Přechod na řízené inteligentní LED osvětlení jako klíč k obrovským úsporám

Řízené osvětlení přináší významné výhody v oblasti úspor a efektivity. Klíčovým krokem k optimalizaci nákladů na osvětlení je výměna tradičních svítidel za moderní LED technologii. Avšak skutečný úspěch v řízení nákladů vyžaduje sofistikovanou technologii, která dokáže přesně určit, kdy a jak intenzivně mají světla svítit a kdy je vhodné je vypnout.

Pod pojmem „kvalitní řízení osvětlení“ se skrývá rozmanitost přístupů. Rozdíl mezi pouhým „řízením osvětlení“ a plnou kontrolou nad ním je výrazný. Náš partner, společnost Synergis Consulting, s. r. o., se specializuje na využití moderní technologie Casambi pro řízení osvětlení a dalších prvků běžného provozu. Bezdrátový retrofit řídicí systém je jednou z hlavních výhod umožňující regulaci intenzity osvětlení pomocí světelně-pohybových senzorů, reakcí na denní dobu a plánování doby svícení podle provozu zákazníka. Maximálním přínosem je automatizace procesů, které mohou přinést benefity také v na první pohled nečekaných ohledech pro produktivitu a zdraví lidí.

Administrativní budovy a školy

Strategické začlenění denního světla nejen přispívá k energetické účinnosti, ale také významně zvyšuje produktivitu zaměstnanců, jak dokládají výsledky výzkumu. Architektonické přístupy, jako je biofilní design, se objevily, aby podpořily pohodlí a pohodu pracovníků kanceláří bezproblémovým propojením vnitřních prostor s venkovními. Toto spojení je usnadněno harmonickou integrací přirozeného denního světla a profilů cirkadiánního osvětlení, které napodobují tonalitu a intenzitu venkovního světla.

????

Celoroční studie Dr. Michaela Schulte-Markworta, ředitele Kliniky psychosomatiky dětí a mladistvých v Univerzitním lékařském centru Hamburk-Eppendorf, zjistila, že správné osvětlení ve třídě, pokud jde o intenzitu, teplotu barev a dynamiku, pomáhá zvýšit rychlost čtení o 35 % a snižuje chyby v porozumění o 45 %. Bylo také prokázáno, že teplé osvětlení může snížit hyperaktivitu ve třídě až o 76 %.

LED osvětlení Prolumia je ideální volbou pro školy a administrativní budovy, kde je klíčová nízká míra oslnění, efektivní energetická spotřeba, rychlá návratnost investice a možnost pokročilého řízení osvětlení. Díky těmto vlastnostem poskytuje optimální světelné prostředí, které zohledňuje pohodlí, produktivitu a úspory nákladů.

Prolumia LED Pro-Office, náš bestseller pro administrativní budovy, představuje optimální alternativu k tradičním zářivkovým svítidlům v kancelářském prostředí. S velmi nízkou hodnotou UGR (<16) minimalizuje oslnění, což je zvláště výhodné pro práci s monitory. Kvalitní reflektor a difuzor zajišťují příjemné a produktivitu podporující přirozené osvětlení a vysoce efektivní LED napájení zaručuje nízkou ztrátu energie. Nová nastupující generace tohoto populárního svítidla nabízí také možnost přepínání teploty chromatičnosti a výkonu plynulým měněním pomocí bezdrátového řízení Synergis Lighting_Control na bázi technologie Casambi. 

Obdobné vlastnosti s přepínatelnou teplotou chromatičnosti a URG difuzorem nabízí i náš další produkt LED panel BL, svítidla vhodná k zapuštění do rastru nebo pomocí montážního rámečku také možnost přisazené montáže. Svítidlo s vysokou účinností až 135 Lm/W při 4000 K, ale zároveň přijatelnou cenou a s možností stmívání 0–10 V a DALI, které činí návratnost investice ještě výhodnější. 

Průmyslové osvětlení

Inteligentní osvětlení Prolumia vyniká zejména při průmyslovém využití, jako jsou sklady, výrobní a logistické haly a další. Díky energetickým úsporám a finanční efektivitě představuje ideální volbu pro toto odvětví. Možnost kombinace s pokročilým řízením osvětlení dále zvyšuje jeho flexibilitu a efektivitu, což přispívá k celkové optimalizaci provozních nákladů. 

Bestsellerem v průmyslu se v uplynulých letech stala také řada svítidel Pro-Aqua III, kterou lze snadno a efektivně vyměnit za konvenční svítidla TL (-D). Vysoce kvalitní napájení Osram Optotronic lze přepínat mezi až čtyřmi různými světelnými toky. Řada Pro-Aqua III je nárazuvzdorná a vodotěsná (IP66), a proto je vhodná pro průmyslové aplikace. Díky velmi vysoké účinnosti 150 Lm/W jsou svítidla vhodnou volbou pro maximální osvětlení prostor. Ideální je pro sklepy, parkovací garáže, chodby a sklady. (foto č. 8)

Dalším ideálním produktem pro průmyslové použití v lineárních systémech je LED ProLine Retrofit II, který umožňuje snadnou a univerzální náhradu za jedno- a dvoutrubicová zářivková svítidla T5 a T8. Svítidla z řady LED Pro-Line Retrofit jsou standardně vybavena stmívatelnými moduly 1–10V a lze je snadno integrovat s většinou stávajících systémů. Díky průběžné montáži a zachování stávajících úchytů a závěsů poskytuje Retrofit kompletně nové a výrazně účinné osvětlení pro průmyslová prostředí a zároveň přispívá k výrazné úspoře času i investice při instalaci.

PR, Foto: Archiv společností Synergis a Prolumia

Řízené LED osvětlení přináší:

  • dodatečné úspory na LED svícení
  • zvýšení hodnoty nemovitosti automatizací chování budovy
  • prodloužení životnosti technologie svícení
  • menší ekologickou zátěž i přínosy pro přírodu

Společnost Donaldson Kadaň po 15 letech provozu původních zářivkových svítidel přistoupila na obnovu osvětlení, bylo instalováno 196 LED svítidel Prolumia Pro-Office DALI s automatizovaným řízením útlumů podle míry denního osvětlení s využitím dopadajícího světla přes prosklení budovy v rozsahu 50 %. Redukce spotřeby na 120 svítidlech o dalších asi 40 % bylo dosaženo díky automatizovanému řízení útlumu pomocí světelných a přítomnostních senzorů, které regulují výkon svítidel a automatizují časové plány svícení v 50 % prosklených kancelářích. Očekávaná úspora pomocí aktivního řízení je kolem 425 000 Kč ročně s náklady na řídicí systém ve výši 380 000 Kč.

Ve společnosti Faurecia Mladá Boleslav jsme ve spolupráci se společností Synergis Consulting, s. r. o., zajistili výměnu zářivkových svítidel po osmi letech provozu. Šestinásobné zdražení elektrické energie znamenalo šestkrát vyšší náklady na neustálé svícení. Pro dosažení úspory a efektivního osvětlení výrobních prostor byla provedena výměna 691 LED lištových svítidel s automatizovaným řízením útlumů, což vedlo ke snížení spotřeby o přibližně 46 % s odhadovanou roční úsporou 1 mil. Kč při nákladech na instalaci systému řízení zhruba 0,5 mil. Kč.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *