Bořislavka Centrum – nové místo pro setkávání

Společnost KKCG Real Estate Group (KKCG REG) představila na počátku června nový komplex budov BOŘISLAVKA CENTRUM, v němž byly také otevřeny první obchody.

Kancelářsko-obchodní komplex sestává ze čtyř nepravidelných skleněných krystalů, které vytvořily přímo nad stanicí metra Bořislavka živé lokální centrum, čímž podtrhují význam městské radiály Evropská. Moderní architekturu významně doplňují díla současných českých umělců. Do nových kanceláří se v průběhu června přestěhují mj. i společnosti ze skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka.

Největší projekt KKCG REG

Po téměř 30 letech se v Praze 6 podařilo architektonicky vyřešit komplikovaný pozemek, který protínají ulice Evropská, Liberijská a Kladenská. Investor – společnost KKCG REG – tento pozemek zakoupil v roce 2012 a následně vypsal mezinárodní architektonickou soutěž. Z ní vyšel vítězně návrh architektonické kanceláře Aulík Fišer Architekti (AFA). Hlavními autory řešení jsou Jan Aulík a Leoš Horák.

„Zakládáme si na vysoké kvalitě všech staveb. Krystaly na Bořislavce jsou naším dosud největším projektem a jsme na něj velmi hrdí. Jde totiž o hodnotnou soudobou architekturu, která urbanisticky dotváří tuto část Prahy 6. Příjemně rozvíjí občanskou vybavenost a nabízí skvělé pracovní a obchodní prostory. Unikátní umělecká díla pro mne představují dokonalou tečku v dotažení projektu,“ řekl Petr Pujman, generální ředitel KKCG REG. Podle něj stavba v hodnotě přes 3,5 mld. Kč trvala tři roky a byla řízena napřímo týmem investora ve spolupráci s construction manažerem Ruby Project Management. „Přestože nám pandemie covidu-19 brzdila některé práce, jsem rád, že se nám podařilo 30. dubna 2021 stavbu zkolaudovat. Splníme také původní plán a uvedeme letos celý komplex do plného provozu,“ doplnil P. Pujman.

Prestižní ocenění ještě před dokončením

Loni získalo BOŘISLAVKA CENTRUM ocenění Best International Office Development 2019/2020 udělované v Londýně v rámci soutěže International Property Awards.„Navázali jsme na vývoj urbanistických schémat současného města, jimiž se dlouhodobě zabýváme. Jde nám o hledání nové podoby blokové zástavby, která by dokázala evokovat kvality veřejného prostoru historického města, splňovala nároky na vnitřní prostředí budov a umožňovala individuální architektonickou formu,“ vysvětlil řešení architekt Jan Aulík, jeden ze zakladatelů AFA. V souladu se zadáním investora vytvořil jeho tým na stavební parcele strukturu nepravidelných přírodních tvarů – krystalů, které plynule přecházejí do parku ve východní části. Geometrie krystalu odpovídá vnitřnímu uspořádání a funkci budovy. Zvolená forma umožnuje reagovat na naprosto odlišná prostředí a nivelety okolních ulic a zároveň nabízí unikátní výhledy na Prahu. Ač má BOŘISLAVKA CENTRUM charakter blokové zástavby, je veřejně prostupné a přirozeně propojuje Kladenskou a Evropskou ulici. „Cílem naší práce nebyla jenom estetika jednotlivých budov a jejich vnitřní dispoziční racionality, ale především prostředí okolo nich a mezi nimi. Koncept prostupného bloku nabízí celou řadu veřejných prostor různého charakteru, z velké části prosluněných a chráněných od dopravního ruchu ulice Evropské,“ dodal J. Aulík.

Umění ve veřejných prostorách

Samostatnou kapitolou BOŘISLAVKA CENTRA je umění, které komplex doplňuje. „Tady hraje ohromnou roli osvícenost investora stavby Karla Komárka a jeho manželky Štěpánky,“ komentoval to Petr Pujman. Jedním z děl, které vzniklo „na míru prostoru“, je např. skleněná plastika Ledovec, která osvětluje vstupní lobby. Je to největší dílo společnosti Lasvit v České republice a jedno z jejích největších na světě. Jeho autorem je umělecký ředitel Lasvitu Maxim Velčovský. „Byla to pro nás obrovská výzva, protože jsme pracovali s ohromným prostorem a unikátní technologií,“ zdůraznil. Podle něj design respektuje a zdůrazňuje architektonický záměr, který nekončí návrhem budovy, ale je propojením uměleckých a designérských disciplín tak, aby celá stavba fungovala v harmonii. Vstupní lobby oživuje epifyt sestávající ze 76 akátových kůlů, které jsou osazeny 4 000 zelených i kvetoucích rostlin. Autorem této netradičně pojaté zahrady je architekt Zdeněk Sendler spolu s architekty budovy. Podobné ostrůvky vegetace vytvořil i ve vyšších patrech některých budov. Umělecká díla mají jednu společnou myšlenku: snažíme se přinášet nové přístupy, hledat originální řešení. A to není jen Ledovec od Lasvitu, ale také socha, která právě vzniká v dílně Federica Díaze. Plastika s názvem Na horu evokuje starou stezku, která kdysi místem vedla, a vyrábí ji speciální robotická ruka. Dílo česko-argentinského umělce na piazzettě mezi třetím a čtvrtým krystalem bude dokončeno na podzim.

Administrativní budova s obchodními jednotkami a službami

BOŘISLAVKA CENTRUM tvoří 30 000 m2 kanceláří a přes 60 retailových jednotek s 10 000 m2 obchodních ploch. K dispozici je také 580 parkovacích míst v podzemí, kde jsou samozřejmostí i elektrické nabíjecí stanice. Pro kancelářské nájemce je k dispozici kolárna včetně hygienického zázemí.

Krystaly budov tvoří nové společenské a obchodní centrum městské části Praha 6 a zároveň se stávají novým sídlem firem, jež patří do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka. Stěhovat se sem v nejbližší době budou zaměstnanci společností KKCG, KKCG REG, Sazka, SAZKA Group, MND, KKCG Technologies a další. Na podzim by se sem měli přesunout zaměstnanci společnosti Škofin (Volkswagen Financial Services), Pražská vodohospodářská společnost, IGT Czech Republic a společnost MM&C.

Na začátku června byla otevřena také první obchodní pasáž s prodejnami Lidl, dm drogerie, Knihy Dobrovský, SAZKA, pobočka Komerční banky, Papírnictví AKM, Tescoma, GRANDOPTICAL, Tabák Valmont, Deluxe Flowers, Exchange a kavárna The Miners. Bezbariérově je přístupná z Kladenské ulice, přímo z vestibulu metra a z podzemních garáží. Bořislavka Centrum od září rozšíří nabídku služeb také o další obchody včetně gastro koutků ve druhé obchodní pasáži.

PR / Foto: pro KKCG – BoysPlayNice

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *