Trh průmyslových nemovitostí nadále roste

Český trh průmyslových nemovitostí roste navzdory problémům ve stavebním průmyslu a stoupající inflaci. Kromě rozšiřování stávajících provozů vznikají i provozy nové a dochází také k rozšiřování skladových a výrobních ploch.

V prvním pololetí 2022 byla překonána hranice 10 mil. m2 plochy a do poloviny příštího roku trh podle předpovědí pokoří hranici 11 mil. m2. Nemalý díl na tom mají i projekty realizované poradenskou společností Colliers.

Rozšíření výroby výtahových komponent v Ostravě

Dopady pandemie covidu, vliv války na Ukrajině, růst inflace a úrokových sazeb ani nedostatek pracovníků a materiálů ve stavebnictví se zatím na trhu průmyslových nemovitostí nijak negativně neprojevily.    Naopak, český trh moderních průmyslových nemovitostí se rapidně rozrůstá. V prvním pololetí 2022 bylo ve výstavbě 1,3 mil. m2 nových prostor, z nichž většina by měla být dokončena ještě letos. Trh díky tomu již v polovině příštího roku překoná 11 mil. m2. Nejvyšší podíl nových prostor připadl na Moravskoslezský kraj, s malým odstupem pak následoval kraj Olomoucký a první trojici uzavíral kraj Středočeský. Zajímavé projekty však vznikaly napříč Českou republikou.

V Ostravě např. společnost Colliers zprostředkovala přestěhování a rozšíření výrobního závodu firmy Savera Components. Tento výrobce výtahových komponent, který v České republice působí od roku 2019 a zaměstnává přibližně 80 zaměstnanců, využívá v současnosti prostory o rozloze necelých 5 000 m2 v areálu CTPark Ostrava Hrabová. Z důvodu nemožnosti rozšířit v tomto areálu své výrobní a skladovací kapacity však nyní přesouvá svůj výrobní závod do nového CTParku Ostrava Poruba, kde bude mít k dispozici plných 11 430 m2. Tento prostor umožní firmě vybudovat nové montážní linky a lakovnu, a rozšířit tak výrobní kapacity.

Již v roce 2019 Colliers tomuto španělskému výrobci pomáhal při hledání vhodné lokality pro jeho první středoevropský výrobní závod a vedle poradenství při výběru místa vyjednal i podmínky pronájmu. Ostrava zvítězila v konkurenci polských a slovenských alternativ, zejména díky dostupnosti místní pracovní síly, dlouhé tradici zdejší kovovýroby i dostupnosti kvalitních prostor.

Poslední volná jednotka v Logistika Parku Pardubice

Vysoká poptávka je rovněž po malých jednotkách. S hledáním a vyjednáním pronájmu menších skladových prostor pomohli experti z Colliers, např. společnosti Foxconn CZ, která obsadila poslední volnou jednotku o výměře 518 m2 v areálu Logistika Park Pardubice v Černé za Bory. Tyto prostory hodlá Foxconn CZ využívat především ke skladování, třídění a balení hotových výrobků a k dalším službám. Výstavbu moderního Logistika Parku Pardubice dokončila firma Demaco na jaře 2022. Celý areál s pronajímatelnou plochou přes 100 000 m2 vlastněný společností Star Capital Finance je nyní již plně obsazen.

Nová hala pro 700 pracovníků u Plzně

Dalším zajímavým projektem, který společnost Colliers zprostředkovala, je výstavba nové výrobní haly v Nýřanech u Plzně. Nové prostory o rozloze 36 400 m2 vybuduje na míru pro americkou společnost Shape Corporation developerská firma Panattoni. Vzhledem ke specifickým požadavkům zákazníka jde o technicky velmi náročný projekt, na němž obě strany pracovaly déle než rok. Shape Corporation plánuje do nové haly přesunout svůj provoz z Borských polí a počítá i s rozšířením výroby deformačních zón. Začátek výroby je plánován na první polovinu roku 2023, přičemž v plném provozu bude v Nýřanech pracovat až 700 zaměstnanců. Areál se nachází na území brownfieldu po bývalých černouhelných dolech. Nová výrobní hala bude splňovat přísné požadavky ekologické certifikace BREEAM, i proto se již od začátku výstavby počítá uhlíková stopa projektu.

Poptávka po komerčních nemovitostech trvá

Investoři se v současné době nacházejí v poměrně komplikované situaci, která vyplývá z relativní geografické blízkosti války na Ukrajině, jejích vlivů na ceny paliv a energií a další narušení dodavatelských řetězců. Vývoj makroekonomických a geopolitických trendů není příliš pozitivní. Nejde však o problémy, které by se týkaly výlučně regionu střední a východní Evropy nebo jeho jednotlivých zemí. Pro investory zde stále existují příležitosti, které by měli odpovídajícím způsobem zvažovat.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *