Symbióza moderní architektury a ekologické odpovědnosti

Projekt dřevostavby studentského kampusu v Riedu u našich rakouských sousedů je pozoruhodným příkladem udržitelného stavitelství a moderní architektury. Nachází se v areálu Nemocnice milosrdných sester (Barmherzigen Schwestern) a nabízí studentům inovativní a ekologicky šetrné prostředí pro studium a život. 

Budovu tvoří dřevěná konstrukce z buku lesního, která je nejen esteticky přitažlivá, ale má také významné ekologické výhody. Hlavním stavebním materiálem je dřevo – buk doplnila jedlová fasáda a smrková okna. Mgr. Marcela Kolářová, mluvčí DELTA Group ČR, upřesňuje, že budova je převážně postavena z regionálního dřeva. „Dřevo snižuje ekologickou stopu, ale také symbolizuje návrat k tradičním stavebním postupům. Je to obnovitelný zdroj, který váže CO₂, čímž přispívá k ochraně klimatu. Díky zdařilému architektonickému konceptu využití dřeva i na fasádě budovy tato budova potvrzuje fakt, že dřevo dodává budově přirozenou estetiku. Při návštěvě interiéru je pak zřejmé, že podporuje útulné, ale také zdravé vnitřní prostředí.“

Energetická účinnost a ekologické stavební materiály

Dřevostavba Campus Ried je vybavena mnoha energeticky účinnými technologiemi včetně fotovoltaických panelů pro výrobu solární energie, moderního tepelného čerpadla a ventilačního systému s rekuperací tepla. Tyto technologie výrazně snižují spotřebu energie a provozní náklady. 

Díky použití udržitelných materiálů se 220 žáků a studentů učí v prostředí bez škodlivých látek. Vedle dřeva byly použity i další ekologické materiály, které mají minimální dopad na životní prostředí. Stavba je navržena tak, aby ji bylo možné v případě potřeby snadno rozložit a recyklovat.

Integrace do areálu nemocnice

Projekt musel splnit specifické požadavky, jelikož se nachází v areálu nemocnice Ried. Architekti z Delta Pods Architects těsně spolupracovali s lékařským personálem, aby zajistili, že návrh splňuje požadavky zdravotnického zařízení. To zahrnovalo aspekty jako ochrana proti hluku, dopravní dostupnost a dodržování přísných hygienických předpisů.

Projekt nemocnice Ried je udržitelný nejen v ekologické rovině, ale také v sociální či společenské. Tato budova spojuje vzdělávání a zdravotní péči na jednom místě. V rámci kampusu se studenti připravují na kariéru ve zdravotnictví přímo v areálu nemocnice, což jim poskytuje jedinečnou příležitost spojit teoretické znalosti s praxí. Tento přístup nejenže zajišťuje kvalifikovanou pracovní sílu, ale také podporuje udržitelnost eliminací cestování mezi školou a praxí a skvěle propojuje vzdělávací instituce s poskytováním zdravotní péče. 

Nemocnice milosrdných sester Ried 

  • Investor: Nemocnice Barmherzigen Schwestern, Ried, Rakousko , Lokalita: Ried, Rakousko
  • Celkové náklady: 13 mil. eur
  • Celková podlahová plocha: 7 500 m2 (čtyři nadzemní a jedno podzemní podlaží budova)
  • Nový kampus pro ošetřovatelské profese: Budova pro 220 studentů, žáků a pedagogů

Činnosti DELTA Group na projektu:

  • Architektura
  • Projektový management (řízení a koordinace projektu)
  • Lean Management v procesu plánování a projektové přípravě
  • Technický dozor investora (TDI)

Zajímavosti:

  • Snížení doby výstavby a stavebních procesů díky vysokému stupni prefabrikace dřevěných komponent
  • Senzorová technologie, automatické stínění a cílená koncepce větrání pro regulaci vlhkosti a úsporu provozních nákladů
  • Díky ekologickému konceptu bylo již při logistice staveniště a při výběru dodavatelů zohledněno zachování zdrojů a přírodní materiály, jako je jílové plnivo, pocházejí z regionu
  • Další detaily a zajímavosti o projektu: https://www.delta-pods.com/en/projekte/campus-hospital-of-the-sisters-of-mercy-ried-at/

Jak projekt vnímá veřejnost

Rakouská média projekt ocenila jako „vzor udržitelného stavění“. Často se zdůrazňuje, že dřevostavba Campus Ried hraje průkopnickou roli v oblasti ekologického stavitelství a může sloužit jako model pro budoucí vzdělávací a zdravotnická zařízení.

Zajímavý aspekt, který je s tímto projektem často zmiňován, je „orientace na uživatele“ v návrhu konceptu objektu. Budova byla navržena nejen s ohledem na ekologii, ale také se silným zaměřením na potřeby a komfort budoucích uživatelů – studentů a zaměstnanců nemocnice. To se projevuje například v otevřených společenských prostorách, dobře osvětlených místnostech a v klidných zákoutích optimalizovaných pro učení a relaxaci.

Ocenění a uznání kampusu určeného pro budoucí zdravotníky

Projekt byl také nominován na několik cen v oboru architektury a udržitelnosti. Toto uznání odráží vynikající výkon týmu, který dokázal vytvořit vysoce funkční budovu splňující nejvyšší standardy ochrany životního prostředí a pohodlí uživatelů. Novou dřevěnou budovu vzdělávacího kampusu navíc obklopuje nádherná zahrada, která slouží jako rekreační prostor pro pacienty Nemocnice milosrdných sester v Riedu. Bílý znak v centrální části zahrady byl zakomponován do budovy jako symbol čepce, jaký nosí milosrdné sestry. 

Red.

Foto: DELTA Group ČR, David Schreyer

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *