Retrofit ve výrobní hale

Na začátku byl klient rozhodnut přestěhovat se z pronájmu do vlastních výrobních prostor. Stěhování do prostor po někom představuje mnoho výzev a důkladného plánování. Dá se to ale zvládnout!

Spolupráce s globálně působící společností Darfon zabývající se potiskem počítačových periferií a výrobou baterií pro elektrokola renomovaných značek je výsledkem snahy společnosti Compactive odvést práci vždy na 110 %. Zákazníci se k nám díky tomu vracejí nebo nás doporučují. Přesně to je případ i tohoto projektu.

Stěhování je pokaždé oříšek…

Zpočátku bylo nutné projít si několika jednáními, při nichž jsme si s klientem vyjasňovali jeho představy a technické možnosti. Obrovskou výhodou pro naše zákazníky jsou naše zkušenosti s nejrůznějšími projekty a situacemi, takže dokážeme navrhnout nejvhodnější řešení. To je velice důležité, protože zákazník pochopitelně není v daném oboru odborník a potřebuje někoho, kdo mu pomůže s hladkým průběhem plánování i realizace.

Vedení Darfonu nám představilo svou vizi stěhování výroby s důrazem na maximální možnou efektivitu celého procesu. Přestěhovat výrobní linku, čítající vedle specializovaných strojů také rozsáhlý tým zaměstnanců, představuje náročný logistický úkol. Tím, že se zákazník stěhoval do stávající haly, bylo samozřejmě nutné najít kompromis mezi dispozicemi budovy a požadavky výrobní linky. Všechny profese se musely sladit a spolupracovat při navržení efektivně využitého prostoru.

Klient pochopitelně pracoval s předem stanoveným rozpočtem pro každý obor, takže jsme z pohledu elektroinstalací hledali správná řešení představující vhodný poměr cena/užitek. Počítalo se se zachováním většiny technologií a elektrorozvodů v hale. Některé technologie musely být ale pochopitelně navrženy nově tak, aby vyhovovaly požadavkům klienta.

Ne vždy lze klientovi plně vyhovět

Retrofit stávajících prostor je vždy náročnější než vybavování nových prostor. Bylo zásadní si prostory důkladně projít a vše zkontrolovat. Tím spíše, že zadání zákazníka obnášelo zachování rozvodů. Teprve na základě důkladné obhlídky zahrnující proměření datových i silových zásuvek, seznámení se světelnými okruhy i funkčností ovládacích prvků světlíků a dalších jsme byli schopni doladit poslední nejasnosti a připravit cenovou nabídku. 

Bohužel některým požadavkům na zachování stávajícího vybavení nebylo možné vyhovět, protože se v budově dříve nacházela výroba dodavatele pro automobilový průmysl, který zde pracoval s oleji a chemikáliemi. Za parných letních dnů se tak např. stávalo, že ze vzduchotechniky nebo zásuvek vytékal olej, jehož vrstva byla snad na všem.

Některé zničené prvky jsme nahradili novými, opravili jsme mnoho závad a nainstalovali nová zařízení. V administrativní části došlo k výměně starého zářivkového osvětlení za nová LED svítidla, díky čemuž klient uspoří na energiích. Ve výrobní hale již bylo LED osvětlení, takže jsme jen upravili jeho okruhy podle nového umístění výrobní linky a přidali světla do nově vzniklých vestavků.

Servis a technická podpora jako součást služby

Datové rozvody byly v drtivé většině nahrazeny novými, protože již nevyhovovaly aktuálním potřebám klienta. K nové strukturované kabeláži přibyly nové aktivní prvky podle našeho přesného výpočtu pokrytí budovy wifi signálem. Stejně tak bylo nutné navrhnout a namontovat kompletně nový systém zabezpečení a přístupu. Velkou roli při zabezpečení budovy, ale i při samotné výrobě sehrává kamerový systém, k němuž má přístup nejen management společnosti, ale i ostraha, jíž usnadňuje dohled nad celým objektem.

Tímto způsobem jsme využili maximum stávajícího vybavení a celou budovu jsme tak „retrofitovali“, aby odpovídala moderním standardům. Samotná realizace celého díla by však nebyla kompletní, kdybychom Darfonu nenabídli také servisní smlouvu včetně servisní pohotovosti a neustálý dohled a technickou podporu. V našich očích by spolupráce měla mít vždy smysl pro obě strany, jedině tak může fungovat dlouhodobě. Jsme zvyklí klientovi šetřit starosti a považujeme za samozřejmost, že mu dodáme na klíč to, na čem jsme se domluvili.

 

PR, Foto: Archiv společnosti Compactive

Mgr. Jan Pešl, Obchodní manažer

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *