Očekáváme zpomalení

Pražská kancelář se stala součástí Bogle Architects v roce 2012 a od té doby se věnuje především projektům v Čechách a na Slovensku.

V jejím čele stojí výkonná ředitelka Viktorie Součková, absolventka UMPRUM, kde studovala u Evy Jiřičné. V ateliérech architektonické kanceláře vznikají pod Viktoriiným vedením nejrůznější, často oceňované luxusní rezidenční i komerční projekty. K úspěšným realizacím patří např. Mezinárodní laserové centrum ELI, Administrativní budova SmíchOFF, rezidenční komplex Majakovského a několikrát oceněné budovy Unique Staroměstská, obě v Bratislavě, a mnoho dalších se připravuje.

Viktorie jsme se zeptali na aktuální situaci v pražské kanceláři Bogle Architecsts.

Do letošní Stavby roku 2020 jste byli nominováni s projektem Šárecký dvůr. Proč jste se přihlásili právě s tímto projektem? A jaké další projekty se právě realizují v ČR a SR?

Šárecký dvůr je unikátní rezidenční projekt, který velmi úspěšně propojuje historickou a moderní architekturu. Jde o dvě zrekonstruované nemovité kulturní památky a pět nových objektů, vše velmi dobře zakomponované do krásného landscapingu Šáreckého dvora. V současnosti máme rozestavěn obytný komplex Neugraf v Praze na Smíchově a kanceláře a byty Astrid Gardens v Holešovicích. Mnoho dalších projektů se připravuje. Za zmínku stojí Univerzitní kampus Mephared II v Hradci Králové, Top Rezidence Pomezí, Riverside v Bratislavě a mnoho dalších menších i opravdu velkých projektů.

Jak je ovlivněna vaše činnost na českém a slovenském trhu probíhající pandemií? V čem spatřujete hlavní dopad? A jak si myslíte, že ovlivní tento netradiční rok český realitní a developerský trh?

Zatím se žádný z našich projektů nezastavil, naopak se všichni od léta snažili dohnat, co se zameškalo od března do června během lockdownu. Pracujeme naplno, ale uvidíme, jak to bude příští rok. Zatím slyším jen obavy ze zpomalení. Přece jen si musíme uvědomit, že při pandemii přišlo hodně lidí o práci a mnoho firem v jiných odvětvích se potýká s nedostatkem zakázek. Pokud budou mít lidé obecně méně peněz, tak to samozřejmě na realitní a developerský trh bude mít vliv, jen uvidíme, jak velký. Všichni myslím očekávali „nějaké zpomalení“, které se většinou v desetiletém cyklu opakuje, ale pandemii nepředpokládal asi nikdo. Život a práce půjde dál. Musíme zůstat optimisty a hledat nové možnosti a příležitosti.

Kristina Vacková

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *