Protisluneční skla i do oken domů a bytů

Standardně se protisluneční ochrana rodinného domu řeší v rámci stavby konzervativním způsobem, to znamená mechanicky – vnějšími žaluziemi. Ano, ty poskytují spolehlivou ochranu před nadměrným teplem. Ale zdaleka ne pro každého jsou rolety nebo žaluzie žádaným řešením. Zejména u zasklených teras se mohou stát spíše (ne)praktickou přítěží. Je tu však i jiné řešení. Trh nabízí protisluneční trojskla s propustností světla nad 70 % a dvojskla s propustností nad 75 %, která se mohou bez obav použít i do rezidenčních budov.

Denní světlo je nenahraditelné

„Světlo na nás působí větší měrou, než si připouštíme. Intenzita osvětlení interiéru je základním atributem, který ovlivňuje naše pocity a náladu. Nedostatek přirozeného světla působí depresivně,“ zdůraznil psycholog Jiří Novák v jedné z relací Českého rozhlasu. Je to způsobeno zejména tím, že člověk vnímá život kolem sebe až z 80 % vizuálně. Necítíme-li se někdy dobře, připisujeme zdravotní nepohodu chybějícím vitaminům. To ale nemusí být vždy pravda. Může nám chybět světlo.

Standardní sklo spolu se světlem přenáší i teplo. Při vysokých letních teplotách, které jsou u nás stále běžnější, trápí uživatele komerčních budov i rodinných domů letní přehřívání jejich pláště, a tím i vnitřního prostředí budov.

Protisluneční skla i do rodinných domů

Při výběru skla do komerčních budov odborníci standardně hledají takové řešení, které ochrání budovu před přílišnými tepelnými zisky v létě i za cenu nižší prostupnosti světla. Proto jsou protisluneční skla dnes už běžným řešením v případě kanceláří a nákupních center.

V případě rezidenčních budov projektant obvykle sleduje zejména tepelněizolační vlastnosti okna jako celku, na sklo myslí méně. Případné nežádoucí tepelné zisky řeší mechanickou ochranou oken, primárně vnějšími roletami, které dokážou snížit teplotu v interiéru až o 5 °C. Ale vnější rolety nejsou vždy žádoucí. Dokonce ani v rodinných domech není v horkém létu příjemné sedět v úplné tmě jen proto, abychom využili ochrannou funkci vnější rolety nebo stáhnuté exteriérové žaluzie.

Protisluneční skla poskytují ochranu před slunečními paprsky vnikajícími do interiéru a zároveň umožňují trvalý výhled z interiéru.

V minulosti byla protisluneční skla doménou komerčních budov, například kanceláří. Současná protisluneční skla jsou dobrým řešením i v případě rezidenčních staveb. Ne každý totiž chce rolety nebo žaluzie. Zejména na terasách jsou žaluzie pro zákazníky někdy přítěží. Protisluneční sklo pak dokáže zajistit příjemný tepelný komfort a mohou být vhodnou alternativou zejména pro jižní strany domu a pro terasy.

Jak tedy vybrat to správné sklo?

V první řadě je podstatné uvědomit si, jaké funkce má sklo plnit. Hlavně v případě oken se přípravná a návrhová fáze podceňují a očekávání se potom nemusí splnit.

Dobrou pomůckou může být kontrolní seznam sumarizující potřebné vlastnosti a vstupní údaje.

 

 

Kontrolní seznam pro návrh správného zasklení:


  • Jsou definované požadavky na akustiku (Rw)?
  • Jak lze řešit požadavek na protisluneční ochranu? Je definovaný požadovaný solární faktor skel (g)? Pokud ne, jsou venkovní žaluzie ovládané automaticky, a tedy budou protisluneční ochranou, nebo o nich nelze uvažovat a je potřebné použít skla s vlastnostmi chránícími před sluncem?
  • Existuje světlotechnický posudek? Je definován požadavek na propustnost světla (TL)?
  • Jaké je očekávání v souvislosti s mírou reflexe (Lre, v %) – více či méně reflexní sklo? Pro běžnou stavbu jsou vhodnější neutrální skla s nízkou reflexí.
  • Jsou definovány požadavky na ochranu před poraněním osob, vloupáním, případně požadavky na funkci zábradlí?
  • Jaký je požadavek na součinitele prostupu tepla skla (Ug), případně celé výplně (Uw)?

http://www.saint-gobain-glass.cz/

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *