveřmi. Uvnitř bude pán v saku, který vás uvede do budovy, což by mělo připomínat hotelový styl. Bude zde instalován elektronický turniket, který se po 22. hodině uzavře, ale vám jako majiteli se otevře,“ přiblížil pro slovenský online blog YIM.BA Peter Marhula, výkonný ředitel společnosti VSD Development. V prostorách v sousedství lobby si budou moci obyvatelé (třeba z řad podnikatelů) plánovat a pořádat schůzky.

Nádherné byty, jichž bude 90, mají přivítat své náročné obyvatele ještě letos. Navrženy jsou dvoj- až čtyřpokojové rezidence ve třech variantách barev a využitých materiálů. Skutečným skrytým pokladem je však mezonetový byt v 15. a 16. podlaží s dokonalým výhledem na historické centrum hlavního města, a dokonce i na Bratislavský hrad. Největší a nejluxusnější je však penthouse v nejvyšším patře o výměře 700 m2.

Vybavení pro maximální komfort

Náročné klientele odpovídá náročnost řešení bytových jednotek. Kýžený komfort vzniká propojením kvalitního designu, vybavení a technologií. A právě technologiemi jsou byty i celý dům skutečně nabité. Stropní chlazení, podlahové topení, rekuperace, elektrické stínění, v nejlepších bytech i vlastní vnitřní výtah.

Technologie by samy o sobě nestačily, pokud by jejich ovládání bylo pro obyvatele náročné a komplikované. I na to developer myslel a rozhodl se nadřadit inteligentní systém. Funkce bytu jsou z velké části řízeny automaticky. Ovládacích prvků je minimum a nijak nenarušují vytříbený design. Obyvatelé si vystačí s jedním stylovým tlačítkem v každé místnosti, popř. mají přehled o domácnosti v jedné mobilní aplikaci.

Automatické fixscreeny zamezí přehřívání a zajistí soukromí

Zajímavostí budovy jsou různé konstrukční výšky podlaží, které se pohybují od 2,6 do 3,5 m. Kombinace s velkými prosklenými plochami vypadá perfektně, ale může způsobit přehřívání interiérů. Proto developer vsadil na takzvané fixscreeny, venkovní větruodolné rolety, které na prosklené fasády skvěle padnou. I přes odstínění vpouštějí dostatek denního světla a zároveň přes ně není vidět dovnitř. Právě fixscreeny jsou dobrý příkladem, jak technologii ještě vylepší její inteligentní automatizace. Rolety se budou ovládat samy, vždy podle aktuální vnitřní teploty. V létě efektivně zabrání přehřátí, v zimě naopak nebudou bránit tepelným ziskům prosklených ploch, aby interiér výhodně vytopily. V požadovanou hodinu se rolety automaticky zatáhnou, aby do rozsvícených pokojů nekoukali zvědavci.

Chytré byty jako standard

Automatické stínění a další inteligentní funkce získají byty v základu a zajistí je systém Loxone. Pokoje budou samy regulovat teplotu podle přání obyvatel prostřednictvím zmíněných rolet a především automatického podlahového vytápění. Investor nemusel dokupovat teplotní senzory, protože vnitřní klima včetně vlhkosti měří zmíněná tlačítka (tzv. touch) se zabudovaným čidlem. Decentní senzory přítomnosti na stropě umožnily automatizaci osvětlení. Přibyly i bezpečnostní funkce pro eliminaci škod při haváriích. Únik vody, např. z pračky, rozezná detektor úniku vody a majiteli okamžitě přijde upozornění, ať je kdekoli.

Právě vzdálený přístup z aplikace je dalším zásadním benefitem. Mít vlastní nemovitost „v kapse“ v práci nebo na dovolené je v případě luxusních bytů ještě důležitější. Stačí jedna aplikace místo několika různých na vytápění, světla, stínění… Vše je přehledně na jednom místě. Loxone totiž spočívá v propojení jednotlivých technologií.

Přidaná hodnota pro developera potěšila i Petera Marhulu. „Pro uspokojení požadavků nejnáročnějších klientů je nutné zajistit vysoký komfort bydlení. Liget je proto technologicky nabitý a předčí ostatní bratislavské konkurenty. Inteligentní elektroinstalace zajišťuje prakticky autonomní provoz bytové jednotky – automatizace je nadřazená manuálním funkcím,“ vysvětluje výkonný ředitel VSD Development. Systém Loxone lze kdykoli rozšířit o další technologie a funkce podle přání majitelů.

Inteligentní rezidence s Loxone

Developeři si na inteligentním systému cení zejména toho, že zvyšuje hodnotu a atraktivitu celého projektu. Automatizované budovy nabízejí nájemníkům nenapodobitelný komfort. Díky inteligentnímu energetickému managementu budova dosahuje zásadních provozních úspor. Důležitá je i nadstandardní ochrana budovy. Developer dokáže snížit vstupní investici tím, že jednotlivé řídicí systémy nahradí jedním univerzálním, který odřídí i technologie na pozadí budovy, MaR, závlahu zelených ploch a podobně. Benefity získají kromě developera a klientů také správci budov, kterým Loxone výrazně usnadní monitoring, servis nebo odečty.

Pavel Lískovec, Loxone, Branch Manager CZ

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *