Bohdalecké kvarteto s tichou vzduchotechnikou

V oblasti udržitelné výstavby a přístupu ke zdravému a ekologickému bydlení již dlouhodobě patří k předním developerům společnost JRD.

Jedním z jejích nejnovějších realizovaných projektů je obytný soubor Bohdalecké kvarteto se 183 bytovými jednotkami v ulici U Plynárny v pražské Michli. Jak je v případě JRD dobrým zvykem, tak i v Bohdaleckém kvartetu můžeme nalézt ty nejnovější technologie z oboru TZB, zaručující zdravý a ekologický provoz celého objektu.

Společnost JRD klade důraz na zdravé bydlení a s tím související zdravé vnitřní prostředí, které je dnes z hlediska větrání obytných prostor již legislativně předepsáno např. ČSN 15665/Z1. Ve spolupráci se společností ATREA, jež je dlouholetým partnerem JRD při návrhu i realizaci bytových domů, co se týká vzduchotechnických zařízení se zpětným získáváním tepla (tzv. rekuperací tepla), byl pro tento projekt navržen centrální vzduchotechnický systém využívající střešní centrální jednotky s integrovanými hlukovými tlumiči ve spojení s inteligentními regulátory variabilního průtoku tzv. SMART boxy.

Hlavní přednost VZT jednotek instalovaných na Bohdaleckém kvartetu je patrná již z jejich názvu – DUPLEX Silent (anglicky tichý). Nízká hlučnost těchto větracích jednotek je naprosto zásadní, a to jak akustickým výkonem emitovaným pláštěm do okolí, tak akustickým výkonem vyzařovaným do vzduchotechnického potrubí. Právě druhý jmenovaný je z projektantského hlediska vyřešen již v jednotce. Pro projektanty tak odpadá složitá cesta vměstnávat velké tlumiče hluku do potrubního rozvodu, kde jsou často limitováni prostorovými možnostmi. Neopominutelnou součástí celého VZT systému jsou i regulátory variabilního průtoku vzduchu (VAV regulátory), které hlídají správné množství větraného vzduchu v jednotlivých bytových jednotkách. Vysoký technologický standard společnosti JRD využívá v tomto systému i čidel kvality vzduchu, která monitorují správnou koncentraci CO2 v bytech a zaručují tak jejich obyvatelům ničím nerušený pobyt ve zdravém prostředí bez nutnosti zásahu. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *