Laboratoř pro inteligentní automatizaci LOXONE Campus

V září loňského roku byl v rakouském Kollerschlagu poblíž českých a německých hranic slavnostně otevřen LOXONE Campus, který napsal novou kapitolu dynamicky se rozvíjející společnosti Loxone. 

Architektonické mistrovské dílo harmonicky zapadá do plenéru zelených kopců v okolí městečka Kollerschlag. Právě sem vedla jedna z cest nabitého letošního programu akcí, které pořádá náš časopis pro své partnery a podnikatele z oblasti developmentu a facility managementu. Návštěva Loxone Campusu v rakouském Kollerschlagu se uskutečnila na pozvání Pavla Lískovce, branch managera české pobočky v Českých Budějovicích. 

LOXONE Campus

Celková rozloha areálu činí 8 ha, ale na první pohled to není patrné, protože Campus je skvěle zakomponován do zvlněného terénu. Zahrnuje mj. skladové prostory a logistické centrum o rozloze 6 000 m2, kanceláře s kapacitou pro 300 zaměstnanců a rovněž hotelový komplex s 80 pokoji, restaurací, wellnessem s venkovním vyhřívaným nekonečným bazénem. Vše je vybaveno moderními systémy inteligentní automatizace budov. 

Celý projekt kompletně vyšel na 70 mil. eur. Plánovaný rozpočet byl o 12 % nižší, což je pozoruhodné v návaznosti na změny cen stavebních prací, protože během stavby, která byla skvěle vyprojektovaná ateliérem ARKFORM, nebylo třeba zavádět žádné speciální řešení, ale už od začátku byly implementovány špičkové technologie. 

Krušné začátky

Za společností stojí dva majitelé, nejsou zde žádní jiní akcionáři, což velmi pomáhá při strategických rozhodnutích, aby se mohli posouvat dál.

Když na začátku roku 2008 zakládající členové společnosti Martin s Thomasem stavěli své domy, už tehdy se potýkali s tím, že v nich bylo poměrně hodně technologií – rekuperace, klimatizace, vytápění, tepelná čerpadla, stínění, osvětlení atd. Takže se rozhlíželi po trhu, aby veškeré technologie dokázali propojit dohromady, ale nebyli jejich otroky. To byl i počáteční impulz, kdy začali přemýšlet o spojení veškerých technologií v domech. Po dvou letech se postupně portfolio začalo rozšiřovat a dnes vyrábí světla, reproduktory atd., ale stále je Loxone podle zakladatelů primárně softwarová firma.

Počáteční vize byla, že když přijdete domů, bude tam odpovídající teplota a vyladěná energetická spotřeba, což se skvěle povedlo. V počátečních pěti letech bylo třeba překonat mnohá úskalí. Nastal dokonce okamžik, kdy hrozilo, že od projektu odstoupí a firma skončí, protože se na počátku ne všechno úplně dařilo. Důvodem bylo, že lidé – klienti – nové technologie neznali, byly pro ně nové a automatizace v té době patřila do luxusních nemovitostí atd. I přes krizové chvíle se však společnost podařilo nasměrovat k dalšímu růstu.

Jak budova začala?

V roce 2018 si majitelé Martin Öller a Thomas Moser, zakladatelé Loxone Group, vzali na 100 dnů dovolenou a předali kompetence manažerům, ačkoli do té doby byli u všeho. Zaměstnanci nevěděli, co se děje, a majitelé v té době vůbec nesledovali dění ve firmě, protože „svým“ lidem věřili. V oněch „volných“ dnech strategicky uvažovali, jaký bude v dalších 10 letech výrobní program. Tehdy vznikla myšlenka postavit LOXONE Campus. Nejdříve si ujasnili, jak velké prostory bude nutné postavit. Vycházelo to na budovu o 13 podlažích, která měla původně stát v tomto krásném venkovském prostředí plném zelených luk a políček. Tato idea ovšem nenašla porozumění u místních úřadů. 

Začalo se tedy uvažovat o areálu, který by sem vhodně zapadl a splynul s okolím. Přestože je na střeše umístěna fotovoltaika o výkonu 600 kW, je zde téměř 80 % zelených střech. Když stavíte kanceláře pro 300 lidí, je třeba vše důkladně promyslet, takže mottem se stalo: aby zaměstnanci odváděli dobrou práci, potřebují kvalitní zázemí. 

Restaurant Glorious Bastards

Jedním z lákadel je proto franšíza slavného řetězce Glorious Bastards, známá z Vídně, Lince nebo Salcburku. Vyznačuje se industriálním stylem a pevně daným designem. Dalším prvkem byla úvaha, že bude potřeba vzdělávat zaměstnance, ale také partnery. Proto sem přijíždí mnoho lidí nejen z Evropy, ale ze všech koutů světa. Součástí komplexu je tudíž také hotel, který z 80 % zaplní firma LOXONE svými klienty a partnery.

Pavel Lískovec, šéf českobudějovické pobočky Loxone, k tomu říká: „V letošním roce zde máme naplánováno sedm školení od nás z Česka. Když to udělá každá spolupracující země či lokální pobočka, tak se turnusy budou točit dokola. Při projektování komplexu bylo součástí architektonického záměru, aby si lidé měli také kde odpočinout. Proto byl současně vybudován wellness s venkovním nekonečným bazénem na relaxaci.“

Manažeři Loxone chtěli, aby v Campusu mohli prezentovat nové technologie a zařízení, proto bylo potřeba postavit přednáškový sál, ale i rozlehlé sklady dimenzované tak, aby svou velikostí splňovaly požadavky i na dalších 10 let.

Pavel Lískovec dodává: „Je to takový malý příběh o vzniku LOXONE Campusu. Domnívali jsme se, že to je vrchol toho, co majitelé chtěli dokázat. Nicméně nedávno oznámili, že to je pouze začátek. Tento areál je taková jedna naše velká laboratoř. Začínali jsme v rezidencích luxusních vil. Dnes řešíme běžné rodinné domky i byty s nižší vybaveností, ale developeři po nás stále častěji požadují přípravu na automatizaci, i s ohledem na dnešní požadavky EU. Takže místo toho, aby na každý systém byl jeden odborník, my je spojíme všechny dohromady, takže dochází k velkým úsporám – není třeba tolik hardwaru a do projektu vnášíme daleko větší komfort.“ 

Arnošt Wagner, Foto: Archiv DE&FA

Velké poděkování za pozvání a nadstandardní možnost dvoudenní prohlídky celého areálu LOXONE Campusu včetně prostor, kam se běžný návštěvník nedostane, patří Pavlu Lískovcovi a jeho českým kolegům. Zároveň si velmi vážíme i vřelého přijetí a pozvání na slavnostní večeři ze strany majitelů společnosti a hlavních manažerů Loxone Group.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *