Projekt Nové Kbely je ve výstavbě

Společnost LH Home působí na realitním trhu od roku 2011 (dříve pod názvem Luxury Home). Původně lokální západočeský developer za tu dobu dodal na trh přes 1 100 bytů v různých českých městech od Mariánských Lázní přes Liberec po Kutnou Horu či Pardubice.

Historii, současnost i plány LH Home nám přiblížil Pavel Kříž, ředitel společnosti.

Jak navazuje nová firma na tu původní? A jak vlastně společnost vznikla?

Jsme stále stejná společnost, jen se změnil název, aby byl snadněji zapamatovatelný pro lidi. Firma vznikla kolem současného majitele v Mariánských Lázních, kterého development zaujal. Začal výstavbou bytového domu a ordinací právě v Mariánských Lázních. Poté pokračoval projekty v Tachově, Pardubicích, Karlových Varech až k těm současným v Kutné Hoře, v Českých Budějovicích nebo v Praze. Od začátku se nevěnoval výhradně bytovému developmentu – i nyní máme pár projektů, které zahrnují komerci. Je to ale spíš doplněk bytového domu. Něco vyžaduje legislativa, ale samozřejmě je to i vhodné pro doplnění lokality o občanskou vybavenost. Náš developerský tým je celkem malý, ve firmě je kolem 15 lidí. Ale máme samozřejmě i další části, protože podnikání celé skupiny je široké.

Rezidenční výstavbě jste se ale věnovali od počátku.

Ano, původně jsme se chtěli zaměřit na výstavbu bytů v krajských nebo okresních městech. Proto jsme stavěli právě v Tachově a pak jsme přešli do Pardubic. Postupem času, jak firma rostla, jsme si řekli, že se zaměříme hlavně na krajská města, protože tam byla menší konkurence než například v Praze a také rychlejší proces stavebního řízení. Potom se k tomu přidaly projekty rekreačního typu, jako je Černá v Pošumaví (Lipno), které máme také v nabídce. Dnes se chceme soustředit hlavně na Prahu a Brno. Právě v Praze jsme v loňském roce zahájili výstavbu projektu Nové Kbely a teď jsme čerstvě dokončili akvizici projektu se stavebním povolením v pražských Roztylech, velice atraktivní lokalitě, kde vznikne 74 bytů. Prodej tohoto projektu chceme spustit ještě v tomto roce a výstavbu zahájit příští rok na jaře.

Nové Kbely jsou vaším prvním projektem v Praze. 

Ano, akvizici tohoto projektu jsme dokončili v loňském roce a ihned jsme zahájili prodej i výstavbu. Je to zajímavý projekt v sousedství kbelského letiště se spíše menšími byty 1+kk a 2+kk. Za nás je to velmi zajímavá lokalita, která do budoucna nabízí velký potenciál. V blízkosti je kompletní občanská vybavenost, ale zároveň je celá městská část obklopená zelení. Díky zájmu o tento projekt vidíme, že pro klienty je toto důležitým faktorem. Při vyhledávání akvizic hodně hledíme na lokalitu. Obecně je jedno, zda jsme v Praze nebo Českých Budějovicích, ale jde o kombinaci toho, že jste v blízkosti přírody, ale zároveň máte po ruce občanskou vybavenost s dobrou dopravní dostupností. To je právě příklad projektu v Roztylech, kde se nacházíte kousek od magistrály a zároveň to máte tři minuty pěšky na metro. MHD určitě je a stále v budoucnu bude velkou přidanou hodnotou. Dnešní mladá generace netrvá na vlastnictví aut, ale přiklání se k jejich sdílení nebo právě k MHD. Takže při akvizici nových lokalit je více faktorů, které vyhodnocujeme. 

Které další projekty byste chtěl zmínit?

Na přelomu září a října bychom chtěli spustit prodej projektu Panorama Roztyly. Další bytový projekt připravujeme ve Velkých Pavlovicích, ale předpokládáme, že některé jednotky v tomto projektu budou sloužit i k druhému bydlení. Spustili jsme prodej Residence Promenáda v Liberci, což je velký bytový dům přímo v centru města, budeme pokračovat v další etapě výstavby Nové čtvrti Branišovská v Českých Budějovicích. Ve Velkých Přílepech, což je menší obec u Prahy směrem na Kladno, stavíme bytový dům s 44 byty v kombinaci s retailem v parteru budovy. Zde bychom chtěli dál pokračovat ve výstavbě menších bytových domů.

Padla zmínka o druhém bydlení. Máte tuto formu standardně v nabídce, nebo je to výjimka?

V nabídce máme dokončený projekt Resort Malé Lipno, který se nachází přímo na břehu lipenské přehrady. To byl původně ojedinělý projekt, ale při jeho stavbě jsme tento trh trochu poznávali. Tak jsme navázali projektem horských apartmánů na Klínovci, který nyní připravujeme. Další projekt připravujeme, jak jsem řekl, ve Velkých Pavlovicích. Je sice primárně zaměřený na klasické bydlení, ale lokalita je oblíbená mezi milovníky vína a cyklisty, takže předpokládáme, že některé byty mohou sloužit jako druhé bydlení. Takže tento projekt lze teoreticky také zahrnout mezi rekreační nemovitosti…

Pro developera není současná situace na trhu nijak lehká. Netýká se to jen cen stavebních materiálů a prací. Jak to organizujete při tak velkém počtu projektů?

Využíváme generálního dodavatele, stavební firmu z naší skupiny, která je s námi spjata od začátku fungování naší developerské firmy. Takže za tu dobu má stavební firma spolehlivý řetězec svých subdodavatelů a generálních dodavatelů, takže nás se výkyvy až tak netýkají. Samozřejmě vidíme kolísání třeba z hlediska ceny stavebních materiálů i jejich dostupnosti. To bylo hodně znát, když začala válka na Ukrajině.

Pracujete s nějakým „dvorním architektem“?

Vzhledem k tomu, že jsme některé projekty koupili už jako rozpracované, tak spolupracujeme s více architekty. Někteří jsou v daném místě, tedy lokální, ale spolupracujeme i s většími architektonickými kancelářemi, jako je například A 8000 právě na projektu ve Velkých Pavlovicích nebo ateliér FACT v pražských Roztylech.

Do jaké míry se vás dotýká změna stavebního zákona?

Pro nás momentálně není asi úplně stěžejní, protože projekty běží dlouhodobě a povolují se podle původního zákona. Samozřejmě těch připravovaných se to dotkne, ale předpokládám, že v té době už bude vše fungovat. Já nový stavební zákon nevnímám úplně negativně, myslím si, že bylo třeba to nějak upravit. Jen si myslím, že tomu měla předcházet změna zákona o územním plánování. Podle mého to mají dobře v Rakousku – více by se mělo hledět na územní plán, a pokud ten dovoluje stavět takovou a takovou budovu, stavební řízení by při dodržení daných podmínek už nemělo být tak složité a zdlouhavé. Jednou existuje územní plán, k němuž se lidé mohou vyjadřovat, a v rámci něj určité limity. Pokud je splním, není důvod, proč by tam dům nebo cokoli jiného nemohlo stát.

V budoucnosti se chcete dále věnovat rezidenčnímu bydlení?

Držíme se toho, co troufám si říct, umíme. Pro nás jsou stále zásadní bytové domy, takže se snažíme vyhledávat nové projekty bytových domů. Rekreační nebo chcete-li druhé bydlení je taková podvětev. Zajímá nás to, ale nechceme, aby to byl náš primární trh. Máme i nějaké retailové projekty, ale je to spíše doplněk. Zůstáváme u bytových domů a tento segment chceme dále rozvíjet.

Co podle vašich zkušeností dnes zájemci o byty požadují?

Doba, kdy lidé koupili úplně všechno, už podle mne pominula. Dnes se už zajímají, jak je dům architektonicky navržen, ale také jaké jsou tam technologie, např. vytápění, hodně se také zajímají o to, jaký má budova průkaz energetické náročnosti a další věci. Trh se trochu změnil. Někteří klienti požadují nabíjení pro elektromobily, ale to je pořád okrajová záležitost, která spíše zajímá zákazníky, kteří byt řeší pro vlastní bydlení. Pro investory to tak důležité už není. 

Co dnes převažuje?

Donedávna převažovaly investiční byty, teď se trh pomalu vrací do zajetých kolejí, takže se opět vracejí koncoví zákazníci, kteří byty kupují pro vlastní bydlení. Doufáme, že tento trend bude pokračovat. Největší poptávka je po bytech 2+kk, ale vzhledem k tomu, že působíme i v krajských městech, kde rodiny hledají byty, v nichž chtějí bydlet dlouhodobě, tak jsou oblíbené i byty 3+kk. V nabídce máme byty v dispozici od 1+kk až po 4+kk a průměrná plocha bytů v naší nabídce je 58 m2.

default

Arnošt Wagner

Foto: Archiv LH Home

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *