Jinonický dvůr – jedinečné místo pro život

V pražské čtvrti Jinonice dokončuje společnost V Invest Development výstavbu druhé fáze projektu Jinonický dvůr.

Uzavřený areál poskytující soukromí a bezpečí nabídne rezidentům unikátní bydlení ve 46 jednotkách o dispozicích 1+kk až 5+kk. Samozřejmostí je podzemní garáž s dostatkem parkovacích stání, zeleň a relaxační zóny v celém objektu.

Citlivá renovace pomocí starých postupů

O projektu lze bez nadsázky říct, že jde o bydlení na zámku. Původní areál Jinonického dvora, vedený jako kulturní památka, pochází z 11. století. Za třicetileté války byl zpustošen a na jeho místě pak v 17. století vznikl barokní zámeček. Za jeho následnou přestavbou s klasicistními úpravami na začátku 19. století stojí rod Schwarzenbergů, který dosud připomíná kamenný pískovcový znak nad vstupním portálem objektu.

Současný areál je citlivě renovován v intenzivní spolupráci s památkáři, s nimiž byl konzultován každý zásah do původního vzhledu budovy. Zachováno tak bylo maximum historických prvků a konstrukcí jako třeba dvě staletí staré krovy. „Pomocí technologie jsme vytvořili 3D model a každý prvek v krovu dostal přiřazené číslo, díky čemuž bude možné ty, jejichž stav to dovolí, zasadit zpátky na původní pozice. Krovy pak budou v bytech přiznané, tak aby podtrhly staletou historii zámečku,“ říká Jan Kukla, manažer projektu.

Každý dřevěný prvek se po rozebrání posuzuje staticky a mykologicky, a pokud je použitelný, vrací se na své místo. Pokud je použitelný částečně, vrací se přeplátovaný o nové dřevo. Teprve když je trám posouzen jako zničený, nahradí jej nová konstrukce. Tu tesaři vytvoří pomocí dlabů a čepů, bez kovových prvků. Tesaři při rekonstrukci pracují precizně a postaru. Trámové stropy a některé další původní stavební prvky zůstanou přiznané v interiérech nových bytů.

Jedinečný genius loci

V původním areálu narazíte i na další rekonstruované prvky, které jsou naprosto unikátní a dodávají celému projektu mimořádný genius loci. Ať už jsou to barokní, nebo klasicistní nosné konstrukce, nádherné stropy a klenby, původní barokní portál ke schodišti do prvního patra severního křídla či obnovené sluneční hodiny. Chloubou zámečku je věžička s historickým hodinovým strojem, v níž jsou použity původní prvky.

Velkou výzvou pro renovaci byla krásná původní kašna v areálu Jinonického dvora, která je jednou z dominant společných venkovních prostor uzavřeného areálu. Památkáři pomohli s umístěním původní rozebrané kašny nad stropem podzemních garáží. Cílem bylo, aby kašna fungovala, ale neprotékala do garáží. Jediný systém, který nepropustí žádnou vlhkost, je historií prověřená olověná vana, která byla součástí i původní kašny, a zůstala tedy i v té nové repasované, jež byla pečlivě rozebrána a znovu vrácena na původní místo.

„S památkáři to byla mravenčí práce, abychom odladili každý detail. Ale povolili nám i novodobé prvky, například bezrámová okna na fasádě bývalé sýpky, která vyplnila dříve slepé prvky. Velmi moderní konstrukce tak podporují historickou podstatu objektu. Stejné je to s vikýři, kde jsme rovněž všechno intenzivně probírali s památkáři. A podobné to bylo i u stavby replik komínů, které v nové podobě neslouží k odvodu spalin, ale jako vyústění vzduchotechniky a odvětrání,“ popisuje Jan Kukla.

Moderní bydlení v historickém areálu

Projekt Jinonický dvůr nabízí jednotky 1+kk až 5+kk, které jsou výjimečné svými dispozicemi, uspořádáním a prostorovou velkorysostí. Jedná se o prémiové bydlení vysokého standardu s prvky původní architektury, která zde na vás dýchne v každém koutu. S ohledem na bezpečnost a soukromí je Jinonický dvůr budován jako uzavřený a neprůjezdný monitorovaný areál, v němž je veškerá doprava svedena do podzemního podlaží. V celém objektu tak nikoho nebudou rušit projíždějící automobily. Důraz byl kladen i na dostatek zeleně, předzahrádky a relaxační zóny.

Dokončení druhé fáze projektu Jinonický dvůr je plánováno na druhé čtvrtletí 2023 a aktuální volné jednotky najdete na www.vinvest.cz.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *