Degustace s výhledem do budoucnosti

Zejména vlastní návrh technického řešení a komplexnost portfolia produktů jsou důvodem, proč participujeme na modernizaci a expanzi objektů Rodinného pivovaru Bernard,“ vysvětluje Ing. Michal Voplakal, Ph.D., MBA, jednatel společnosti JORDAHL & PFEIFER Stavební technika, s.r.o.

Český národ je svým kladným vztahem k pivu známý i daleko za hranicemi. Lokálních pivovarů, které vaří často netradiční speciality, jsou u nás desítky, ale těch proslulých je jen několik. K nim bezesporu patří Rodinný pivovar BERNARD v Humpolci. Pivovar, o němž máme doloženou první zmínku již z roku 1597, si ve své dlouhé historií prošel i těžším obdobím, ale od roku 1991 po privatizaci vzkvétá. Majitelé dlouhodobě usilují o vybudování kultovní značky BERNARD, a k tomu se rozhodli vybudovat i návštěvnické centrum, které se otevře příští rok. Nebude chybět vyhlídková věž ani fasáda z pohledového betonu. Plně se tak propojí tradice s moderním přístupem. To je filozofie, kterou ve své výrobě naplňuje i firma JORDAHL & PFEIFER Stavební technika, s. r. o., která se na výstavbě nových prostor podílí.

Základní kámen stavby návštěvnického centra byl slavnostně položen 3. června 2019 s plánovaným termínem dokončení stavby v roce 2021. Ačkoli historie humpoleckého pivovaru sahá až do 16. století; ve století minulém došlo k mnoha zvratům – válka, následné znárodnění a pozdější sloučení s většími pivovary do národního podniku, což vyústilo v jeho zánik. Novodobá historie začíná v roce 1991, kdy zkrachovalý pivovar v aukci vydražili současní čeští majitelé, kteří z něho dokázali vybudovat známou značku BERNARD sbírající mnohá ocenění.

Projekt moderního návštěvnického centra snoubí rozšíření původní budovy pivovaru a moderní novostavbu s věží a fasádou z prefabrikovaných panelů. Díky dlouhodobé spolupráci s Rieder Beton, spol. s.r.o. byla k realizaci přizvána společnost JORDAHL & PFEIFER Stavební technika, s.r.o. Hlavními argumenty byla rychlost dodávek a technická podpora při řešení projektu. Moderní předsazené fasády jsou pomyslnou třešničkou na dortu a kotevní systém JORDAHL je využit na všech částech stavby – věži, návštěvnickém centru z ulice Jihlavská a U Vinopalny a kotelny. Pro představu o vysoké únosnosti a přesnosti rektifikace použitých prvků JVAeco+ stačí, že objemová hmotnost fasády složené ze 100mm prefabrikovaných železobetonových panelů je v návrhu uvažována 2 500 kg/m3. Mezera mezi monolitickou konstrukcí a panelem je 120 mm.

Na místě stavby můžete nyní vidět nepřehlédnutelný 42 m vysoký jeřáb. I přes zpoždění stavebních prací kvůli nastalé situaci je dokončení stále plánováno na rok 2021. Doufáme, že se tak společně setkáme u pivní
degustace v místě, kde se historie prolíná s budoucností. Na zdraví!

Více o kotevních systémech JORDAHL® na https://www.jpcz.cz/.

PR

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *