Efektivní a udržitelný skladový provoz definuje lídry v oboru

Přestože vývoj na realitním trhu byl v České republice v posledních letech bouřlivý, jeden faktor přetrvává dlouhodobě. Je jím v regionálním kontextu rekordně vysoká obsazenost logistických nemovitostí v nejvíce poptávaných lokalitách provázená omezenou nabídkou pozemků pro další výstavbu. 

Zároveň s tím se ale konstantně zvyšuje poptávka zákazníků po prostorách s přidanou hodnotou přesahující rámec čtyř stěn a střechy. Ať už jde o nový development, anebo provoz ve stávajícím pronájmu, cílem je získat zázemí, které umožní využít skladové prostory na maximum – s důrazem na úspornost i udržitelnost.

Paleta řešení z jednoho místa

Developerská společnost Prologis jako světový lídr v oblasti logistických nemovitostí nedávno představila jedinečnou službu nazvanou Prologis Essentials. Jde o centralizovanou platformu, kterou mohou nájemci logistických budov využít k pohodlnému nákupu skladového vybavení i pokročilých řešení, a to přímo od developera. Řešení zahrnují manipulační techniku, regálové systémy, bezpečnostní či automatizační prvky, roboty a řadu dalších praktických prvků, přičemž instalaci a údržbu zajišťuje Prologis prostřednictvím ověřené sítě partnerů. Ve standardní situaci by si zákazník musel tato řešení pořizovat sám, což by výrazně ovlivnilo jejich cenu i rychlost uvedení skladu do provozu.

„Na globálním trhu působíme již 40 let a za tu dobu jsme nashromáždili řadu užitečných poznatků o potřebách našich zákazníků, které nyní převádíme do praktické platformy. Víme, co nájemci logistických hal chtějí i s jakými výzvami se nejčastěji potýkají, chceme jim proto vyjít vstříc a umožnit jim co nejefektivnější provoz. Navíc nám rozsah našeho podnikání umožňuje docílit velmi atraktivních cenových rámců pro realizaci,“ vysvětluje Vojtěch Štěpnička, manažer pro řešení na platformě Prologis Essentials.

Úspory energií jsou klíčové

Nabídka „Essentials řešení“ je pro lepší orientaci rozdělena do čtyř kategorií: provoz, energie a udržitelnost, elektromobilita a pracovní síla. Jedná se o témata, která se dostávají do popředí zájmu stále více společností a platforma Prologis Essentials si klade za cíl pomoci zákazníkům inovacemi v těchto oblastech optimalizovat podnikání s ohledem na náklady i šetrnost k životnímu prostředí. 

„I v tuzemském prostředí vidíme, že energeticky účinná řešení jsou stále žádanější, a z naší pozice k tomu můžeme zaujmout hned několik přístupů: Zaprvé vývoj na poli energetiky v regionu plně zohledňujeme už při navrhování našich nejnovějších budov. Kupříkladu nedávno dokončená spekulativní výstavba dvou nových distribučních center v Prologis Park Prague-D1 Ostředek je zcela nezávislá na plynu a má ve výbavě kvalitní LED osvětlení s pohybovými čidly nebo tepelná čerpadla již v základním standardu. Zadruhé pro zákazníky ve starších budovách můžeme prostřednictvím Prologis Essentials prozkoumat a na míru vytvořit možnosti navýšení energetické efektivity jejich provozů,“ popisuje Vojtěch Štěpnička. Prologis kupříkladu v rámci podpory elektromobility již nyní nabízí zákazníkům možnost instalace nabíjecí infrastruktury. Krom toho má v České republice v blízké budoucnosti ambici realizovat pilotní projekt výstavby solárních elektráren ve svých parcích.

Financování na míru

Produkty a služby, jež jsou součástí platformy Prologis Essentials, jsou vhodné pro každou fázi podnikání od zahájení působení v novém skladu přes rekonfiguraci či rozšíření prostor po stěhování a pro rozmanité typy provozů. Prologis proto nabízí i pestré možnosti financování: pronájem, operativní leasing, koupi nebo třeba v případě starých regálových systémů také zpětný odkup. Platforma Essentials je také jedinečná v tom, že řešení jsou k dispozici všem nájemcům logistických nemovitostí bez ohledu na to, zda sídlí v budově Prologis. „Odkládání investic může krátkodobě ušetřit náklady, ale z praxe vidíme, že právě špičková provozní efektivita je často to, v čem lídři v oboru vynikají. Tlak na zvyšování efektivity bude postupně směrovat uživatele logistických nemovitostí k investování do automatizace, platforma Essentials proto nabízí nástroje, s jejichž využitím lze tyto změny podstoupit i bez nutnosti vysokých počátečních nákladů,“ uzavírá Vojtěch Štěpnička.

PR

Foto: Archiv Prologis

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *