Nový odborník na kapitálové trhy v týmu Colliers

Colliers Czech Republic, přední světová společnost zabývající se službami v oblasti komerčních nemovitostí a správou investic, letos oznámila nástup několika nováčků napříč různými službami jako součást strategického plánu růstu společnosti potřebného k lepšímu zvládnutí dynamiky trhu a potřeb klientů.

Jedním z nich je Mark Richardson, který se nedávno připojil k týmu Colliers Capital Markets v Praze. Přestoupil na tuto pozici z týmu Colliers Investment v polské Varšavě, kde strávil posledních 18 měsíců, než spojil síly s českým týmem, který tvoří Andrew Thompson, Tomas Szilagyi a Konstantin Cordery. „Těším se, že se mohu připojit k rozšiřujícímu se týmu Colliers v Praze a navázat na dosavadní úspěchy týmu,“ řekl Mark Richardson, který je velmi dobře obeznámen nejen s českým realitním trhem, ale i s kapitálovými trhy střední a východní Evropy a má více než 21 let zkušeností s prací v realitním průmyslu.

Rok 2021 a trendy na trhu s nemovitostmi

„Inflace stále globálně roste a následně i náklady na výstavbu, které mají dopad na trh s nemovitostmi, a náklady na vývoj v letošním roce,“ říká Mark na dotaz ohledně aktuální situace na českém trhu. „Náklady na suroviny a platy stavebních prací pořád rostou, což vede k inflaci, což teoreticky znamená, že by se také měly zvyšovat úrokové sazby. Pokud se náklady na půjčení peněz na pořízení nemovitosti zvýší, teoreticky by cena nemovitostí měla tento nárůst odrážet a ceny by měly odpovídajícím způsobem zpomalit kvůli vyšším nákladům na půjčky,“ myslí si Mark. „To se však nutně nemusí stát, protože na trhu zůstává značné množství aktivního kapitálu, který hledá příležitosti k investici do nemovitostí, což znamená, že investoři jednoduše přizpůsobí své požadavky na návratnost, aby vyrovnali dopad vyšší úrokové sazby, a v důsledku toho se předpokládá, že výnosy zůstanou v krátkodobém horizontu stabilní a nezměněné,“ předpovídá Mark.

Na otázku, kam bude v dohledné době proudit kapitál, zastává Mark Richardson názor, že v České republice stále existuje velké množství „frustrovaného“ domácího kapitálu, který hledá potenciální investiční příležitosti. Tento fakt nadále udržuje jeho investiční tým zaneprázdněný. Jsou tady náznaky, že  kvůli nedostatku příležitostí v České republice se budou čeští investoři stále více  snažit investovat za hranicemi.

Český a polský investiční trh mají odlišnou dynamiku

Mark se stará o mezinárodní investory i o české fondy. „Pomáhám mnoha českým investorům při hledání vhodných investičních příležitostí v ČR i v Polsku,“ říká Mark Richardson. A pokračuje: „Často se setkávám s tím, že mluvím s českými investory o investičních možnostech v jejich vlastní zemi, a nakonec polovinu času s nimi strávím v dis-
kusi o jiných investičních příležitostech, výhodách a atraktivitě polského realitního trhu nebo o dalších příležitostech ve střední a východní Evropě.“ Zdá se, že mnoho českých investorů se snaží alokovat svůj kapitál v Polsku. Zatímco historicky byli v České republice aktivní němečtí a rakouští investoři a financující banky, nyní jsme svědky silných známek toho, že se čeští investoři snaží rovněž investovat v Rakousku a Německu, částečně z důvodu nedostatku investičních příležitostí a institucionálních investičních produktů v České republice,“ říká. A dodává: „Jednou ze silných stránek, které v Colliers napříč regionem střední a východní Evropy sdílíme, je naše dobře propojená platforma, kde můžeme snadno spojit různé regionální příležitosti a předložit je našim klientům.“

Jedním ze zajímavých postřehů Marka je odlišná dynamika českých a polských investičních trhů. Česká republika je podobná většině západoevropských trhů, přičemž 50 % všech transakcí obvykle představuje domácí kapitál, zatímco v Polsku je přibližně 95 % veškerého kapitálu investováno na lokálním trhu zahraničními investory – obvykle jsou to investiční manažeři z USA, Británie, Německa a Jižní Koreje nebo z Londýna, kteří v Polsku investují. Jsme si vědomi možnosti, že v blízké budoucnosti bude vytvořen první polský realitní investiční fond (REIT), který pomůže transformovat zdejší investiční prostředí.

„Došlo k výraznému posunu směrem k průmyslovému sektoru, který je preferovanou třídou investičního sektoru, mimo kancelář a maloobchod. Globální pandemie covidu zrychlila růst online maloobchodních prodejů a měnící se spotřebitelské návyky i to, jak maloobchodníci na tyto změny reagují,“ říká Mark a podotýká, že americký módní prodejce GAP nedávno přijal rozhodnutí zavřít všechny své kamenné obchody ve Velké Británii, Francii a Itálii, ale bude i nadále obchodovat online a věří, že na celém světě bude následovat více podniků, nejen módních značek.

Mark poznamenává, že retailové parky jsou vůči těmto změnám i nadále odolné. Jako jedna z velkých výhod těchto parků se v době globální pandemie ukázala možnost zaparkovat v bezpečném venkovním prostředí poblíž vybraných maloobchodních prodejen. Nejen proto se tento investiční produkt stal relativně atraktivní investiční příležitostí ve srovnání s nákupními centry.

Katarína Karmažinová

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *