Fotovoltaika vede k energetické nezávislosti a stabilitě: Proč do ní investovat i dnes?

Zlepšení energetického profilu nemovitosti naplňující ESG požadavky, lokální spotřeba vyrobené energie snižující ekonomickou závislost provozovatelů domů, jistota ceny umožňující stabilní finanční plánování — to jsou některé z benefitů, které představuje instalace střešní fotovoltaické elektrárny. 

Ty svůj boom zažily po dramatickém růstu cen energií v roce 2022. I přes uklidnění situace však zůstává hned několik důvodů, proč do střešní fotovoltaiky investovat i dnes. 

Možnosti financování prostřednictvím Raiffeisen – Leasing

Růst energií přede dvěma lety motivoval mnoho firem k investicím do fotovoltaiky, od níž očekávaly především finanční úspory a předvídatelnost budoucích nákladů. Energetická soběstačnost však dává smysl i poté, co dramatické období růstu cen pominulo. Stále trvá nestabilní bezpečnostní situace na Ukrajině a Blízkém východě, která může ceny energií výrazně a především nečekaně ovlivnit.

Pro provoz komerčních areálů, ale i bytových domů je důležitá předvídatelnost a hlavně stabilita, kterou je potřeba promítnout do finančních plánů projektů, ale i rozpočtů domácností. Fotovoltaiky svým majitelům dokážou přinést okamžitou finanční úlevu v podobě úspor na několika složkách koncové ceny elektřiny. Jedná se především o distribuční poplatky a poplatek za podporované zdroje energie (POZE), které neplatíte v případě umístění fotovoltaiky a spotřeby energie přímo v objektu či areálu. 

„Střešní solární elektrárny umožňují jejich majitelům lépe plánovat finanční budoucnost, a to díky jistotě, že je v příštích letech nepřekvapí cenové výkyvy způsobené světovými či lokálními událostmi. Vždy je však třeba myslet i na to, jak investici do fotovoltaiky nejlépe finančně zajistit. Ve společnosti Raiffeisen – Leasing nabízíme více variant. Při klasickém financování na základě dosavadních finančních výsledků žadatele klient získá větší flexibilitu v nastavení parametrů prodeje elektřiny. Druhou možností je vytvoření projektového SPV, v němž je fotovoltaika splácena z vlastního provozu. V další variantě partner Raiffeisen – Leasing střešní fotovoltaiku na své náklady postaví a uzavře s majitelem objektu smlouvu o dodávkách energie na 20 let. Koncová cena elektřiny nepřevýší cenu původního dodavatele energií. Po skončení této doby bude fotovoltaika převedena majiteli objektu za 1 Kč,“ nastiňuje možnosti, jak financovat fotovoltaickou elektrárnu, Přemysl Beneš, jednatel společnosti Raiffeisen – Leasing. 

Fotovoltaika napomáhá plnění požadavků ESG 

Na okraji zájmu není ani zlepšení parametrů udržitelnosti a naplnění požadavků ESG. Střešní solární elektrárny významně zlepšují energetickou účinnost budovy. V době, kdy se pro stále více nájemců stávají ESG zásady klíčovým faktorem při výběru nemovitosti a mnoho firem intenzivně pracuje na své zelené transformaci, jsou fotovoltaické systémy smysluplným řešením, jak udržitelné závazky naplnit. „U starších objektů s omezenými možnostmi změny energetického managementu jsou fotovoltaiky často i jediným způsobem, jak ESG požadavkům dostát. A my jsme připraveni i u této komodity našim klientům nastavit financování a poskytnout dotační servis, který pomůže k získání dotace,“ dodává Přemysl Beneš.

Raiffeisen – Leasing je osvědčeným partnerem, který si zakládá na individuálním přístupu. Klienti od první fáze projektu a jeho přípravy až po dokončení procesu komunikují s týmem profesionálů, který zná jejich potřeby a možnosti a připraví jim řešení na míru. O kvalitě služeb vypovídá i skutečnost, že klienti, kteří řešení Raiffeisen – Leasing vyzkoušeli, se k nám opakovaně vracejí. 

PR

Foto: Archiv Raiffeisen – Leasing a Depositphotos

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *