Realitní projekt roku

Celostátní soutěž developerských projektů Realitní projekt roku má za sebou vyhlášení za rok 2020. Soutěži, do níž se každoročně přihlašují desítky developerských projektů z celé České republiky, předcházelo několik úspěšných ročníků s bohatou účastí a velkým zájmem ze strany developerů i sponzorů.

Letos poprvé nebylo vyhlašování výsledků zařazeno do programu celostátního Realitního kongresu, ale vzhledem k současným vládním opatřením proběhlo pouze online. Na současnou situaci, plány a výhledy do budoucna se ptáme ředitelky soutěže Dany Hradecké.

Vyhlášení výsledků posledního ročníku proběhlo pouze online. Může to nějak ovlivnit další ročníky?

Všichni zúčastnění pochopili, že v dané době to byla jediná možnost, jak výsledky soutěže vyhlásit. Nicméně se slavnostní „after party“ stále počítáme a věřím, že ji v letních měsících budeme moci, i když s půlročním zpožděním, uspořádat. Registraci do letošního ročníku jsme spustili v únoru a pokračuje až do konce září. S ohledem na aktuální počet přihlášených projektů mohu jen konstatovat, že i letos bude porota moci vybírat z velkého počtu kvalitních projektů. Věřím tedy, že loňská situace letošní ročník nijak neovlivní.

Jak vnímáte kvalitu přihlašovaných projektů?

Kvalita projektů je velmi vysoká, a to jak v nové výstavbě, tak při rekonstrukcích starších domů. Těší mne, že se do soutěže přihlašují nejen velcí developeři, ale i menší butikové společnosti, jejichž projekty bývají velmi inspirující.

Sledujete v jednotlivých ročnících nějaké trendy?

Ano, je velice zajímavé přímo na naší soutěži zpětně sledovat vývoj českého realitního trhu. První ročník soutěže se uskutečnil v roce 2009 a přihlášené projekty v té době vypadaly úplně jinak než dnes. To, co se tehdy prodávalo jako luxusní bydlení, je dnes prémiové a tehdejší prémiové projekty jsou dnes standard. Trh donutil developery více inovovat, používat kvalitnější materiály, nové technologie a více se zaměřit na kvalitní design a architekturu. V posledních letech developeři kladou velký důraz na udržitelnost a s ohledem na používaný materiál a technologie berou i větší ohled na životní prostředí.

Takže změny k lepšímu?

Rozhodně. Energetická efektivita, dešťovka, zelené střechy, komunitní bydlení, udržitelnost. To jsou nové trendy, které u nových projektů sledujeme. A je jich stále více. Stále častěji také vidíme, jak se developeři snaží splynout s lokalitou a začlenit svůj projekt do místního života, tedy udělat lokalitu lepší, než jaká byla před jejich příchodem. Což je velice potěšující vzhledem k současné situaci na trhu, kdy investoři koupí téměř cokoli. Realitní development nemá mezi veřejností příliš dobrou pověst možná díky některým kauzám z minulosti. Přitom naprostá většina dnešních developerů uvažuje v kontextu udržitelnosti, veřejného prostoru, kvalitní architektury a zkvalitnění místního komunitního života.

Připravujete nějaké novinky?

V letošním roce jsme společně s manželem spustili projekt Tvize, který navazuje na naše několikaleté aktivity v oblasti organizování konferencí. Chvíli jsme zvažovali, že se pustíme cestou streamovaných online konferencí, ale rychle jsme vyhodnotili, že to není formát, kterým chceme jít. Místo toho jsme zvolili koncept moderovaných diskusí a rozhovorů u kulatého stolu a profesionální filmovou produkci. Nejsme tak vázáni místem a časem připravovaných akcí a tento koncept lze tematicky dále rozvíjet. Díky našemu partnerovi, společnosti Saint-Gobain, jsme se pustili do produkce série rozhovorů a diskusí s developery, architekty a dalšími profesionály v oblasti stavebnictví a realit. Zaměřujeme se v ní na aktuální témata ze světa developmentu, stavebnictví, realit, udržitelné výstavby, urbanismu a architektury. Je velice zajímavé sledovat různé pohledy na aktuální témata a problémy současného plánování a výstavby nových budov. Stejně tak je myslím pro diváky i účastníky velice přínosná diskuse a výměna zkušeností a názorů mezi developery.Co se týká soutěže Realitní projekt roku, současná situace nás donutila dále se zamyslet nad zkvalitněním komunikace a PR. Letos budeme nominované projekty více propagovat na sociálních sítích a mediálně profilovat soutěž jako takovou. Novinkou je také připravovaná jubilejní ročenka RPR2021, do níž bychom rádi zařadili všechny letošní přihlášené projekty a v její redakční části se chceme zaměřit právě na udržitelnost, architekturu, trendy v developmentu a představíme i některé významné osobnosti ze světa realitního developmentu.

PR

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *