Top bydlení v místě, které neusíná

Proluka mezi ulicemi Verdunská a Jugoslávských partyzánů v Praze – Dejvicích u Vítězného náměstí dostane novou podobu. Lépe řečeno, zmizí.

Na začátku července totiž stavební úřad pro Prahu 6 vydal povolení ke stavbě Victoria Palace, rezidenční budovy, kterou tam postaví developerské konsorcium Penta Real Estate a Kaprain. Skončí tak téměř stoleté tápání, co s místem, které je součástí ceněného konceptu Vítězného náměstí architekta Engela z 20. let minulého století. Jeho vizí byl moderní střih severozápadního města po vzoru přestavby Paříže v 19. století; Vítězné náměstí pak mělo být centrem dění s promyšleným uspořádáním budov v kruhovém půdorysu. Z původní myšlenky zůstalo kvůli hospodářské krizi i druhé světové válce pouze torzo. Samotné místo dnešní proluky měl až po roce 2010 změnit projekt LINE architekta Radana Hubičky, který vypracoval pro společnost PPF. Převážně kancelářská budova sice získala ocenění jako projekt roku 2013, ale veřejnost ani část odborníků ji nepřijala. Stavební povolení pro Victoria Palace tedy umožňuje po dlouhých desetiletích dopsat chybějící kus příběhu architektonické změny úplného centra Prahy 6.

S respektem k historii

Architektonické studio Jakub Cigler Architekti (JCA) navrhlo konsorciu pro zástavbu proluky rezidenční budovu, která je elegantní moderní realizací původní představy o podobě této části náměstí. Podle Engelovy koncepce měla být budova v místě dnešní proluky osovým protějškem budovy generálního štábu armády. V dobových plánech byly tyto dvě budovy stejné, pouze zrcadlově otočené.

Victoria Palace se v návrhu JCA drží původních linií. Budovu generálního štábu i moderního rezidenčního domu budou spojovat podobné prvky s tím, že zásadní odlišnost bude v jejich pojetí architekty, které od sebe dělí zhruba 90 let. Hmota Victoria Palace je opravdu zrcadlovým protějškem budovy generálního štábu. Fasády obou budov mají výrazné vertikální členění. Hlavní římsa je ve shodné výšce jako římsa štábu a konečně i římsy okolních budov náměstí. Sedlový tvar střechy Victoria Palace, tvořený lamelami, je kopií střechy generálního štábu. Společných prvků bychom u obou budov, ale také dalších domů na Vítězném náměstí našli celou řadu.

Victoria s přehledem

Zhruba za miliardu korun postaví konsorcium Penta Real Estate a Kaprain na Vítězném náměstí devítipodlažní budovu s 97 byty, dvě podzemní patra pak jsou pro technické zázemí, sklepní kóje a zejména pak 135 parkovacích míst. Na pozemku o rozloze přes 4 200 m2 tak vznikne 7 200 m2 bytových ploch a 1 800 m2 pro retail a služby. Podle požadavků městské části tu vznikne supermarket, navíc lékárna, pobočka banky a také telefonního operátora. Byty budou patřit do top nabídky v hlavním městě. Větší z nich jsou orientovány na obě strany budovy – tedy na náměstí i do klidové zóny vnitrobloku. Naprostá většina pak má venkovní lodžie nebo terasy. Pro tuto kategorii bytů je charakteristický vysoký podíl přírodních materiálů, ve vybavení jsou samozřejmostí použité prémiové značky. Otevřená prosklená fasáda členěná vertikálními lamelami, která je dominantním prvkem budovy, umožňuje bohaté prostoupení světla do vnitřního prostoru všech bytových jednotek. „Máme rozestavěno několik rezidenčních projektů s byty ve vyšším standardu, o něž je na trhu největší zájem,“ říká David Musil, ředitel Penty Real Estate pro rezidenční výstavbu a dodává: „Victoria je jiný příběh. Má stejný charakter jako Trafalgar Square v Londýně nebo třeba Leipziger Platz v Berlíně. Místa, která neusínají. Victoria je výjimečné bydlení v Praze, jemuž odpovídá i cena.“ Byty půjdou v blízké době do prodeje, podle předběžných informací cena garsonky, tedy 1+kk o 33 m2 přesahuje 7 mil. Kč. Tím nejlepším, co Victoria nabídne, jsou čtyři penthousy v posledních dvou patrech o velikosti 130–202 m2, s terasami o rozloze 80–236 m2. Na tyto byty, do nichž se jejich budoucí majitelé dostanou přímo výtahem, budou zapotřebí už vyšší desítky milionů korun.

Pro vlastníky bytů bude k dispozici soukromá zahrada ve vnitrobloku; je téměř zbytečné akcentovat, že se stromy, dostatkem zeleně i vodním prvkem. Je to jen další z benefitů, které jsou každému, kdo zná Prahu, zřejmé: Victoria Palace se stane součástí centra pražské lokality, kterou charakterizuje tradiční rezidenční funkce v ceněných oblastech, jakými jsou Ořechovka, Hanspaulka a právě okolí Vítězného náměstí. Sama Praha 6 je městskou částí s rozsáhlými zelenými plochami, kam lze započítat i část pražské Stromovky. Není náhodou, že tuto část Prahy si zvolila řada zemí pro své zastupitelské úřady. Victoria Palace je přímo na metru, výborně dostupné je i Letiště Václava Havla.

Penta Real Estate aktuálně začala s přípravou stavebního pozemku, rezidence Victoria Palace by měla být dokončena před čtvrtým kvartálem 2023.

PR

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *