Bez certifikace už halu nelze pronajmout

Belgická rodinná společnost VGP – developer, manažer a vlastník špičkových logistických a semiindustriálních nemovitostí – působí v 19 evropských zemích a od roku 1998 i na českém trhu.

Díky plně integrovanému podnikatelskému modelu, schopnostem a dlouholetým zkušenostem umožnuje firmě realizovat projekty od nákupu pozemků až po výstavbu a správu majetku a nemovitostí. VGP, původně stavební firma, se nyní strategicky zaměřuje na realizaci rozsáhlých industriálních parků s více nájemci. Na otázky Development News odpovídal David Plzák, country manažer VGP pro Českou republiku.

Zájem o logistické a skladové prostory se v důsledku rozvoje e-commerce v době covidu výrazně zvýšil. Jak toto období ovlivnilo vaše podnikání?

V období od začátku covidu až dosud došlo ke značnému nárůstu poptávky po skladových a průmyslových prostorách a k souvisejícímu nárůstu cen pronájmu. Což na jednu stranu přináší výhodu při pronajímání či přejednávání stávajících budov, na druhou stranu to generuje velký tlak na akvizice nových pozemků. V mnohých lokalitách vidíme jejich zásadní nedostatek, což způsobuje rostoucí ceny těch, které jsou ještě k dispozici. Zejména v posledním roce také registrujeme v porovnání s minulými lety téměř raketový nárůst cen stavebních prací, což nás nutí ke značné obezřetnosti.

Lze ještě sehnat pozemky pro výstavbu v atraktivních lokalitách? A které lokality jsou pro vás atraktivní?

VGP obecně chce mít parky v blízkosti dálničních sjezdů a poblíž větších měst. V takových lokalitách je v ČR nabídka již značně limitovaná a případné příležitosti se pojí se značnými komplikacemi při přípravě ať už z hlediska povolovacích procesů, nebo vyvolaných investic. Kromě toho se stále více chceme zaměřovat na revitalizaci a obnovu území, tzv. brownfieldů, v jejichž případě lze využít většinou výhodnou pozici uvnitř měst. 

Jaká je pronajatost vašich objektů? Nakolik si můžete dovolit stavět spekulativně? A mají vůbec klienti zájem o spekulativně postavené haly, tj. bez úprav „na míru“?

Celková obsazenost našich parků v ČR se pohybuje velmi blízko 100 %. Na volně existující prostory máme potenciální zájemce a předpokládáme, že budeme brzy kompletně zaplněni. Naše dlouhodobá strategie je nerealizovat haly čistě spekulativně, vždy chceme mít určitou míru předpronájmu. Registrujeme případy, kdy si klient halu pronajme, aby měl jistotu, že o prostory nepřijde, a pak teprve řeší případné úpravy. Poptávka je tedy vysoká i po halách bez specifických úprav.

Jak se z vašeho pohledu změnily v posledních letech standardy logistických a industriálních objektů? Lze ještě dnes vůbec stavět haly bez nějaké certifikace? Máte zkušenosti se zelenými střechami, popř. s jímáním dešťové vody apod.?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *