Ergonomický nábytek pro školy i domácnosti

Společnost založil v roce 1906 Heinrich Flötotto, pradědeček současného ředitele, jako malou truhlářskou dílnu v Güterslohu v Severním Porýní-Vestfálsku. Poměrně rychle ale přešla na sériovou výrobu a nabízela bytový nábytek a interiérové vybavení. 

Za druhé světové války musela firma vyrábět ocasní plochy pro první proudová letadla. Kvůli nedostatku hliníku se k tomu používal speciálně vyvinutý materiál, tzv. dřevo PAG®. Tyto tenké bukoínky: prostory, které lze různě upravovat nebo využívat k podpoře interdisciplinární pedagogiky, mobilní nábytekvé dýhy se lisovaly do forem s fenolovou pryskyřicí. Více nám o tom řekl Frederik Flötotto, CEO stejnojmenné rodinné firmy.

Jak nový materiál vznikl?

To, co bylo původně určeno pouze pro ocasní plochy a další díly při stavbě letadel, vyvinul můj dědeček a jeho bratr Fritz Flötotto pro výrobu nábytku. Byl to základ pro dřevěnou skořepinu sedadla, která měla tak inovativní vlastnosti, že ji předurčovaly zejména pro použití ve školách. Tím se Flötotto stalo lídrem trhu v segmentu výroby školního nábytku. Od roku 1952 bylo po celém světě prodáno přes více než 21 mil. tzv. Flötottových tvarovaných sedaček.

Jak se v průběhu let vyvíjela firma a její výrobní program?

Velký úspěch a vedoucí postavení na trhu v oblasti nábytku pro vzdělávací instituce vedly k tomu, že společnost v 70. a 80. letech zpomalila a uvolnila místo konkurenci. Flötotto v té době ztratilo velké podíly na trhu. Když v roce 2019 Frederik Flötotto převzal vedení společnosti, dostal se školní nábytek zpět do centra pozornosti. Dnes je Flötotto znovu lídrem v oblasti inovací pro udržitelné plánování školních tříd a vybavení vzdělávacích institucí. Intenzivně se zabýváme nejnovějším vývojem ve vzdělávání, a právě proto vyvíjíme nové vybavení. Naše nabídka začíná u typického „volného nábytku“ pro učebny a rozšiřuje se na otevřené výukové prostory (learning landscapes), odborné učebny, jídelny, auly, chodby i moderní učitelské kabinety. Kromě volného nábytku nabízíme také kompletní řešení. To znamená, že jsme vaším partnerem i pro interiérové vybavení na míru. Dokážeme synchronizovat všechny materiály, barvy, dekory, a to jak volného, tak pevného vybavení. Atmosféra a pocit prostoru, které toto spojení vytvářejí, jsou jedinečné. Tímto způsobem se z učeben stávají také obytné prostory, které nabízejí dostatek místa pro sociální interakci.

Jak se změnily požadavky zákazníků a kam směřuje současný trend?

Zaměřujeme se na učení pro budoucnost a zažíváme zde velký převrat. Jen v České republice pracujeme na nespočtu inovativních projektů a jsme relevantním partnerem pro školské úřady. Vedeme každodenní dialog s učiteli na příslušných školách. Naše nové koncepty školních tříd a otevřených učeben podporují děti a mladé lidi způsobem odpovídajícím jejich věku – od hravé výuky v nižších ročnících až po soustředěné učení ve vyšších ročnících. Proto vytváříme nejrůznější harmonizovaná učební prostředí, která umožňují rozličné pracovní podm v rozdílných pracovních výškách, které umožňují činnosti vsedě i vestoje. Jde o větší i menší sestavy místností pro různá prostředí, třeba s měkkými čalouněnými moduly, které zahrnují i jako pracovní a výukové prostředí podlahu.

Jak spolupracujete s designéry? Využíváte známá jména a renomovaná studia, nebo návrhy pocházejí z vašeho studia?

Vývoji nových produktů vždy předchází zásadní proces. Spolupracujeme s žáky a učiteli a pozorně jim nasloucháme, abychom identifikovali problémy, které se v každodenním životě školy vyskytují. Obvyklý sortiment standardních výrobců školního nábytku ze 70. let nenabízí řešení pro nové udržitelné učení zítřka. Právě proto jsme tu my, abychom vyvinuli nové produkty. Obvykle spolupracujeme s externími designéry, kteří vnášejí nový pohled, dívají se na daný problém objektivněji, přicházejí s odlišnými přístupy a inspirují nás. Pro nás není tak důležité, zda má designér velké jméno, pro nás je rozhodující pouze to, zda je připraven se problémem intenzivně zabývat a úzce s námi spolupracovat. Samozřejmě nás stále těší, že designér Konstantin Grcic vyvinul náš nejznámější produkt, studentskou židli PRO CHAIR. Konstantin Grcic je jistě jedním z nejvyhledávanějších designérů na světě. Sláva však nebyla hlavním kritériem pro výběr našeho společného klíčového produktu. Spíše to byla precizní analýza zadání a mimořádně profesionální a citlivá realizace procesu návrhu. Design, ergonomie, výrobní procesy, rozpočtové specifikace – to vše dobrý designér ve svých návrzích zohledňuje.

Svou nabídku adresujete architektům, developerům a místním úřadům. Jak náš trh vnímá zkušenosti ze zahraničí?

Naše myšlenky, přístup a odborné znalosti se setkávají s velkou otevřeností. Mezi naše kontakty patří architekti, místní úřady nebo přímo školy. Pracujeme na mezinárodní úrovni, přijímáme nové nápady a různé požadavky na budoucnost vzdělávání z celého světa. Určitým způsobem fungujeme jako „tavicí kotlík“ a můžeme tyto mezinárodní zkušenosti integrovat do našich projektů, třeba zde v České republice. Výsledkem je vzdělávací prostor, který plně odpovídá místním požadavkům, ale zároveň doplňuje všechny užitečné zkušenosti a aspekty ze zahraničí. Tímto způsobem můžeme také nabízet a realizovat inovace na nejvyšší úrovni.

Vyrábíte hlavně nábytek pro školská zařízení. Nabízíte i jiný sortiment? Jaký má podíl na celkovém objemu výroby?

Vedle nábytku pro školy nabízelo Flötotto vždy i zcela samostatnou kolekci nábytku pro domácnost. Náš profilový systém slaví letos 50. výročí a pokrývá všechny důležité oblasti života a bydlení. Modulární nábytek je jakýmsi stavebnicovým systémem s velkou flexibilitou, který inteligentně a nadčasově splňuje potřeby našich zákazníků – od obývacího pokoje přes ložnici až po dětský a teenagerský pokoj. Ve srovnání s divizí školního nábytku tvoří ten pro domácnost přibližně 25 % našeho celkového objemu výroby a zůstává důležitou součástí našeho portfolia.

Vedle designu hraje při vývoji nového modelu důležitou roli i ergonomie. Znamená to, že investujete do výzkumu a spolupracujete s odborníky a lékaři?

Ergonomie je velmi důležité, klíčové slovo. Vezmeme-li si jako příklad naši školní židli PRO CHAIR, byla ergonomie výchozím bodem vývoje. Žáci sedí na židli mnoho hodin denně. Přestože se školní prostředí neustále vyvíjí a při výuce mají stále více pohybu, židle zůstává nepostradatelná. Na jejím vývoji jsme úzce spolupracovali s Německou sportovní univerzitou v Kolíně nad Rýnem a vytvořili jsme komisi složenou z odborníků na ergonomii a lékařů. Židle jsou často navrhovány tak, aby uživateli poskytovaly co největší oporu. My jsme však chtěli opak – židli, která nejenže umožňuje pohyb všemi směry, ale aktivně pohyb podporuje. Proto je náš téměř kruhový sedák zaoblený ze všech stran, flexibilní opěrka je velmi úzká a má výrazné esovité prohnutí pro dočasnou bederní oporu. Díky naší židli a záměrným pohybům na ní dochází k přirozenému tréninku více než 400 svalů střídavým napínáním a uvolňováním. Meziobratlové ploténky jsou lépe zásobeny krví a živinami. To intuitivně podporuje aktivní a činorodé sezení. V neposlední řadě naše otevřené sezení podporuje také pedagogické požadavky a střídání individuální a skupinové práce.

Který model nebo program je podle vás nejúspěšnější?

Naší nejsilnější skupinou výrobků je právě kolekce židlí PRO CHAIR. V podstatě ji tvoří sedák a rám v různých barvách a velikostech. Kombinací skořepiny sedáku a našich rámů s mnoha praktickými doplňky (trojrozměrný mechanismus sedáku, psací podložka, úložné koše, čalounění, kožený potah atd.) můžeme nabídnout přes 10 000 různých konfigurací. Díky této rozmanitosti vybavujeme nejen školy napříč všemi odvětvími, ale také moderní kancelářské prostory, školicí střediska, koncertní sály, nemocnice, restaurace, a dokonce to jsou ty správné židle do domácí kanceláře nebo jídelny.

Co plánujete do budoucnosti? Na co chcete se chcete zaměřit?

Naší strategií je dále rozšiřovat pozici lídra v oblasti inovací školního nábytku. Chceme být nejlepší v tom, co děláme. Je pro nás rovněž velmi důležité věnovat zvláštní pozornost také odpovědnosti ke společnosti a životnímu prostředí. Náš závazek vůči životnímu prostředí byl již oceněn certifikací ISO 14001. Naše týmy po celém světě při své každodenní práci realizují vše potřebné, co se týká úspory energií a zdrojů. V současné době také začínáme všechny výrobky certifikovat ekoznačkou EU. Samozřejmostí je, že veškeré dřevo, které používáme, má certifikát PEFC/FSC; rovněž používáme pouze barvy na bázi vody. Všechny výrobky jsou od počátku navrženy tak, aby je bylo možné opravit a na konci jejich životního cyklu recyklovat. Pracujeme také na konceptu 100% oběhového hospodářství, aby skořepiny sedadel mohly být recyklovány a z recyklovaného materiálu mohly být vyrobeny nové sedačky. S mnoha nápady, na nichž intenzivně pracujeme, jsme teprve na začátku a chceme je dále rozvíjet. Zůstaňte s námi. Budoucnost začíná právě teď!

Autor: Alica Born, Foto: Archiv společnosti Flötotto

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *