Kanceláře v jedinečném prostředí od světové krajinářské jedničky

Na prestižní pražské adrese u Vinohradské třídy vzniká pod taktovkou společnosti Crestyl celá nová čtvrť plná harmonické atmosféry. Hagibor nabídne kanceláře i bydlení propojené veřejným prostorem.

Ten tvoří čtvrtinu celého území a navrhl jej světoznámý krajinářský architekt Michel Desvigne. Kdo by nechtěl mít kanceláře v městském lese?

Developer Crestyl je známý tím, že staví komplexní projekty, které kombinují více funkcí, a často se pouští do přeměny celých území. Stejně tomu je i v případě pražského Hagiboru přímo navazujícího na Vinohradskou třídu. V této unikátní lokalitě vidí Crestyl velkou budoucnost. „Po DOCK jde o náš další významný projekt, který využívá symbiózy bydlení, kanceláří, obchodů a služeb na jednom místě,“ říká Viktor Peška, obchodní ředitel společnosti Crestyl. Odkazuje tak na projekt DOCK, který vznikl v pražské Libni kolem slepých ramen Vltavy a je těsně před dokončením. Vznikla zde nejen kombinace kanceláří a bydlení, ale také hektarový park, prostory pro sportovní aktivity, restaurace, kavárny, obchody a služby.

 

2 000 stromů

„V případě Hagiboru jsme opět pečlivě řešili koncepci celé čtvrti a společně s architekty klademe obrovský důraz na veřejný prostor. Jeho koncepci řídí nejvýznamnější krajinářský architekt současnosti Michel Desvigne. Ten vše spojil do jednoho harmonického celku, který propojuje venkovní prostranství s potřebami budoucích obyvatel a nájemců kanceláří,“ vysvětluje Peška.

Desvigne je autorem urbanistických řešení, veřejných prostor a parků po celém světě, např. v Paříži, Tokiu nebo Detroitu. Pro Hagibor navrhl koncepci tzv. městského lesa. „Zeleň zde tak propojuje a zároveň odděluje kancelářské a obytné prostory, stírá rozdíly mezi tím, co je chodník či trávník. Plánujeme zde vysázet až 2 000 stromů, což dodá veřejnému prostoru členitost, zvýší jeho estetiku a zlepší klima uvnitř i vně budov,“ doplňuje V. Peška.

 

První etapa kanceláří

V rámci projektu Hagibor vyroste šest administrativních budov, které nabídnou celkem přibližně 80 000 m2 pronajímatelné plochy. Aktuálně startuje stavba první etapy, na níž se kromě Crestylu podílí i EP Real Estate. Tato první etapa zahrnuje dvě budovy přímo u Vinohradské třídy, které nabídnou 31 000 m2 plochy k pronájmu – více než 28 000 m2 kanceláří a 3 000 m2 pro obchody a služby. V přízemí budov budou prostory pro obchody, restaurace a služby, vyšší patra nabídnou kanceláře ve vysokém standardu, jejichž součástí jsou v ustupujících podlažích rozsáhlé terasy s výhledy na Prahu. Prvním potvrzeným nájemcem je mediální dům Czech News Center, který obsadí téměř 9 000 m2 kanceláří a přesune sem své sídlo. Zaujalo je právě atraktivní architektonické řešení a vysoký technický standard budovy spolu s lokalitou.

 

Unikátní lokalita

Projekt Hagibor, který kromě administrativní části zahrnuje i pět rezidenčních domů s celkem 650 byty, roste na pomezí žádaných rezidenčních čtvrtí Vinohrady a Strašnice, na konci Vinohradské třídy u stanice metra a tramvají. Všechny části projektu propojí náměstí a centrální pěší bulvár s obchody a restauracemi, který povede od východu z metra. V přímém sousedství se pak nachází rozsáhlý sportovní areál. Veškerá občanská vybavenost je v blízkém okolí, samozřejmostí je vybudování dětského hřiště a napojení na městské cyklotrasy. Středobodem nové čtvrti bude veřejné prostranství, které bude i díky své poloze přirozeným místem pro setkávání a různé akce.

 

Důraz na urbanismus a architektonické řešení

Kromě již zmíněného Michela Desvigne, který se věnuje veřejnému prostoru, se pro projekt Hagibor spojila dvě mezinárodní architektonická studia – Bogle Architects a Ian Bryan Architects (IBA). Ta společně vytvořila vzdušný a světlý prostor, který dá vyniknout každému domu a bude nabízet vyváženou kombinaci designu a funkčnosti. Autorem administrativní části projektu Hagibor a zároveň celkového urbanistického řešení lokality jsou Bogle Architects vedené Ianem Boglem. Ten se podílel například na ikonickém londýnském mrakodrapu Swiss Re Tower přezdívaném „Okurka“.

 

Crestyl chystá zajímavé projekty i v dalších lokalitách

Kromě Hagiboru připravuje Crestyl přímo v centru Prahy rozsáhlý projekt Savarin. Ten je umístěn přímo v sousedství pražského Václavského náměstí, které s odkazem na tradici Václavských pasáží propojí s ulicemi Na Příkopě, Jindřišskou a Panskou. Zahrnuje pečlivou rekonstrukci stávajících historických budov a vznik zcela nového veřejného prostoru se zelení a otevřeným prostranstvím ve vnitrobloku. Jeho podobu navrhla ikona současné světové architektury a designu Thomas Heatherwick a jeho studio. Součástí projektu Savarin bude i výstavní prostor pro umístění Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Mimo Prahu pak Crestyl spouští úplně nový multifunkční projekt v samotném centru Brna vedle hlavního vlakového nádraží, kde kromě obchodních prostor a bytů budou i kanceláře.

PR

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *