Varšava už není ošklivé káčátko

Již 10. ročník CEE Summitu se uskutečnil ve Varšavě 21. a 22. května. Akci tradičně spolupořádají The Poland Observer a Real Asset Media. Jejich cílem je spojit mezinárodní investory, developery a bankovní experty s místní realitní a obchodní komunitou.

CEE Summit se na trhu etabloval jako významná regionální událost, která dává místním i zahraničním odborníkům šanci držet krok s trhem a setkat se s lidmi, kteří jej utvářejí nejen nyní, ale i v budoucnu.

The Warsaw Property Tour aneb ve Varšavě se staví na každém druhém rohu

Summitu každoročně předchází prohlídka nové výstavby ve Varšavě. Polské hlavní město se v posledním desetiletí změnilo k nepoznání. Z jeho centra zmizely podivné nevzhledné objekty a ohrady a místo nich vyrostly prosklené mrakodrapy. Zahraniční účastníci konference mají každoročně příležitost navštívit některé klíčové rozestavěné i dokončené projekty. Letos to byla např. nedávno otevřená lávka pro pěší a cyklisty o délce 452 m přes Vislu nebo pozoruhodná konverze bývalé elektrárny Povislí (Elektrownia Powiśle) z počátku 20. století v moderní víceúčelový objekt spojující retail, služby a bydlení (v roce 2021 projekt získal MIPIM Award v kategorii Nejlepší multifunkční projekt) se zachovanými historickými (i historizujícími) industriálními prvky.

Další zastávkou při prohlídce města byl projekt firem Echo Investment & AFI Europe v ulici Towarowa, což je projekt revitalizace na ploše přes 200 000 m2 v centrální části metropole, na místě bývalého nákupního centra Jupiter. Bude zahrnovat pět mrakodrapů dosahujících výšky až 150 m obklopených parkem. Kancelářský objekt by měl být dokončen do poloviny roku 2025 spolu s parkem. První rezidenční budova bude následovat do konce roku 2025. Do roku 2026 budou veřejnosti přístupné zbývající zelené plochy včetně zrekonstruovaného Domu polského slova. Celý projekt má být dokončen do roku 2028. 

Skupina Skanska staví mezi dvěma stanicemi metra (ONZ a Daszyńskiego) kancelářský komplex Studio, což je její nejnovější projekt ve Varšavě. Fáze 1 (Studio B o ploše 17 600 m2) je dokončena, plně pronajata a nedávno byla prodána Stena Real Estate AB; fáze 2 (Studio A) je ve výstavbě a bude dokončena v příštím roce.

Další zastávkou byl unikátní projekt nájemního bydlení AFI Home s plně vybavenými luxusními byty v bloku mezi ulicemi Złota a Żelazna. Část bytů se nachází ve zrekonstruovaném historickém Krongoldově činžáku z konce 19. století, část bytů je součástí prémiové novostavby.

Warsaw Property Tour města završilo (doslova a do písmene) setkání v mezinárodní právnické kanceláři CMS, která sídlí ve 42. a 43. patře Varso Tower. Ta je se svými 310 m nejvyšší budovou v Evropské unii. Cílem návštěvy nebylo jen kochat se výhledy, ale účastníci se v diskusi věnovali také 25. výročí vstupu Polska, České republiky a Maďarska do NATO a 20. výročí přijetí 10 nových zemí včetně osmi zemí střední a východní Evropy, do EU, což umožnilo mezinárodním podnikům vstoupit do regionu střední a východní Evropy s důvěrou v bezpečnost jejich investic. V důsledku toho se zboží, kapitál, služby i lidé začali volně pohybovat po celé Evropě a Západu se tím otevřel potenciál regionu CEE.

Půldenní inspirativní prohlídku nové varšavské výstavby zakončil příjemný večerní koktejl s rautem na terase 43. podlaží Varso Tower, která nabídla úchvatné pohledy na město.

CEE Summit: Investice jsou třeba všude, ale investoři jsou vybíraví

Čtvrteční konference v dnes již ikonickém hotelu InterContinental přivítala 215 účastníků z 18 států (nejvíce jich bylo samozřejmě z Polska, ale přijeli hosté z Rakouska, Belgie, Chorvatska, Německa, Francie, Švédska, Hongkongu, Rumunska a dalších států).

V úvodu The Poland Observer uvedl film mapující polský realitní trh a představil projekty, které se plánují na rok 2025 a později. Zahajovací vystoupení přednesl Michał Stępien, zastupující CEO ve společnosti AFI Europe Poland, která byla hlavním partnerem CEE Summitu 2024. Následovala vystoupení odborníků, kteří se zabývali globálním kontextem geopolitických vlivů v zemích střední a východní Evropy a souvislostmi s válkou na Ukrajině. Dalším významným tématem byly faktory ESG, které v současnosti ovlivňují oceňování realitních aktiv. Následovaly panelové diskuse na téma globální trendy a regionální dynamika, investiční příležitosti na realitním trhu střední a východní Evropy nebo investiční potřeby i příležitosti při rekonstrukci Ukrajiny. Zástupci Místní rozvojové agentury v rumunském městě Oradea promítli krátký film a představili místní investiční příležitosti. Dlouhodobě diskutovaným tématem v Polsku je neexistence legislativy pro vznik REIT, což by mohlo potenciálně transformovat trh. 

Odpoledne se neslo v duchu diskuse v sekcích: Multifunkční využití – kanceláře, retail a bydlení v harmonii; Sklady a logistika; Rezidenční sektor; Proč je přestavba Ukrajiny důležitá pro středo- a východoevropský trh; ESG v praxi a Očekávané změny v oblasti REIT v Polsku. Následně se účastníci seznámili s výstupy a závěry jednotlivých sekcí. V přestávkách mezi jednotlivými programovými bloky měli účastníci konference příležitost k neformálním diskusím a networkingu.

Na závěr shrnuli organizátoři poznatky z celodenního jednání CEE Summitu. Historii moderního trhu s nemovitostmi v regionu střední a východní Evropy lze vysledovat prostřednictvím investičních obchodů, které poznamenaly přílivy a odlivy v různých sektorech stejně jako lidé a společnosti, které za nimi stojí. Obchody vždy odrážejí dynamiku doby – od obrovských nových nákupních center a kanceláří, které byly pronajaty ještě dříve, než vznikla první stavební jáma, až po nedávný vzestup logistického sektoru a propast v likviditě.

Autorka : PhDr.Alena Krupauerova/ Foto: The Poland Observer a autorka

Richard Stephens, zakladatel a editor The Poland Observer and spoluorganizátor akce: 

„CEE Summit, který The Poland Observer každoročně spolupořádá ve Varšavě spolu s Real Asset Media, si klade za cíl spojit mezinárodní realitní komunitu s nemovitostním trhem ve střední a východní Evropě, ukázat příležitosti v regionu a přinést do této části světa nové nápady, hlasy a perspektivy. Slyšeli jsme od investorů z celé Evropy, že střední a východní Evropu považují za stále atraktivnější destinaci pro investice do nemovitostí, která je oproti investicím na Západě obrovským růstovým a rozvojovým potenciálem. Prostřednictvím The Warsaw Property Tour chceme ukázat rychlý a rozsáhlý rozvoj Varšavy. Její pověst ošklivého káčátka je dávno pryč a nyní si lidé začínají uvědomovat, jak dynamické a aktivní město je.“

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *