DOCK je dokončen, pozornost soustředíme na Hagibor

Skupina Crestyl dokončila po 15 letech rozsáhlý projekt čtvrti DOCK kolem dvou slepých ramen Vltavy v pražské Libni. Praha tím získala novou revitalizovanou lokalitu, která oživila tuto část města.

 

V květnu byla zkolaudována poslední budova DOCK IN FIVE, která nabízí 21 500 m2 pronajímatelné plochy kanceláří ve vysokém standardu a obchodních prostor pro restaurace a služby v celkem šesti podlažích. Svým stylem navazuje na předchozí etapy; autorem architektonického návrhu je kancelář Schindler Seko architekti. O právě dokončeném projektu s námi hovořil Viktor Peška, obchodní ředitel skupiny Crestyl.

Jak byste člověku, který přijede do Prahy na návštěvu, DOCK stručně představil?

Pověděl bych mu pravdivý příběh o tom, jak se ošklivé káčátko změnilo v krásnou labuť aneb jak se ze zanedbaného brownfieldu stala prestižní čtvrť vyhledávaná lidmi i velkými společnostmi, kde se zajímavá architektura snoubí s velkoryse řešenou zelení a s magií řeky a kde v blízkosti centra naleznete klid na život i na práci, na relax i sportovní využití. Místo, které dokazuje, že funkce kanceláří a bydlení mohou spolu nejen koexistovat, ale i benefitovat jedna z druhé.

Jak velké jsou jednotlivé části?

Celkově jsme v DOCK postavili 429 bytů v pěti etapách. S kolaudací DOCK IN FIVE bylo celkem vybudováno 73 320 m2 ploch kanceláří, 7 700 m2 ploch pro služby a obchody, 3 000 m2 parku a volnočasových ploch. V pěti kancelářských budovách se pohybuje na 5 500 pracujících, nicméně v budoucnosti počítáme s až 7 000 lidmi.

Jak to vypadá s tím, čemu se říká občanská vybavenost, tedy obchody, služby, gastro apod.?

Momentálně máme v DOCK restauraci Kolkovna, příjemnou kavárnu Light Roast Coffee, moderní fitness, kadeřnictví, nehtový salon, Rohlík point a samozřejmě bankomat. V minulém roce jsme otevřeli první třídu základní školy, která se bude v dalším školním roce rozrůstat. V létě DOCK obohatí cukrárna a salaterie. Nejvíc nadšení jsme ale z otevření pražírny kávy, která nás čeká v následujících měsících. A to, co tu zatím nemáme, najdete v okolí Palmovky, která se nám mění před očima.

Poněkud atypickou součástí DOCK je marina a golfové odpaliště. Jaké další sportovní vyžití nabízí?

Právě skvělé umístění projektu přidává DOCK na výjimečnosti. V blízkém okolí se mimo jiné nachází horolezecká stěna, hřiště na pétanque, plážový volejbal a tenisové kurty. DOCK se rozkládá v bezprostřední blízkosti cyklo-
stezky do Troje a na druhou stranu až do centra Prahy. Přímo v našem areálu mohou rezidenti a nájemci navštívit již zmíněné fitness, které v létě provozuje venkovní skupinové lekce, popřípadě si zapůjčit paddleboard či vyzkoušet kurz jachtingu.

Na výstavbě čtvrti DOCK jste pracovali přes 15 let, takže je to takové dospívající dítko, které jde do světa. Co mu přejete do dalšího života?

Aby svým rodičům dělalo i nadále radost, aby v něm pulzoval život, rostlo do krásy, stalo se výkladní skříní nové Libně a aby šlo příkladem ostatním developmentům v tom, jak pracovat s veřejným prostorem.

Dokončením DOCK končí i určitá etapa v činnosti Crestylu. Co bude následovat?

Rozhodně se po dokončení DOCK nezačneme nudit, právě naopak. Naplno se rozjíždí další etapa rezidenční části Hagiboru – domy Gamma a Delta celkem s více než 320 byty – a zahájili jsme stavbu prvních dvou kancelářských budov. Do jedné z nich přesune své sídlo mediální skupina CNC. Pracujeme na přípravě další rezidenční budovy. Hagibor je náš další multifunkční projekt a chceme v něm zúročit zkušenosti z DOCK. Vedle toho jsme obdrželi územní rozhodnutí pro náš první brněnský projekt. Na místě OC Tesco Dornych postavíme nové multifunkční centrum s centrálním náměstím, významným veřejným prostorem, obchody, nejmodernějšími kancelářemi, výraznou gastro scénou, rezidencemi a hotelem. Dornych rozšíří centrum Brna a stane se bránou do nové jižní čtvrti, která se v okolí začíná budovat.

ak / foto: Crestyl

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *