Wisła Riverside Citywalk

V historické oblasti Těšínského Slezska, v pohoří Slezské Beskydy, nedaleko hranic s Českou republikou se nachází město Wisła s více než 11 000 obyvateli. Tento oblíbený turistický cíl po celý rok vyhledávají tisíce návštěvníků.

 

A právě zde začíná příběh architekta Michala Postráneckého, který vypracoval a představil návrh studie projektu pod názvem Wisła Riverside Citywalk. Studie představuje ideu, která je ukotvena společnou dohodou o koordinované výstavbě na vybraném území, na němž by vznikl centrální pěší bulvár s komplexem moderních budov s širokým funkčním využitím s urbanisticky velmi citlivě zakomponovaným veřejným prostranstvím, které dodávají celému území velkou atraktivitu.

 

Město Wisła vstříc budoucnosti

Architekt projektu Michal Postránecký, který je zároveň zakladatelem a vedoucím CIIRC na ČVUT v Praze, dodává: „S představiteli města a soukromým investorem společně věříme, že vizi Wisły jako moderního města 21. století lze dobře propojit s navrhovaným projektem Wisła Riverside Citywalk. Projekt, který navazuje na tradice a dědictví staré Wisły, vhodně doplňuje stávající prostor města. Městské řešení nabízí nově vytvořený veřejný prostor pro setkávání stávajících obyvatel a návštěvníků, který zároveň vhodně propojuje funkce bydlení s prostorem pracovních příležitostí, kvalitních restaurací a malebných kaváren, obchodů a kulturních zážitků“.

 

Poloha a urbanismus

Srdcem nové výstavby je pěší zóna s „divadelním“ náměstím, obklopená obchody, kavárnami a skvělými restauracemi, zařízení poskytující vybrané služby, divadlo a další aktivity jsou orientovány kolmo k řece Visle a silnici Kolejowa. Po dokončení vznikne pěší trasa spojující hlavní náměstí Bogumiła Hoffa, místo mnoha aktivit a atrakcí, s ulicí 1. Maja a podél řeky vedoucí bulwar Księżycowy. Mezi hlavní silnicí vedoucí přes město a řekou Vislou se na druhé straně řeky na kopci tyčí nepřehlédnutelný komplex budov hotelu Gołębiewski.

 

Architektonické řešení

Navržené architektonické řešení nových budov je ve stylu moderní architektury respektující charakter lokality. Směrem k řece je orientován soubor obytných budov. Některé z nich lze využít ke krátkodobému ubytování v 4* butikovém hotelu nebo v případě delších pobytů i v bytových jednotkách. Budovy mají navrženu skleněnou fasádu, v níž by se odráželo široké okolí, se kterým by vizuálně velmi dobře splynuly.

red

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *