Pardubický Grand projde zásadní rekonstrukcí

Společnost PSN zahájila v lednu rekonstrukci budovy Grand v centru Pardubic, která byla postavena na přelomu 20. a 30. let minulého století podle návrhu architekta Josefa Gočára. 

Na konci loňského roku se památkově chráněný palác na téměř dva roky uzavřel a nadále zde budou fungovat jen restaurace Potrefená husa, Lékárna Grand a obchod Terranova ve vedlejším objektu. 

Gočárův odkaz zmodernizuje studio OVA

Nový ambiciózní návrh od zkušených architektů z ateliéru OVA, jenž se specializuje na památkově chráněné objekty, navrátí budově lesk a šarm první republiky a zároveň umožní vytvořit moderní obchodní centrum s působivou atmosférou, kde se prolne historie se současností. Studio získalo za svou práci řadu ocenění, mj. za realizaci sídla firmy Lasvit v Novém Boru nebo za revitalizaci Spolkového domu ve Slavonicích. V novém Grandu vznikne přes 4 000 m2 prodejních ploch, velká food hall s moderním designem, coworkingová zóna a několik teras. Plánovaná výše investice do renovace činí zhruba 300 mil. Kč. 

Do provozu by mělo být nákupní centrum znovu uvedeno na podzim roku 2025. Mnozí z nájemců jako např. CineStar, Billa, drogerie dm či Potrefená husa se do zcela nového Grandu vrátí v novém konceptu. Firma PSN v těsné blízkosti komplexu již odstartovala výstavbu nového parkovacího domu s celkem 269 stáními; část z nich bude sloužit návštěvníkům obchodního centra. Generálním dodavatelem obou projektů jsou regionální stavební firmy ze skupiny holdingu Enteria. Výstavbu parkovacího domu zajišťuje stavební firma Marhold, rekonstrukci Grandu sdružení firem Marhold a Chládek a Tintěra, Pardubice.

Většina nájemců se vrátí v roce 2025

Původní hotel Grand v roce 1999 přeměnil jeho nový majitel (tehdy Pražská správa nemovitostí) na první obchodní centrum ve východočeském regionu. V průběhu let však Grand změnil majitele a postupně přestal využívat svůj potenciál. V roce 2019 získala PSN palác zpět do svého portfolia a připravila projekt na jeho znovuoživení. 

V Grandu vznikne celkem 29 nájemních jednotek v 1. a 2. podlaží o celkové prodejní ploše 3 500 m2. Podzemní podlaží s 754 m2 prodejní plochy a 591 m2 zázemí je určeno pro provoz supermarketu. Food hall s moderním designem, plný světla a působivých detailů bude mít rozlohu 760 m2. K restauračním provozům budou přiléhat dvě samostatné prostorné terasy, které umožní příjemné venkovní posezení. Nájemci by si své jednotky k dokončovacím pracím měli přebírat v červnu roku 2025.

V rámci renovace vznikne ve 3. podlaží také vzdušný a prosvětlený coworkingový prostor ve skleněné klenbě pro 620 m2 kreativních kanceláří. Ty poskytnou možnost pracovat v estetickém a klidném prostředí a přitom využívat všech výhod zázemí obchodní centra. Chybět zde nebude ani letní terasa.

Jen pár metrů od OC Grand již společnost PSN spustila výstavbu nového parkovacího domu s 269 místy, z nichž část bude sloužit návštěvníkům nákupního centra. Dokončit by jej měla na podzim roku 2024. Architektonický návrh parkovacího domu, jehož vnější plášť pokryjí živé rostliny, pochází od studia PPP.

Red

Foto: Archiv PSN

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *