Záleží především na komunikaci architekta s klientem

Architektonické studio JKH Atelier vedené Ing. arch. Janou Klečkovou bylo založeno v roce 2008. Od té doby se rozrostlo a věnuje se komplexním návrhům rodinných a bytových domů i kancelářských a komerčních objektů.

Podrobně nám aktivity ateliéru představila jeho zakladatelka Jana Klečková.

Jaké byly začátky vašeho ateliéru?

Po škole (Fakulta architektury ČVUT Praha) jsem odjela do Londýna, kde jsem získala první pracovní zkušenosti. Po návratu do Prahy jsem začala pracovat pro developerskou společnost, kde jsem strávila čtyři roky. Pak jsem se osamostatnila a začala pracovat sama na sebe i díky otci, který měl menší stavební firmu a vlastní developerské projekty. V počátcích jsem spolupracovala s jedním kolegou a věnovali jsme se především rodinným domům a inte-
riérům. Postupně se projekty začaly nabalovat a zvětšovat až do současného stavu, kdy nabízíme komplexní architektonické služby – exteriéry i interiéry.

Jací klienti v současné době váš ateliér oslovují a s jakými požadavky?

Vyrostli jsme převážně na rezidenčních domech v Praze a jejím okolí, respektive na rodinných domech pro individuální klienty. Nyní se zaměřujeme už i na developerské společnosti a větší projekty. Každý rok se posouváme o něco dále. Současní klienti jsou stále náročnější na detail, použité materiály a zajímá je více i budoucí provoz nemovitosti. Jak bude architektura udržitelná a jak bude vypadat projekt i za 10 let. Čím více se řeší provozní náklady, tím více klientů se ptá na pasivní nebo soběstačné domy.

Klienti mají tedy náročnější požadavky, ale na druhou stranu to může být pro vás výzva, ne?

Určitě je to pro nás výzva, hlavně technologie. Musíme neustále sledovat jejich vývoj a studovat poslední trendy. Nyní je z pohledu technologie daleko více možností než třeba před 15 lety, klienti to vědí, někteří jsou velmi edukovaní a mají při návrhu daleko více možností, které chtějí diskutovat. Úkolem architekta je navést klienta správným směrem.

Máte nějaký recept na komunikaci s klientem?

Naslouchat. Víceméně jsme takovým psychologem, klientovi vstupujeme do soukromí. Navrhujeme mu interiér či exteriér, což je pro mnoho z nich osobní záležitost, nahlížíme do jejich životů. Klient si hledá architekta, s nímž si sedne i lidsky a s kterým bude naladěn na stejnou notu. Jde většinou o spolupráci na měsíce, někdy i roky. Občas to může být těžké, každý má své ego, někdo vyšší, někdo nižší, každý má své vize. Ale je to týmová spolupráce. Nejhezčí pocit je, když nás klient osloví s druhým nebo třetím projektem. Víme pak, že byl s předchozí spoluprací spokojený.

Co je pro vás v komunikaci s klientem nejtěžší?

Nejčastěji když se nemůže shodnout více lidí na straně klienta, to jsou životní či obchodní partneři developera. Pak musíme jako psychologové trochu „bruslit“, abychom je nějak ukočírovali a tuto situaci překlenuli. Nebo můžeme narazit na detail, který se nám líbí, ale klientovi ne. Pak je třeba situaci dobře vyhodnotit. Stalo se, že jeden architekt postavil betonový dům (já osobně mám beton velmi ráda), klient si nebyl návrhem úplně jistý, ale architekt ho přesvědčil. Nakonec ten člověk dům za rok prodal, protože v něm nemohl bydlet.

Navrhujete nejen stavby, ale nabízíte i návrh interiéru. Jaké máte v tomto ohledu zkušenosti?

Myslím si, že je správné navrhovat dům koncepčně od začátku do konce. Nabízíme klientům komplexní službu od návrhu exteriéru až po design dětského pokojíčku, vše v jenom balíku, jedním rukopisem. Nejsem zastáncem toho, že dokončím stavbu a potom někdo do našeho domu udělá interiér. Interiéry jsou nejrychleji rostoucí službou JKH Atelier. Možná se v covidovém období lidé více zaměřili na zvelebování svých domovů a developeři chtějí ukázat kvalitní design dotažený do úplného konce…

Takže při návrhu už vidíte i další kroky?

Dům navrhujeme od začátku, v podstatě tím domem žijeme, procházíme ho a už když kreslím jednotlivé příčky nebo jakékoli dveře, vidím interiér. Už ve studii myslíme o krok dopředu – jak ten dům bude vypadat uvnitř. Není to jen prázdná „nádoba“, do níž pak někdo něco „naleje“. Měl by to být jeden celek, a proto se snažíme o jednotný rukopis. Máme v ateliéru kolegy architekty i kolegy interiérové designéry, abychom si navzájem návrh mohli zkonzultovat. S klientem pracujeme tedy od úplného začátku od první schůzky až po okamžik, kdy si otevře dveře a vstoupí do obýváku.

Zajišťujete i samotnou stavbu?

Známe externí stavební firmy, s nimiž spolupracujeme a které klientovi můžeme doporučit. Celého procesu se účastníme jako dozor investora a dohlížíme na provedení. Autorský dozor je z mého pohledu velmi důležitý. Pomůže předcházet případným nedorozuměním, popřípadě vícenákladům.

Jen pro zajímavost, kolik lidí v ateliéru pracuje?

Sedm stálých kolegů plus externí kolegové na některé projekty. Dále se snažíme mít pro ateliér k dispozici všechny potřebné profese, jako je statik, specialista na technické zabezpečení budov apod.

Které projekty máte za sebou?

Ráda bych se vrátila k úplným začátkům ateliéru, kdy jsme se zúčastnili mezinárodní soutěže European 10 ve Španělsku. Zde jsme vyhráli, což považuji za obrovský úspěch. Dále jsme třeba před pěti lety navrhli dvě kliniky reprodukční medicíny – jednu v Kolíně a druhou v Praze. Práce byla velmi zajímavá, protože jsme pracovali i s lékaři a museli pochopit jejich pohyb a fungování v rámci objektu. Ze současných projektů určitě uvedu kompletní rekonstrukci památkově chráněného činžovního domu z 30. let v Praze 7 nebo rekonstrukci 28 luxusních apartmánů v Praze 2 včetně návrhu interiérů společně se dvěma butiky v přízemí.

Co jste navrhovali v poslední době?

Stavíme luxusní vily, teď máme na stole – z toho jsem úplně nadšená – rozsáhlé letní sídlo na Orlíku. Je to zajímavá a udržitelná architektura, vše z přírodních materiálů – kámen, dřevo, hodně prosklené. Dále nyní dokončujeme návrh učebny chemie a fyziky v základní škole v Lanškrouně nebo menší kancelářské prostory v Praze 1. Hodně nás aktuálně baví rekonstrukce již zmíněných činžovních domů, při níž spolupracujeme s jednou pražskou developerskou společností. 

Na hotelový trh zatím nevstupujete?

Připravujeme návrh pětihvězdičkového glampingového areálu na Sázavě. Ve studii řešíme hlavní budovu s výběrovou restaurací, chatky pro ubytování a relaxačně-sportovní zónou propojenou s rozlehlým wellness. Je to projekt, kde s investorem řešíme efektivitu provozu a co nejlepší zážitek hosta, který se v místě ubytuje.

Můžete ještě zmínit další projekty?

Nedávno jsme na Národní třídě v Praze navrhli edukační a konferenční centrum s výhledem na Pražský hrad. Z dalších projektů mohu uvést luxusní vilu v Hostivaři, kde se zaměřujeme na přání klienta na návrh chytré domácnosti – vše propojené do mobilního zařízení, kde ovládáte vše od alarmu přes žaluzie až po zapnutí a vypnutí sauny.

Na co klienti kladou důraz?

Klienti se více zajímají, z čeho jsou materiály v jejich domě. Kladou důraz především na přírodní materiály. Přemýšlejí a vyptávají se, z čeho se dělá vinyl a jestli je stěrka na přírodní bázi. Totéž jsou omítky a fasády. Klienti se mě ptají, v čem budou bydlet, jak takový dům dýchá, jak je ovlivní, jakou mají prvky životnost. Dále kladou hodně technické otázky – topení, chlazení, solární panely, čerpadlo, zabezpečení atd. Architekt se musí neustále vzdělávat. Vkusný design a nápad je v návrhu pro klienty očekávanou samozřejmostí. 

Znamená to, že musíte být i technicky připraveni?

Jsme v těsném kontaktu s našimi dodavateli, kteří nám prezentují novinky, které nabízejí aktuálně na trhu. Bez toho by to nešlo – pokud se člověk nevzdělává a neinformuje se, co je nového, tak nemá v dnešní době šanci. Pokud vás
klient takříkajíc přeroste, když vás začne poučovat o funkčnosti technologických prvků, tak to není úplně dobré. Musíme umět odpovědět na spoustu dotazů.

Co plánujete do budoucna?

Chtěli bychom se rozrůstat a dále rozšiřovat naše portfolio. Nyní máme za sebou takřka stovku různých projektů. Některé z nich jsou na našich webových stránkách. Stále více nás zajímají větší bytové celky a dále pak kanceláře. Chceme se zaměřovat jak na sektor individuálních klientů, tak i na středně velké developerské společnosti. Další výzvou jsou pro nás veřejné stavby, které jsme v posledních letech trochu opomíjeli. Obecně se chceme do budoucna více věnovat soutěžím. Budeme rádi, pokud budeme mít více zajímavé a různorodé práce.

Arnošt Wagner / Foto: JKH Atelier

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *