Výsledky soutěže Park roku 2023

Soutěž Park roku se pořádá už od roku 1975, byť tehdy nesla jiný název. Kdysi se v Klatovech, kde soutěž vznikla, hodnotila výsadba zeleně v nádobách, později květinových záhonů. V roce 2002 vstoupil do organizace soutěže Svaz zakládání a údržby zeleně a od roku 2003 je jejím hlavním pořadatelem.

Do letošního již 17. ročníku této soutěže bylo přihlášeno rekordních 30 děl, což bylo 2,5× více než v předchozím ročníku. Nebyly mezi nimi jen parky, ale i jiná veřejnosti přístupná díla krajinářské architektury včetně naučné stezky nebo zámecké zahrady. Z této třicítky porotci vybrali 13, které koncem září navštívili. „Prohlídky děl na místě mají obrovský význam, protože žádná fotografie, popis ani výkres se nevyrovná přímému zážitku,“ konstatovala krajinářská architektka Jitka Trevisan, členka poroty, s tím, že je třeba mít v patrnosti, že soutěžní přehlídka Park roku nehodnotí pouze úroveň návrhu, ale také kvalitu realizace i péči o rostliny.

Hlavní cena putuje do Brna

Jako park roku vyhodnotila odborná porota park na Moravském náměstí v historickém centru Brna od Consequence forma architects, který se stal unikátním místem vytvářejícím poetiku klidu v kontrastu s okolním šumem a tepem města a dopravy. Výraznou dominantou je centrální plocha měnící se podle potřeby ve fontánu, vodní zrcadlo, jeviště pro pořádání kulturních akcí či „bruslák“. Plochu obklopuje masivní dřevěná lavice a dotváří tak dojem arény. 

Tři další ceny a tři čestná uznání

Pětičlenná odborná porota udělila vedle hlavní ceny také další tři ceny a tři čestná uznání. Druhým favoritem na nejvyšší stupínek a držitelem Ceny za zdařilou citlivou interpretaci historického odkazu a příkladnou péči se stal citlivě obnovený Jubilejní park ve Znojmě. 

Cenu za soudobý komplexní, citlivý a uživatelsky přívětivý přístup získal Božetěchův sad o rozloze 2,6 ha v Brně v Králově Poli. Areál původně sloužil jako zahrada sousedního kláštera kartuziánů, z něhož se v 19. století stala kadetní škola a na přelomu tisíciletí pak Fakulta informatiky VUT. 

O historický průzkum se opírali také autoři proměny zámeckého parku v Bruntálu, kteří získali Cenu za dlouhodobou citlivou obnovu zámeckého parku s respektem k historickému odkazu. 

Čestné uznání získaly lesopark Pod Kalichem v Sušici za řešení protipovodňových opatření, revitalizace území bývalých kasáren ve Vysokém Mýtě a veřejné prostranství mezi školami v Červeném Kostelci.

„Soutěžní přehlídka a s ní spojená propagace dobrých příkladů může inspirovat a motivovat další obce a jiné zadavatele ke změně veřejného prostoru k lepšímu,“ uvedla ředitelka pořádajícího Svazu zakládání a údržby zeleně Jana Šimečková.

Do hlasování o Cenu veřejnosti se od poloviny září do poloviny října na webu www.parkroku zapojily tisíce hlasujících. Vítězství si po napínavém souboji odnesla znovuzrozená zahrada vily Panowských v Ivančicích se ziskem 17 013 hlasů.

Red, Foto: Archiv soutěže Park roku

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *