V našich projektech uplatňujeme rozum a cit pro bydlení

Developerská společnost Horizon Holding oslavila loni 20 let působení na českém rezidenčním trhu a letos plánuje předat novým majitelům 500 bytů.

Nezaměřuje se však jen na výstavbu jednotlivých bytových domů, ale podílí se i na lokální infrastruktuře a úpravách okolí projektů. Generální ředitel společnosti Horizon Yishay Furman s námi hovořil o stávajících projektech i o plánech do budoucna.

V minulých rozhovorech jste představil některé vaše projekty, mj. Auru Statenice, Zahálku, Rezidenci Modřanka či Kay River Lofts. Jak postupují?

Nyní úspěšně pokračujeme s prodejem poslední etapy Zahálky v sousedství golfového hřiště Hodkovičky. Právě jsme vyprodali všech 355 bytů v nedaleké Rezidenci Modřanka – zbývají zde pouze dvě obchodní jednotky. Nedávno jsme předali všech 55 bytů klientům Kay River Lofts v Karlíně a 148 bytů klientům Rezidence Čámovka v Čimicích, kde plánujeme brzy začít další etapu. Nedávno jsme zahájili prodej našeho projektu AURA Statenice se 79 rodinnými domy. Tento projekt se nachází nedaleko Prahy 6, zahrnuje parkování a pozemky do 1 500 m2. Na infrastruktuře se pracuje poslední rok – obci se chystáme věnovat více než 100 mil. Kč na infrastrukturu a další zařízení, jako je čistička vody, škola atd. Téměř 3 000 m2 bude určeno pro maloobchod a bude sloužit současným i budoucím obyvatelům.

Zahájili jste některé další projekty. Čím jsou zajímavé? A čím se vaše projekty liší od ostatních?

Jak jsem již zmínil, plánujeme začít třetí etapu Čámovky se 400 byty. Plánujeme také zahájit projekty v centru města – Rezidence Blízká v Karlíně s 230 byty a URBANIKA na Smíchově se 160 byty s krásnými výhledy na Vyšehrad a Pražský hrad. V našich projektech – vždy o nich uvažujeme komplexně – uplatňujeme rozum a cit pro bydlení. Zahrnujeme do nich parky, dětská hřiště, a dokonce i hřiště pro domácí mazlíčky nebo komunitní zahrady. Chceme prospět lokalitě, kde jsme stavěli, konzultujeme s odborníky, co je nejlepší. Například letos jsme v našem projektu Zahálka dokončili revitalizaci Zátišského potoka, kde jsme obnovili jeho koryto, které bylo dlouho ukryto pod zemí. Naše projekty také získávají certifikace BREEAM pro svou udržitelnost. Aplikujeme zelené střechy, drenážní systémy pro opětovné použití vody, rekuperaci atd.

Ve kterém z nich byste rád bydlel?

Jak jsem už kdysi řekl, naše projekty jsou jako naše děti. Milujete je všechny. Ale v tomto případě bych řekl, že po posledních 17 letech života ve Statenicích a Horoměřicích je pro mě AURA skvělým projektem, který přivítá rodiny, obnoví a oživí obec. Jsou tam velké domy s obrovskými zahradami, takže to bude skvělá čtvrť.

V Praze je neustále poptávka po bytech. Movitější lidé je kupují jako investici a dále je pronajímají těm méně movitým, kteří nedosáhnout na hypotéku. Jak se to odráží ve vašem byznysu?

Byty zdražily, to je fakt! Ale lidé někde bydlet musejí, takže tu budou kupci, a pokud ne ti koneční, tak to budou investoři, kteří je pronajmou. Nájmy se za poslední rok dramaticky zvedly. Tomuto trendu důvěřujeme, takže si chceme dva nebo tři projekty ponechat na nájemní bydlení.

Zvolna se blíží konec roku, kdy nastane období bilancování. Jak budete letošek hodnotit, pokud půjde vše podle dosavadních předpokladů?

Letos předáme celkem kolem 500 bytů, což je nejvíce v historii společnosti. Jelikož jsme loni oslavili 20 let na developerském trhu, myslím, že je to pro nás velmi pěkný milník.

Máte nějaké predikce na příští rok? Jak se bude situace vyvíjet?

Věřím, že se trh nemůže zastavit – a nezastaví se. Skutečnost, že se zvýšily stavební náklady – a navíc drahé úroky –, na nějakou dobu zpomalí prodeje a růst cen, ale jakmile bude na trhu malé množství bytů – prodají se. Praha nemůže zůstat u 2 000–3 000 bytů ročně, potřebuje jich alespoň 6 000–7 000, aby pokryla poptávku. Dnes je situace celosvětově problematická kvůli vysoké inflaci a obavám, ale předpokládám, že v průběhu let 2023 a 2024 se věci vrátí do stavu, jaký byl v roce 2021.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *