Jak úspěšně revitalizovat brownfieldy

Společnost Contera se od roku 2009 zabývá především realizací a pronájmem průmyslových parků v České a Slovenské republice, avšak na bývalém brownfieldu v centru Ostravy se stále zřetelněji rýsuje projekt, který se spíše vymyká dosavadnímu zaměření této firmy.

Stavba administrativní budovy Organica byla zahájena na podzim loňského roku, letos na jaře byly dokončeny podzemní práce a stavba začala růst do výšky. V současnosti je realizace monolitického skeletu objektu za svou polovinou.

Unikátní architektonické řešení

Organica je mimořádná svým architektonickým pojetím a šetrným přístupem k ekologii. Vizi developera zhmotnili architekti ze Schindler Seko Architects. Obvyklé kancelářské budovy jsou ortogonálního půdorysu a využívají členění prostoru do pravých úhlů, tak aby každý zaměstnanec dostal na práci konkrétní počet metrů. „Při práci na Organice jsme takto svázáni nebyli a díky kruhovým tvarům jsme mohli pracovat s vnitřním prostorem volněji. Podobně řešená administrativní budova zatím v Česku ani Evropě neexistuje, jde o výjimečné dílo,“ říká Ludvík Seko, hlavní architekt.

Projekt odpovídá i potřebám společnosti Tietoevry, která po dokončení ve třetím kvartálu 2023 obsadí zhruba dvě třetiny objektu a Organiku využije jako svou novou centrálu pro střední Evropu. Mezinárodní IT korporace počítá s tím, že část jeho zaměstnanců bude pracovat odsud, část na dálku a některá pracovní místa budou sdílená.

Budova s inteligentními systémy

Koncepce budovy a jejího užívání se dá považovat za nadčasovou. Distribuci čerstvého vzduchu pro zaměstnance bude řídit inteligentní systém, budova si bude sama řídit ohřev i chlazení podle ročního období a v návaznosti na předpověď počasí díky vlastní meteostanici. V prostorách parkoviště budou k dispozici nabíjecí stanice pro elektromobily i elektrokola, při hledání parkovacího místa pomůže zájemcům mobilní aplikace. Na lavičkách v klidovém prostoru atria bude možné USB nabíjení mobilních zařízení. Počítá se rovněž se systémem využívání dešťových vod na zálivku i se střešními fotovoltaickými panely, díky nimž bude Organica částečně energeticky soběstačná.

„Když jsme projekt v době jeho vzniku řešili, měli jsme jasnou vizi, aby Organica byla skutečně ,user a eco friendly‘. Jak prozíravé to bylo, se ukazuje nyní v době neuvěřitelného nárustu cen energií, které vyhnaly náklady firem do relací, jimž by před několika lety nikdo nevěřil. To, jak se nám realizace naší vize podařila, potvrdí i prestižní certifikace BREEAM Excellent, která je již potvrzená ve fázi design stage,” říká Martin Budina, projektový ředitel Contery.

Průmyslový park na brownfieldu

Před dokončením je v Ostravě také CONTERA PARK OSTRAVA D1 v městské části Hrušov. Rozkládá se na zhruba 35 ha a vznikne tu kolem 151 000 m2 průmyslových prostor především pro lehký průmysl, sklady a výrobu. Nyní se dostavuje poslední industriální hala. V následujících měsících bude zahájena výstavba první expanze budovy Sportisimo a je připravován technologický park, který bude sloužit k vědeckým účelům. Ostravský CONTERA PARK D1 je v této chvíli z 95 % pronajat; velké plochy k pronájmu a celková rozloha zaručují flexibilitu i pro případ rozvoje nájemců. Výhodou parku je skutečně výborná dopravní dostupnost díky blízkosti dálnice D1, rovněž železnice zaručuje výborné napojení na ostatní regiony Česka, Polska a Slovenska. V Ostravě existuje mnoho průmyslových zón, které jsou téměř plně využity a CONTERA PARK OSTRAVA D1 tak představuje jedinečnou příležitost pro další obchodní růst ve městě.

Hrušovský brownfield kdysi sloužil k ubytování dělníků z okolních podniků. V roce 1997 byla celá oblast zaplavena, následovala její devastace, postupné vylidnění a vznik tzv. sociálního brownfieldu. Contera se už 12 let specializuje na revitalizaci brownfieldů a 84 % portfolia v Česku a na Slovensku tvoří podobné projekty a společnost se tímto směrem chce ubírat i nadále.

V logistických parcích společnosti Contera v České republice působí přes 100 klientů. Jejich portfolio je velmi vyvážené a rozděluje se do pěti hlavních sektorů – výroba (Magna, Aludyne, Malfini, BMK atd.), logistika (VAS Solutions, DB Schenker, Esa Logistika, DHL/PPL atd.), distribuce
a e-commerce (Sportisimo, FAST ČR, AT Computers, IKEA atd.) a retail (Planeo, Rossmann, Pepco, Spokojený pes aj.).

Smělé plány do budoucna

V České republice je přes 10 mil. m2 průmyslových ploch, což představuje zhruba 1 m2 na jednoho obyvatele. Jde o přirozený vývoj trhu, který ilustruje, že ČR je atraktivní země pro investice a podnikaní. Zároveň je nutné vzít v úvahu, že v prémiových lokalitách jsou pozemky víceméně vyčerpané a další vývoj se dá očekávat v regionech.

Contera má naprostou většinu projektů v oblasti logistických parků, ale podle slov Laurenta Jechoux, obchodního ředitele Contery, připravuje i projekty jiného typu: „Do budoucna plánujeme více diverzifikovat naše aktivity, a to zejména v kancelářském a v rezidenčním sektoru. Organica, kterou nyní stavíme v Ostravě, je naším pilotním kancelářským projektem – a určitě nebude poslední.“

Pro nejbližší období má Contera v plánu pokračovat ve výstavbě všech projektů, aby se mohli noví klienti včas nastěhovat. Zároveň připravuje několik nových projektů v Česku a na Slovensku, které brzy představí zájemcům.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *