Vídeň staví novou čtvrť s ekologickými byty

Uprostřed třetího vídeňského okresu vznikne do roku 2026 nová čtvrť Village im Dritten, která nabídne udržitelné a ekologické bydlení zhruba 4 000 lidí. Necelou polovinu bytů pak budou tvořit městem podporované byty.

Do pěti let plánuje vídeňská radnice ve spolupráci s ARE Austrian Real Estate postavit novou čtvrť v lukrativním třetím vídeňském okrese poblíž ulice Landstrasse. Nový projekt se bude rozprostírat na ploše o rozloze 11 ha a poskytne domov 4 000 obyvatel. Necelou polovinu z celkem 1 900 bytových jednotek tvoří městem podporované byty, jichž má být celkem osm set. Projekt, který radnice připravovala 10 let, přitom není jediným ekologickým komplexem novostaveb. Již v roce 2007 nedaleko vznikl projekt Eurogate, největší sídliště pasivních domů v Evropě.

Při výstavbě nové čtvrti je podle zástupců vídeňské radnice nejdůležitější cenová dostupnost, vysoká kvalita použitých materiálů i jejich využití v každodenním životě. Centrálním principem je pak udržitelnost, proto radnice u nového projektu vsadila na dostatek zeleně, temperování budov, zastiňování a správnou cirkulaci větru. V městských stavebních projektech navíc Vídeň dosahuje snížení teploty v bytech i vhodným zasklením, účinnou ochranou před sluncem, dobrým větráním bytů a klimaticky neutrální regulací teploty budovy, tj. mírným chlazením pomocí odvodu tepla. K dalšímu snižování teploty pomáhá i efektivní ozelenění střechy a fasády, zastínění společných prostor a cest, příznivý design povrchů, zadržování dešťové vody i zajištění adekvátního větrání.

Nová čtvrť navíc myslí i na společné prostory. Všechny obytné budovy mají být opatřeny zelenými fasádami i střešními zahradami a terasami, které obyvatelé budou moci využívat společně se sousedy. Na nádvořích plánuje město vybudovat stinné salonky, které mohou být útočištěm i místem setkání. Kromě nabídek fitness budou k dispozici různá hřiště pro všechny věkové skupiny, stejně jako trysky s mlhou a vodní hry pro další chlazení v horkých letních měsících. V prostorném dvouhektarovém centrálním parku mají být vybudovány další hrací a sportovní plochy i psí zóna. Ostatní části veřejného prostoru jsou navrženy v blízkosti přírody jako městská divočina nebo městský les. Chybět samozřejmě nebudou ani školka, obchody a restaurace.

Nová městská čtvrť má podle radnice hrát průkopnickou roli a stát se tzv. laboratoří, která má testovat širokou škálu opatření, která budou v budoucnu standardem.

www.eurocommpr.cz

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *