Mikulčice: Rok po tornádu

Tři obce na jihu Moravy – Mikulčice, Hrušky a Moravská Nová Ves – se před rokem vtiskly do povědomí lidí nejen u nás, ale i za hranicemi jako memento neočekávaného řádění živlů. Ničivé tornádo, které se oblastí prohnalo 24. června 2021, za několik málo minut napáchalo milionové škody, o život připravilo šest lidí a přes stovku zranilo.

Po roce a jednom dni se v Mikulčicích v míst­ním kulturním domě konalo diskusní setkání pod názvem Utváření obce o návrzích na oživení veřejného prostoru a výstavbu nových víceúčelových obecních budov v Moravské Nové Vsi v místech, která zdevastovalo zuřící tornádo. Semináře se zúčastnili zástupci České komory architektů, Červeného kříže, starostové postižených obcí, tým psychologů a sociologů a studenti programu Erasmus z katedry architektury Fakulty stavební ČVUT Praha.

Marco Maio a Adam Bohatý z katedry architektury Fakulty stavební Českého vysokého učení technického připravili a spolu se studenty představili návrhy urbanistického řešení postiženého území v Moravské Nové Vsi. Spojuje je společensky zodpovědná architektura, komunitní krizová spolupráce a začleňující design po tornádu.

Portugalský architekt Marco Maio působící v České republice zhodnotil rok uplynulý od katastrofy pro Development News: „Úroveň spolupráce je na bázi jak osobní, tak profesionální. Celý rok jsme hledali s kolektivem zahraničních studentů, Komorou architektů a Červeným křížem možnosti, jak představit nejprve určité vize. Se studenty jsme věděli, odkud je třeba začít, kam směřujeme a jaký je deadline, kdy naše návrhy chceme prezentovat. A toto setkání po roce s ostatními, kteří chtějí dál pokračovat v pomoci v další práci a diskutovat další nápady, bylo dobrou příležitostí. Ostatní, kteří uvidí naše návrhy, budou další vývoj sledovat. My pracujeme dále – možná dobře, možná špatně, ale považujeme za základ k diskusi – a jsme otevření všem námětům.“

Na závěr Marco Maio poděkoval přítomným studentům, které spojuje osobní i profesionální vztah k regionu a mají společný cíl, aby zde v budoucnu bylo pro místní obyvatele lepší místo pro život.

Arnošt Wagner | Foto: Richard Bouda

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *