Díky volnému pohybu ve Virtuplexu mohou architekti se svými klienty vnímat prostor i hmotu staveb dříve, než fyzicky vzniknou

Projít se developerským projektem ještě před tím, než fyzicky vznikne, dnes může architekt společně se svým klientem, zadavatelem či potenciálním investorem díky firmě Virtuplex, která v pražských Horních Počernicích provozuje největší komerčně dostupnou halu pro virtuální realitu na světě. Cloudová platforma, kterou zde právě dokončují, navíc umožní vzdálené připojení lidí do projektu prostřednictvím virtuální reality. Tento výkonný nástroj tak umožní prezentaci, úpravy či schvalování virtuálních modelů i v této době, kdy je s ohledem na situaci ve světě fyzický kontakt omezován na minimum.

Tvorba návrhu ve virtuální realitě šetří čas i peníze

Zatímco dříve by musel architekt svůj návrh vytvořený v některém z grafických softwarů, konzultovat a následně i několikrát upravovat podle požadavků zákazníka, teď stačí, když se společně potkají nad projektem ve virtuální realitě. Možné je to díky Virtuplexu, vývojové kanceláři na virtuální realitu, která provozuje halu o rozloze 600 m2. Místní technologie umožňuje převést model z jakéhokoliv 3D programu do virtuální reality a následnou unikátní příležitost si stavbu ve skupině až pěti osob virtuálně projít. „Ze zkušeností našich klientů víme, že lidé po pár minutách zapomenou, že nejsou v reálném světě a my tak můžeme pozorovat jejich reakce, emoce a pocity. Velmi brzy začnou interagovat a jednat tak, jako kdyby v nově postavené pobočce nebo budově skutečně byli,” popisuje spoluzakladatel Virtuplexu Pavel Novák, a zároveň dodává: „Díky tomu můžeme například pomoci vybrat správné zábradlí na terasu singapurského mrakodrapu, aby se na ní cítili majitelé bezpečně, správně rozložit nábytek na pobočce banky, aby se tu zákazníci cítili jako doma nebo zastupitelům radnice odprezentovat, jak bude působit nový developerský projekt ve staré zástavbě.”

Ve Virtuplexu provádí architekt v reálném čase svým návrhem potenciální zákazníky či investory a společně mohou nejen diskutovat použití barev, materiálů i dispozice místností, ale podle potřeby vše obratem upravovat a měnit. Zatímco se uživatel pohybuje v prostoru haly s výkonným “backpack” počítačem na zádech a VR brýlemi na hlavě, operátor Virtuplexu může provádět požadované změny. Díky tomu, že již v této fázi přípravy projektu architekt zapracovává komentáře klienta, snižuje tak riziko nákladných úprav v dalších částech realizace a tedy šetří peníze i čas. Prezentace návrhu ve virtuální realitě navíc umožňuje zobrazení velmi složitých projektů, které by se v klasickém 3D modelu těžko ukazovali. „Pracujeme na mnoha projektech, kde jejich komplexnost je tak velká, že je velmi složité odprezentovat celý prostor všem zapojeným organizacím. Díky Virtuplexu je možné si společně s investory celý návrh skutečně zažít na vlastní kůži,” říká Jakub Klaška z renomované architektonické kanceláře Zaha Hadid Architects. Jak zmiňuje i přední český architekt Jakub Cigler, Virtuplex se nezalekne ani složitých projektů: „Některé stavby jsou příliš složité na to, aby bylo možné je jednoduše odprezentovat investorům. Ve Virtuplexu, který je pro mě zatím jedinou virtuální realitou, která mne nadchla a připadá mi smysluplná, je možné díky pohybu vnímat prostor i hmotu staveb, včetně možnosti vzdáleně připojit klíčové lidi odkudkoli na světě.”

Cloudová platforma spojuje lidi z různých koutů světa

Propojení vzdálených lidí ve virtuální realitě zajišťuje vlastní cloudová platforma, prostřednictvím které se může například architekt z New Yorku spojit s developery v Číně. Stačí, aby měl každý ze zúčastněných tento software ve svém počítači a vlastní headset. „Dnešní doba dost zásadním způsobem limituje možnosti cestování a setkávání se. Proto pracujeme na cloudové aplikaci, díky které bude možné se do virtuálního projektu připojit odkudkoliv na světě, bez nutnosti, aby se všichni sešli v hale,” říká Pavel Novák.

Software je navíc zodpovědný za celé řízení virtuální reality. Zajišťuje, že všichni zúčastnění vidí to samé – fyzicky přítomné v hale včetně těch, co jsou připojení vzdáleně. Navíc obsahuje knihovnu virtuálních prvků, třeba použitých kusů nábytku, se kterými pak architekt a klient v reálném čas v rámci projektu pracují. Tento nástroj využívá například Česká spořitelna anebo Škoda Auto – jedni z prvních zákazníků Virtuplexu. „Aktuálně přemýšlíme o konceptu modulárního řešení našich showroomů. Ve Virtuplexu máme unikátní možnost vyzkoušet si nejen celý koncept, jak by mohl fungovat, ale zároveň otestovat, jak se v showroomech budou cítit nejen naši zákazníci, ale i zaměstnanci,” říká Miroslav Kuhn ze Škoda Auto.

O Virtuplexu

Česká společnost Virtuplex je největší VR laboratoří v Evropě, která pomáhá využívat virtuální realitu v podnikání. Díky špičkové technologii a know-how je možné ve VR hale Virtuplexu nasimulovat budoucí podobu obchodních, výrobních či kancelářských prostor, ještě dříve, než vzniknou. Vytvořit zde lze i prostor pro virtuální obchodní jednání s účastníky z celého světa nebo platformu pro školení a trénink zaměstnanců.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *