Pevně zakotveni mezi nebem a zemí

Dílo na společenskou objednávku představuje podle Ing. Michala Voplakala, jednatele společnosti JORDAHL & PFEIFER Stavební technika s.r.o., závazek budoucím generacím.

Musíme použít ty nejlepší technologie a know-how stejně jako u developerských projektů. Dodržet termíny přes všechny problémy, které ve stavebnictví v důsledku situace s COVID-19 vznikly, je začátek,“ říká. Týká se to i nové visuté lávky, bezpečně zakotvené lany a táhly PFEIFER v chráněné krajinné oblasti Svatošských skal, která uvítá první návštěvníky dokonce v předstihu.

Nedaleko Karlových Varů se řeka Ohře zařezává do žulového masivu a vytváří hluboký kaňon. Postupným zvětráváním zde vznikla skupina mohutných skalních pilířů, které lidská představivost proměnila ve svatební průvod Jana Svatoše. Tento mladík se podle pověsti zaslíbil vodní víle, ale svůj slib nedodržel, a proto byl proměněn v kámen i se svým svatebním průvodem. Nádherné místo uprostřed přírody je oblíbeným turistickým cílem. V létě za hezkého počasí jej navštíví stovky cyklistů i pěších denně. Původní lávka, po níž se davy milovníků romantiky vydávaly ke skalám, již dosluhuje, a nová je pro bezpečný pohyb nezbytností. „Začít stavět v období nejsilnější turistické sezony, posílené předchozími karanténními omezeními, byla výzva,“ komentuje Michal Voplakal situaci z poloviny letošního července.

Lávky jsou vzdušné stavby, při jejichž stavbě se statici částečně „stávají“ architekty a naopak. Konstrukce má takové statické rezervy, aby i při poškození jednoho závěsu lávka stále plnila svou funkci, což je případ nehody či výměny závěsu. Hlavní nosná lana PFEIFER mají únosnost stovky tun a stejnou životnost, jaká je navržena pro konstrukci lávky. Tradičního výrobce špičkových ocelových lan a táhel PFEIFER zastupuje na českém trhu právě společnost JORDAHL & PFEIFER Stavební technika. „Všechny naše prvky tak pomáhají statikům splnit jejich nelehké poslání – doživotní odpovědnost,“ připomíná Michal Voplakal. Nová lávka z investic Karlovarského kraje bude sloužit i integrovanému záchrannému systému, který sem dosud měl komplikovaný přístup. I to přesně zapadá do filozofie J&P – bezpečná konstrukční řešení, která zrychlují čas výstavby a zefektivňují vložené investice. Přijďte se přesvědčit na vlastní oči

PR

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *