Ohlédnutí za konferencí Brownfieldy 2024 v Automatických mlýnech v Pardubicích

Den nabitý inspirací, kreativitou a energií, kterou přinášeli přednášející i účastníci. Šestý ročník konference se nesl v pozitivní náladě a Automatické mlýny poskytly krásnou kulisu pro diskuzi o budoucnosti brownfieldů.

O unikátní prostor Sila se zasloužili Prokš a Přikryl architekti, novou podobu Gočárovy galerie navrhl Petr Všetečka a o originální budovu Gampy a Sféry se postaral Jan Šépka. Všichni architekti ve spolupráci s majitelem části areálu Lukášem Smetanou, zástupci města Pardubice a Pardubického kraje vytvořili unikátní moderní prostor, který si jistě město Pardubice zaslouží a obohatí jeho každodenní život.

Přednášející z řad zástupců měst, soukromých developerů i jednotlivci ukázali, že nejdůležitější je mít vizi a odvahu ji realizovat. O tom posluchače přesvědčil mj. Chris Müller, který stál u zrodu obnovy továrního komplexu Tabakfabrik v Linci. Továrna, která v minulosti vyprodukovala 8 000 cigaret za den, je dnes sídlem více než 250 firem a institucí. 

Diskuse nad inovacemi se odvíjela od samotných konceptů k dílčím tématům – energetice, nakládání s vodou a moderním materiálům. Např. společnost Skanska využívá stavební recyklovaný materiál jako částečnou náhradu přírodního kameniva pro výrobu čerstvé betonové směsi, díky níž vzniká jejich vlastní „rebetong“. Start-up So-conrete představil ultravysokohodnotný beton a vláknobeton, materiály, které mají pokročilé mechanické vlastnosti a odolnost, což umožňuje vyrábět jemné organické tvary bez nutnosti tradičních masivních betonových monolitů.

Se zkušenostmi z rozvoje brownfieldů se podělili také zástupci měst. Dlouholetý starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek představil postupný rozvoj bývalé textilní továrny Perla přímo v centru města, kde se aktuálně připravuje projekt výstavby ateliérů Střední školy uměleckoprůmyslové a Galerie současného umění podle návrhu studia CHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS. Přeměnu bývalých kasáren Jana Žižky na novou čtvrť Dvorce představila táborská městská architektka Kateřina Čechová a nadšení pro záchranu chátrajících obchodních domů v Opavě a Ostravě přiblížili Daniel Zeman a Linda Bittová. 

Celý program zakončil odborně a s lehkostí jemu vlastní Peter Bednár z ateliéru Jakub Cigler Architekti, který svými trefnými asociacemi přesně pojmenoval problémy a limity územního plánování v České republice. 

Kateřina Kubizňáková

Foto: Dominik Kučera

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *