Svítidla Signature Designs jsou výkladní skříní portfolia Preciosa Lighting

Signature Designs, to je jedinečné spojení tradiční řemeslné výroby svítidel a špičkových moderních technologií, jehož výsledkem je umělecké dílo se schopností zprostředkovat neopakovatelný emocionální zážitek. Nekonečný úžas těch, kdo se s těmito svítidly setká, je hnacím motorem aktivit Preciosy s cílem dodat každé ze světelných instalací přidanou estetickou hodnotu spojenou s neméně důležitou světelnou symbolikou. I to je jedním z důvodů, proč vzniklo portfolio Signature Designs. Jedná se totiž o unikátní koncepty svítidel, jež disponují celou řadou designových i technických možností a dokážou se maximálně přizpůsobit přání a vkusu zákazníka, jakémukoliv prostoru či účelu využití.

Kreativní design je u těchto svítidel vždy na prvním místě, kráčí však ruku v ruce s nadčasovou kvalitou důmyslného řemeslného zpracování i použitého materiálu, kterým je historií prověřený a pro svítidla nejtypičtější křišťál. Pro dosažení dokonalosti svítidel pak Preciosa Lighting klade důraz na precizní zpracování i těch nejmenších detailů. Navíc se nebojí experimentovat a tvořit svítidla na objednávku pomocí variability jednotlivých konceptů, díky níž lze svítidlo umístit i do nejspecifičtějších interiérů.

Čím je variabilita produktů Signature Designs tolik výjimečná? Je to tím, že každý z nich předkládá designový koncept, který určuje směr a styl a výborně funguje jako inspirace či základní východisko designérů. Daný koncept však lze měnit a přizpůsobovat, a to nejen z hlediska materiálů, barev a povrchových úprav jednotlivých komponent, ale i co se týče rozměrů, složení, kompozice, konstrukčních principů a metod svícení. Jedná se o velice sofistikované světelné instalace přinášející danému interiéru kreativní řešení osvětlení na míru.

Inspiral

Design svítidla Inspiral čerpá inspiraci v kaligrafii a s ní spojených tazích štětcem či perem. Stejně jako kresba v prostoru, Inspiral připomíná pomyslnou stuhu tvořenou světlem, mnohdy dynamickou a protínající daný interiér.

Základem každého svítidla Inspiral je speciální flexibilní pruh nerezové oceli, který lze podle potřeby různě ohýbat a tvarovat. Okraje tvarované kovové stuhy lemují LED pásky z drobných diod, pomocí nichž lze nastavit různé světelné scény. Na speciálním světelném efektu se podílejí také broušená křišťálová prismata připevněná k pásu nenápadnými ketlovacími nýty. Každé z těchto více než tisíce broušených prismat dokáže neuvěřitelně krásně lámat světlo a podílí se tak na základní vlastnosti křišťálových svítidel – na výrazném třpytivém efektu.

Neobvyklou vlastností tohoto svítidla je jeho rozmanitost při pohledech z různých úhlů, kdy se výrazně mění jeho charakter, zejména dojem z jeho kompozice. Z jedné perspektivy může být tato světelná instalace vnímána jako prostorově velkorysá, při pohledu z jiného směru pak může působit subtilně. Střídání silné a tenké linky je charakteristickým znakem kaligrafických symbolů, z nichž koncepce Inspiralu vychází a dodává jim nový rozměr v podobě křišťálového uměleckého ztvárnění a s ním souvisejícího luxusu.

Pearl Drop

Perly jsou symbolem bohatství již od pradávna. Díky svému perleťovému lesku a pravidelnému tvaru fascinují všechny, kdo rádi zdobí nejen sebe ale i prostředí, ve kterém žijí. Jedním z nejzdobnějších období naší historie je baroko zachycené na klasických holandských malbách, na nichž se mnohdy objevují perly jako módní doplněk zobrazovaných osob. Právě tyto malby se staly nedílnou součástí inspirace pro vznik tohoto zářivého klenotu.

Perlový náhrdelník Pearl Drop je skutečným šperkem pro každý interiér. Je složen z perel z křišťálu a z materiálu triplex opál, které se na pomyslné šňůře střídají s menšími kovovými kuličkami. Ty působí jako uzlíky používané na skutečných perlových náhrdelnících a zároveň od sebe vizuálně oddělují jednotlivé perly, takže mnohem lépe vynikne jejich hladká krása. Díky rafinované jednoduchosti a variabilitě komponentů může být svítidlo transformováno do mnoha různých tvarů.

Zdroj světla je umístěn přímo uvnitř jednotlivých perel. Křišťál i triplex opál svými vlastnostmi mění charakter světla a svítidlo tak připomíná zářivý náhrdelník v nadživotní velikosti. Osvětlení má koneckonců v interiéru podobnou úlohu jako šperk, protože také slouží k dekorativnímu účelu. Rafinovanost skla i precizní umístění všech detailů i řezů umožňuje svítidlům z Preciosy stát se tou pravou ozdobou interiéru.

Zatímco pro koncept využívající opálové komponenty je typický moderní minimalistický vzhled, použití křišťálově čistých perel vytváří luxusnější a zářivější dojem.

Pearl Wave

Pearl Wave evokuje pohyb a šumění mořských vln a východiskem pro jeho tvar je elegantní lastura. Přírodní motivy jsou odjakživa inspirací umělců ze všech oblastí. Tajemné mořské hlubiny, nepředvídatelnost a nekonečnost oceánu, houpavé vlny čeřící vodní hladinu, to vše udává směr, kterým se toto svítidlo vyvíjelo. Stejně jako přirozený pohyb a proudění vody v moři působí dynamicky i Pearl Wave. Tato dynamika i flexibilita se díky světlu harmonicky šíří do prostoru a navozuje atmosféru plnou živosti a pohybu. Pearl Wave se skládá z ručně vyráběných křišťálových koulí v úpravě triplex opál. Tematicky i svým technickým řešením se tento koncept hodí pro instalaci do interiérů jacht a lodí, protože zde Preciosa využila své dlouholeté zkušenosti v oblasti Maritime osvětlení a navrhla uchycení pomocí speciálních pevných tyčí.

 

Breath of Light

Breath of Light je konceptem, jenž posouvá interaktivitu osvětlení na zcela novou úroveň. Zatímco historicky lidský dech znamenal zhasnutí světla, protože sfoukával svíčku a nastala tma, Breath of Life je dechem poháněn. Díky němu se totiž světlo nese celou instalací a tím se šíří do prostoru.

Svým vzhledem připomíná stovky bublin vyfouknutých z bublifuku stoupajících vzhůru. Mýdlové bubliny se lesknou a vytvářejí duhové efekty. A totéž dokážou i sféry tvořící toto svítidlo, nabízené v celé řadě materiálů, barev i povrchových úprav. Jednotlivé sféry visí na lankách v různých výškách, což podporuje dynamické vyznění svítidla. Kromě toho umožňuje tento způsob tvorby kompozice vytvořit různé prostorové varianty, svítidlo nemusí viset jen tradičně u stropu. Je možné jej přizpůsobit individuálním potřebám projektu či uměleckému záměru.

Breath of Light je zásadním milníkem v tvorbě Preciosy směrem k imerzivním světelným instalacím, které jsou současným trendem interiérového osvětlení. Toto svítidlo se totiž aktivuje dechem člověka a ten se převádí na světlo, které se pohybuje prostorem.   Rozsvícení a následná cesta světla jednotlivými sférami probíhá fouknutím do jednoho ze speciálních senzorů na krajích instalace. Člověk se tak stává součástí i hybnou silou svítidla a odnáší si neopakovatelný zážitek. I bez tohoto interaktivního prvku je Breath of Light silnou a samostatnou dynamickou světelnou instalací.

Pearl Curtain

Koncept Pearl Curtain je variací bohatých závěsů zdobících reprezentativní prostory během důležitých společenských událostí. Vertikálně zavěšené křišťálové komponenty ve tvaru koulí symbolizují jemný pohyb textilie. Stejně jako látka, také křišťál umožňuje vrstvení materiálu a kombinování barev.

Svítidla jsou často v našich interiérech i myslích svázána se stropním uchycením. Tento koncept však motivuje designéry, aby opustili zažité představy a navrhli svítidlo bez hranic – od stropu až k podlaze.

Svítidlo se tak může stát i pomyslnou oponou, jež odděluje jednotlivé části interiéru a vytváří zcela nové vnímání prostoru, který se během chvíle může proměnit v divadelní jeviště. Co se asi právě děje za oponou? Ve srovnání s pevnou stěnou je toto řešení citlivým předělem s celou řadou výhod, ať už je to vzdušnost či designová hravost.

Vertikální klastr je vytvořen z řady koulí zavěšených nad sebou na jediném lanku. Tento design budí dojem luxusu a bohatství, a přitom zachovává jasný moderní styl.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *