Oceněná nová budova Univerzity přírodních zdrojů a biologických věd ve Vídni projektována v  BIM

Na konci července tohoto roku byla dokončena výstavba Univerzity přírodních zdrojů a biologických věd ve Vídni (BOKU). Zeptali jsme se Erika Štefanoviče, jednatele DELTA Projektconsult, na podrobnosti projektu.

Jak velká je nová budova a co nabízí?

Nová budova rozšiřuje stávající areál BOKU a její čistá podlahová plocha činí 3 000 m². Nabízí prostor pro seminární centrum, knihovnu, posluchárny a konferenční místnosti. Otevřená vstupní terasa a vyvýšené prostranství jsou ideálním místem pro setkávání studentů a profesorů nejen z nové budovy, ale i starších částí kampusu.

Z jakých materiálů je budova postavena?

Charakteristickým vizuálním prvkem nové budovy je dřevěná konstrukce se surovou fasádou. Žebrovaný styl fasády přechází i na stropy uvnitř vstupního podlaží a knihovny, čímž dodává budově její nezaměnitelný charakter. Podpůrné konstrukce plní také estetickou a designovou funkci, zatímco prosklení v celé výšce místnosti nenuceně spojuje vnitřní prostory s okolním světem. Jednotlivé skleněné segmenty lze otevřít a v závislosti na aktuálním ročním období či počasí tak proměnit terasu v otevřené tržiště nebo místo pro setkávání studentů. Čtyřpodlažní dřevěná budova je postavena z prefabrikovaných lepených dřevěných prvků. Základy a protipožární schodiště, jež jsou v kontaktu s terénem, byly zhotoveny ze železobetonu.

Jaké je rozmístění prostorů v budově?

Místnosti určené pro větší počet osob se nacházejí v prvních dvou podlažích. Dvě horní podlaží pak slouží jako kanceláře ústavu se zasedací místností a kuchyňkou. Na vstupním podlaží najdeme dvojici největších poslucháren, které lze v případě potřeby spojit v jednu velkou místnost. Ty společně s vestibulem vytvářejí optimální zázemí pro velké univerzitní akce. Stejně jako posluchárny jsou i studijní koutky v knihovně orientovány na severovýchod do zeleně s výhledem na stromy.

Prozraďte nám, jaké výhody pro Vás přineslo projektování v BIM?

Při plánování a výstavbě nové budovy byly využity nejmodernější digitální technologie. Mezi ně patří také nepostradatelný BIM model, jenž našel uplatnění při celkovém plánování i výrobě jednotlivých dřevěných komponent. V zájmu zajištění špičkové kvality byly dřevěné komponenty po celou dobu od výroby v továrně až po dokončení stavby průběžně monitorovány. Společnost Stora Enso Wood Products vyrobené dřevěné komponenty opatřila digitálními senzory Wiiste, které během přepravy a výstavby vysílaly aktuální informace o teplotě a vlhkosti. Tato data se přenášela do sledovacího nástroje, který je vyhodnocoval a ukládal. Tímto způsobem bylo možné sdílet důležité informace týkající se přepravy, skladování a zpracování dřevěných komponent, které jsou relevantní také pro management továrny.

Díky udržitelným vlastnostem budovy získal projekt ocenění. Jaké?  

Nová budova BOKU získala ocenění za svůj závazek k ochraně klimatu – dle kritérií normy Klimaaktiv Building Standard dosáhla na 965 bodů z 1000 možných. Díky tomu získala prestižní rakouské ocenění za kvalitu klimaaktiv Gold. Při hodnocení z pohledu trvalé udržitelnosti se brala v úvahu nejen skutečnost, že se jedná o dřevostavbu, ale v neposlední řadě také energetická účinnost budovy.

 

 

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Soutěž: 1. místo, 2017
Zahájení výstavby: duben 2019
Dokončení výstavby: červenec 2020
Užitná plocha: cca 3 000 m²

INVESTOR

Bundesimmobiliengesellschaft m.b.H
Trabrennstrasse 2c, 1020 Vienna

KLIENT

Univerzita přírodních zdrojů a biologických věd ve Vídni (BOKU)
Georg-Mendel-Strasse 33, 1180 Vienna

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *