Důraz na energeticky efektivní stavby poroste

Energetická efektivita staveb bude do budoucna stále větším tématem už kvůli chystaným změnám v evropských požadavcích na novostavby.

Chytré energetické řešení může být i vítaným benefitem pro koncového uživatele stavby, ať už jde o logistické haly, sklady, kanceláře, nebo bytové domy a jiné rezidenční projekty. Proto se o fotovoltaiky a další energeticky efektivní řešení zajímají ve stále větší míře i developerské firmy.

Moderní technologie přinášejí úspory

Fotovoltaika v kombinaci s bateriovými úložišti je ideálním řešením pro nemovitosti určené k bydlení, kdy střešní instalace poskytují základ pro denní spotřebu a bateriová řešení doplňují noční provoz. V případě průmyslových nemovitostí nebo retailových center snižují celkovou energetickou spotřebu objektu a zlepšují jejich ekonomickou bilanci. Solární střecha a vhodně vyřešená akumulace energie budou tedy do budoucna znamenat nižší provozní náklady a zvyšovat tak atraktivitu celé stavby. V poslední době je tento trend navíc výrazně podpořen i rostoucími cenami energií.

Raiffeisen – Leasing dlouhodobě sleduje ESG, a proto jako jedna z prvních finančních institucí již začal financovat řešení vedoucí ke snižování emisí a přechodu na obnovitelné zdroje. Máme velké zkušenosti s financováním fotovoltaických elektráren z let 2009–10 a na přelomu 2021/2022 jsme upravili podmínky pro nový typ financování bez garantované ceny odběru elektřiny.

Raiffeisen – Leasing nabízí řešení

V současné době nabízíme především financování fotovoltaických zdrojů, a to od 5 mil. Kč (asi 300 kWp). Spolu s financováním nabízíme komplexní služby dotačního a technického poradenství. Aktuálně jsou zajímavé zejména dotační tituly, v nichž podpora dosahuje až 50 % pořizovací ceny. Náš specializovaný dotační tým dokáže pro každý projekt zajistit všechny vhodné možnosti dotační podpory a usnadnit klientům průběh celého administrativního procesu tak, aby s vyřízením žádosti o dotace měli co nejméně starostí. Díky našim zkušenostem se stavbou fotovoltaik také dokážeme pomoct nalézt nejvhodnější dodavatele instalací.

Financování fotovoltaik umíme v Raiffeisen – Leasing nabídnout samostatně i společně s financováním celého objektu. Vedle solárních elektráren pak umíme zafinancovat také další energeticky úsporná řešení, jako jsou kogenerační jednotky nebo tepelná čerpadla. Tyto alternativy jsou zpravidla vítané především v případě průmyslových nemovitostí; např. o tepelná čerpadla se však stále častěji zajímají i realizátoři rezidenčních staveb. Je zřejmé, že i přístup k developmentu a výstavbě se dlouhodobě mění, a nezbytnou součástí, na niž budou hledět především koncoví uživatelé, bude i otázka energetické efektivity. Raiffeisen – Leasing je partnerem všech firem, pro něž je důležité zajištění financování nejen samotné nemovitosti, ale i jednotlivých technologických součástí umožňujících jejich ekonomický a ekologický provoz.

MIROSLAV PATÁK, PROJECT MANAGER

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *