Zachovej klid, pokračuj a soustřeď se…

Časopis Development News vybral jako letošní zahraničí Stavbu roku singapurský projekt Early Leraning Village, za jehož kreativním provedením stojí britské studio Bogle Architects.

Architektonické a designové studio založené v roce 2012 Ianem Boglem získává celosvětově ocenění za oceněním. Studio tvoří tým složený z velmi kreativní skupiny jednotlivců sdílejících společnou touhu navrhovat a budovat progresivní, nápaditou a inovativní architekturu. Ateliér má svá studia v Londýně a Praze a další kancelář v Hongkongu; jeho architekti tvoří širokou škálu prestižních domácích i mezinárodních projektů. Hlavní filozofií Bogle Architects jsou jednoduchá konstrukční řešení, která vyřeší složitost jakéhokoli projektu. Praxe je založena na jasné myšlence, širokém uchopení každého projektu a procesu spolupráce od návrhu až po samotnou realizaci společného cíle.

O pocitech z ocenění Stavba roku 2020 jsme si popovídali s majitelem společnosti Ianem Boglem.

Jaký byl váš pocit, když jste se stali vítězem české prestižní soutěže Stavba roku? Jak hodnotíte tuto cenu a co znamená pro vaši mezinárodní společnost?

Vždy je příjemné vyhrát jakoukoli cenu, protože uznání vašimi vrstevníky je nejlepším druhem ocenění. Nyní působíme ve více než 20 zemích po celém světě, takže mezinárodní uznání je velmi obohacující.

Singapurský projekt Early Learning Village získal také cenu našeho časopisu Development News. Jaká jsou specifika tohoto projektu, kdo za ním stojí? Představte ho, prosím…

Budova je jedinou „svého druhu“, neboť obdobný projekt v tomto měřítku nebyl pro děti předškolního věku nikdy rea-
lizován. Museli jsme se vrátit k prvním zásadám, jak zorganizovat celý koloběh fungování budovy. Nakonec jsme se trochu intuitivně rozhodli pro umístění nejmladších dětí nahoře a dětí starších v nižších patrech, aby se minimalizoval pohyb po budově. Členění uvnitř budovy vzniklo přímo z možností zastínění v každé místnosti a externího herního prostoru v každé třídě. Přístřešky ETFE umožňují celoroční ochranu před povětrnostními vlivy, protože v Singapuru je vždy horko, ale také hodně prší!

Rok 2020 je v důsledku pandemie velmi specifický. Jak tato neobvyklá situace ovlivňuje chod společnosti a jak vidíte další dopad pandemie na realitní trhy v zemích, v nichž působíte?

Pandemie určitě ovlivnila množství zahraničních cest, které bychom normálně podnikali. Potíže designérů pracujících na dálku spočívají v tom, že bez přítomnosti na konkrétním místě a jen tak „od stolu“ nezískají ideální inspiraci a stejnou jiskru kreativity. Práce na dálku určitě má své místo, ale rozhodně není budoucností pro designéry, kteří potřebují spolupracovat tváří v tvář – a ne přes počítač! Sledujeme dopad pandemie na odvětví, kde jsme ho neočekávali – zejména u mezinárodních škol, kde nejistota ročního příjmu má vliv na přímé rozhodování. Uvědomujeme si také nárůst popularity sektoru přírodních věd, jelikož v jedné z našich budov v Oxford Science Park skutečně probíhá testování a vyšetřování covid.

Jaký další projekt byste chtěl zmínit? Na čem momentálně pracujete?

Z našeho londýnského studia jsme právě dokončili obytnou věž v Bogotě v Kolumbii. Téměř jsme dokončili další průkopnickou školu v Dubaji ve Spojených arabských emirátech a dokončili jsme i ubytování pro studenty v portugalském Portu. Máme několik zajímavých rezidenčních projektů v Londýně, designujeme jedinečné projekty v Saúdské Arábii a nedávno jsme do našeho portfolia přidali opravdu skvělý projekt ve Francii. Kolegyně Viktorie popíše, čemu se věnujeme v našem pražském studiu.

Jaké je vaše osobní motto, pokud jde o obchodní aktivity?

Zachovejte klid, pokračujte a soustřeďte se… a: Nikdy se nevzdávejte snahy o zlepšení!

Kristina Vacková / Foto: © Infinitude

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *