Vícepodlažní budovy rychle a udržitelně s masivními konstrukčními prvky Sylva

Ve městech žije přibližně 56 % světové populace, tj. asi 4,4 mld. obyvatel. Očekává se, že tento trend bude pokračovat a městská populace se do roku 2050 více než zdvojnásobí. Rychlost a rozsah urbanizace tak přinášejí výzvy v podobě zvyšující se poptávky nejen po cenově dostupném, ale i udržitelném a zdravém bydlení.

Stavebnictví se podílí na celosvětových emisích CO2 z 38 %, přičemž stavební materiály představují přibližně 10 % emisí. Proto se zvyšuje tlak na postupný přechod od neobnovitelných tradičních stavebních materiálů – oceli a betonu – k obnovitelným a s nižšími emisemi uhlíku, jako je dřevo. 

Dřevostavby jsou s dobou

Konstrukční prvky Sylva od společnosti Stora Enso nabízejí řešení pro rychlejší výstavbu nejen rezidenčních, ale i komerčních vícepodlažních budov při současném efektivnějším využití surovin a snížení emisí až o 70 % ve srovnání s budovami s nosnou konstrukcí z konvenčních matriálů. Komponenty z masivního dřeva jsou lehčí a zároveň pevné, a tak umožňují snadnou výstavbu dalších podlaží na stávajících budovách ve městech, kde chybějí volné pozemky. Výborně se tedy hodí pro nadstavby či přístavby.

Prefabrikovaný soubor produktů Sylva snižuje potřebu pracovních sil na staveništi, zkracuje dobu výstavby až o 30 % a přináší tak úspory nákladů. Kamionovou dopravu snižuje až o 80 %. Na CNC strojích s milimetrovou přesností opracované a „just in time“ dodané stěny, stropy, schodiště a střešní konstrukce z křížem lepeného dřeva CLT se vyrábějí v České republice, ve Ždírci nad Doubravou, kde byla na podzim 2022 otevřena linka s nejmodernějšími technologiemi.

V závislosti na konkrétních požadavcích mohou být součástí stavebního konceptu nejen CLT panely, ale také Sylva prvky z vrstveného dýhovaného dřeva (LVL) nebo lepeného lamelového dřeva (glulam či GLT/BSH).

Dřevěněné materiály mají nejen skvělé izolační vlastnosti, ale také pozitivní vliv na naše zdraví, protože zlepšují pocit pohody, snižují stres i krevní tlak a naopak zvyšují soustředění, kreativitu i produktivitu. Za posledních 15 let bylo z masivního CLT dřeva postaveno kolem 20 000 projektů, mezi nimiž najdeme i takové, které získaly řadu ocenění, popř. jsou významné z jiného hlediska. Uvádíme alespoň některé z nich.

Lighthouse Joensuu je nejvyšší dřevěný bytový dům ve Finsku, jehož 14 podlaží se tyčí do výšky téměř 50 m. Budova, která byla dokončena na podzim 2019, má celkem 117 bytů pro studenty. Stavba získala dvě ocenění – Puupalkinto Wood Award 2019 za průkopnickou práci na vývoji dřevěných výškových budov a cenu RIL – Finské asociace stavebních inženýrů.

Společnost Stora Enso pro tento projekt dodala konstrukční dřevěné prvky – konkrétně 1 200 m3 Sylva LVL stěn, 900 m3 Sylva CLT stropů a přibližně 100 m3 dalšího materiálu z masivního dřeva. Vzhledem k výšce budovy nebylo možné nechat dřevěné konstrukční prvky v interiéru i přes jejich vysokou požární odolnost odkryté, vliv dřevěného konstrukčního systému na zkrácení doby výstavby a snížení uhlíkové stopy však zpochybnit nelze.

Podle puuinfo.fi je v dřevěném materiálu použitém na stavbu budovy Lighthouse Joensuu po dobu její životnosti uloženo více než 1 600 t CO2, což odpovídá emisím přibližně 700 osobních automobilů za rok. Stavba každého jednoho podlaží zabrala méně než dva týdny.

V udržitelném projektu Wood City v Helsinkách s hrubou podlažní plochou 34 000 m2 se konstrukční prvky Sylva uplatnily při výstavbě až osmipatrových budov (bytů, hotelu, obchodů i kanceláří).

Produkty Sylva budeme moci také vidět v největším nízkouhlíkovém kancelářském areálu v Evropě. Arboretum ve francouzském Nanterre zahrnuje pět  pěti- až sedmipodlažních budov s užitnou plochou 125 000 m². Bude zde využito 20 500 m³ masivního CLT dřeva od společnosti Stora Enso. Dřevěné stropy, střešní konstrukce a stěny budou záměrně ponechány zcela odkryté a viditelné zevnitř, aby tak mohl být plně využit potenciál přírodního dřeva nabízející zdravé a osvěžující prostředí pro zaměstnance.

buildingconcepts.storaenso.com

storaenso.cz

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *