Novostavby i rekonstrukce v režii ARCHINA Design

Architektonická a interiérová společnost ARCHINA, s. r. o., byla založena v roce 1992 a její hlavní činností je poskytovat klientům kompletní návrhy všech typů budov a interiérů, zejména pro hotely, kanceláře, komerční či obytné prostory.

Do čtvrtého desetiletí trvání naší firmy a pátého desetiletí mé profesionální kariéry architekta jsme vstoupili dvěma novými projekty v oblasti bydlení a kombinace hotelu a servisovaných apartmánů.

„Jsem velice rád, že v našem ateliéru vznikají projekty, které jednak navracejí využití historickým budovám a dotvářejí je citlivě umístěnými dostavbami do harmonických celků.“ (I. Nahálka)

Magnolia Health & Spa resort (architekti : Ing. arch. Ivo Nahálka, Ing. arch. Jan Suchý; generální projektant : ARCHINA Design, s. r. o.)

Úspěšně realizované projekty

Prvním z nich je rekonstrukce a nástavba historického objektu v Praze 1 na čtyřhvězdičkový hotel a servisované apartmány Allure Hotel and Residence. Projekt získal již dvě významná mezinárodní ocenění – první místo v German Design Awards 2024 v kategorii Excellent Architecture a rovněž první místo v International Property Awards 2024. V objektu je umístěno celkem 78 hotelových pokojů a apartmánů s kompletním zázemím a společnou recepcí. 

Druhým z realizovaných projektů je rekonstrukce a změna užívání historického objektu bývalého hotelu Vítkov v Praze 3. Podle našeho projektu zde vznikl bytový dům Youstone s celkem 105 ubytovacími jednotkami. 

Dalším projektem, který je v současné době před dokončením, je rekonstrukce a dostavba dvou historických objektů v Praze 2, původně využívaných jako poliklinika. Vznikne v nich koncept nájemního bydlení skupiny CITY POP – Artisa Group. V objektu bude přes 100 bytových jednotek s kompletním zařízením, kavárnou a parkováním.

Purohotel (architekti – Ing. arch. Ivo Nahálka, Ing. arch. Jan Suchý; generální projektant: ARCHINA Design, s. r. o.)

Hotely

Z připravovaných projektů velkých urbanistických celků a komplexů jsme získali stavební povolení na první etapu lázeňského komplexu Magnolia Health & Spa resort, kde vznikne lázeňský hotel a wellness hotel. Ve vzájemně propojených budovách vznikne 150 pokojů s léčebným, relaxačním vybavením a kongresovým centrem. Projekt je umístěn v oblasti jižní Moravy v blízkosti Novomlýnských nádrží.

Jedním z návratů k menším projektům je jeden z mých nejoblíbenějších hotelových projektů v Praze – hotel Alcron oceněný již v roce 1999 jako nejlepší v Evropě v kategorii luxusních hotelů. Podle našeho projektu byla zahájena realizace nástavby střešního baru s vyhlídkovou restaurací a venkovní terasou s nádherným výhledem na historické centrum Prahy. Projekt získal významné mezinárodní ocenění, a to první místo v soutěži International Property Awards.

Z mnoha nových hotelových projektů, které naše společnost navrhla, bych rád zmínil rekonstrukci a nástavbu dalšího historického objektu v Praze 1. Je to projekt Purohotel, jehož výstavba bude zahájena v lednu 2025. Po dokončení vznikne v Praze čtyřhvězdičkový hotel se 150 pokoji.

Rekonstrukce a dostavby

Z dalších projektů bych rád zmínil novostavbu a rekonstrukci komplexu Vyšehrad Residence v Praze 2 a rekonstrukci a dostavbu historického objektu Národní dům Smíchov v Praze 5. Mezi ně patří i další dva projekty rekonstrukcí významného objektu bývalé Živnostenské banky v Praze 1, rekonstrukce a nástavba objektu bývalého obchodního domu v Celetné ulici na čtyřhvězdičkový hotel a rekonstrukce s dostavbou dvou historických objektů v Praze 5, kde po dokončení vznikne 180 bytových jednotek.

Ivo Nahálka

foto: Archiv ARCHINA Design

 

 

Střešní bar s vyhlídkovou restaurací a venkovní terasou hotel Alcron / (architekti : Ing. arch Ivo Nahálka, Ing. arch Otmar Němeček; generální projektant : ARCHINA Design, s. r. o.)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *