Galerie Pernerka pokročila do další etapy

Město Pardubice obohatí nové obchodně-společenské centrum Galerie Pernerka. Bude se nacházet v lokalitě „přednádraží“, v prostorách bývalého lihovaru.

Galerie Pernerka zaplní nevzhlednou proluku v centru města a spolu s nádražím vytvoří pomyslnou vstupní bránu do města. Obermeyer Helika jako generální projektant dopracoval dokumentaci pro provádění stavby, která bude sloužit pro výběr generálního dodavatele. Dále aktuál-
ně pracuje na projednání stavebního povolení a zpracování podkladů pro pronájem jednotek. Projekt zaujímá plochu 28 500 m2 a jeho koncept je založen na myšlence městského bloku, který vymezují čtyři vzájemně propojené architektonicky svébytné hmoty. Jejich architektonické pojetí reflektuje funkční náplň.

Multifunkční projekt pro všechny generace

Polyfunkční komplex Galerie Pernerka nabídne nejen moderní prostory obchodů, služeb, restaurací a kaváren, ale také multikino a prostory pro další zábavu. Součástí komplexu je i plánovaný hotel a multifunkční kongresový sál. Návštěvníci z řad veřejnosti jistě ocení volně přístupná veřejná prostranství navazující na budovu. Děti i jejich rodiče jistě potěší plánovaný dětský svět a nové wellness centrum.

Součástí projektu je také nová cyklostezka lemující celý objekt z východu a severu. Bezpečnost chodců zajistí lávka přes frekventovanou ulici Palackého. Pro vozidla vznikne v suterénu a na střeše objektu parkoviště s kapacitou až 1 200 míst. Na východní straně bude navíc vytvořen menší park se vzrostlými stromy, který ve směru od centra propojí Galerii Pernerka s Palackého ulicí. V souvislosti se současnými ekologickými trendy je na objektu navržena zelená fasáda a také zelená střecha. Potřeba vody pro tyto přírodní prvky bude pokryta pomocí rozvodu užitkové vody z akumulační nádrže zásobované dešťovou vodou ze střech. Pro ekonomičtější provoz objektu bude využíváno odpadní teplo ze strojního chlazení k předehřevu topné vody.

3D model přiblíží záměr

„Projekt Galerie Pernerka je v podstatě návrhem nového městského bloku, který zahrnuje obchody, restaurace, kanceláře, hotel, multifunkční společenský sál, fitness centrum, dětský svět a prostory pro další doplňkové funkce a sportovní aktivity. Práce na projektu trvají od roku 2019,“ informuje o dění Ing. Jaroslav Němeček, vedoucí projektu ze společnosti Obermeyer Helika. Investor projektu, společnost Redstone house s. r. o., vybral za architekty renomovanou společnost Chapman Taylor. Pronajímatelná plocha představuje zhruba 50 000 m2. „Spolupráce všech zúčastněných stran – investora, projektanta, architektů a dalších – probíhá hladce díky vstřícnému přístupu investora k moderním technologiím. Vytvoření 3D modelu budoucí stavby v programu Autodesk Revit umožňuje ještě neexistující budovu virtuálně procházet. Ve virtuální realitě je možné vidět kontext místa, prohlédnout si třeba fasádu a udělat si přesnější představu o fungování budovy. Celý projekt je díky 3D řešení lépe koordinovatelný a lépe kontrolovatelný,“ uvádí dále Jaroslav Němeček.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *