Se Sergem Borensteinem nejen o Karlíně

Aktivity společnosti Karlín Group se od jejího vzniku na konci 90. let soustředily především do stejnojmenné pražské čtvrti.

Podařilo se jí zde realizovat mnoho mimořádných projektů. Výstavbu zde plánuje i v dalších letech. Developerské aktivity Karlín Group směřuje i do dalších částí Prahy, především do Modřan, Holešovic či do Smíchova. Společnost si zakládá na maximální architektonické úrovni všech svých projektů. Daří se jí, jak je patrné z různých prestižních ocenění „Best of Realty“ a „Stavba roku“ za realizaci projektů Palác Karlín, Corso Karlín či Kotelna. Spoluzakladatel Karlín Group Serge Borenstein odpověděl na naše otázky.

Karlín má stále čím překvapit a co nabídnout. V současné době zde se svými partnery aktivně realizujete tři projekty. Prozradíte nám o nich něco?

Ano, Karlín je samozřejmě srdeční lokalita, ale i další pražské části mají své zajímavosti, které mě přitahují. Na Rohanském nábřeží, v těsném sousedství Vltavy, v létě dokončíme KAY River Lofts. Tvář a podobu mu dal Ivan Kroupa, jenž propsal do minimalistických tvarů fasády proud řeky; dům má nádhernou dynamiku a skvělé dispoziční řešení bytů. Jedinečnost místa a blízkost řeky umocnila atraktivitu domu a všech 55 bytů je ještě před dokončením stavby prodáno.

Jste znám tím, že jste do Čech přivedl řadu zahraničních architektů. KAY je spíše výjimkou. Jak je tomu u druhého projektu, který vzniká v pulzující části Karlína v Křižíkově ulici?

Každý projekt má svá specifika: Ovlivňuje ho tvar pozemku, zasazení do lokality. Na novou budovu nenahlížím jako na jednotlivý objekt. Musí do lokality zapadat, dotvářet její tvář a ideálně ji dlouhodobě obohatit i svou funkcí. Proto vždy pečlivě zvažujeme návrhy architektů českých i zahraničních. Slovinský architekt Vasa J. Perovič navrhl v proluce v Křižíkově ulici elegantní a nadčasový dům, jenž vlastně sestává ze dvou domů se dvěma rozdílnými uličními fasádami směrem do Křižíkovy ulice. Ve vnitrobloku pak vznikl úžasný prostor s parkem a výhledy na Vítkov. S architekty studia Bevk Perovič rádi spolupracujeme. V Modřanech pro nás navrhovali jednu ze dvou budov projektu Zahálka.

DVA DOMY dostaly trefný název podle své vizuální identity. Mluvil jste o funkci domu. Jakou roli hraje právě tento?

Vždy dbáme na to, abychom udrželi a rozvíjeli živost a pestrost Karlína a jeho charakteru. Tuto myšlenku naplňují samozřejmě i DVA DOMY. Je to multifunkční projekt, jehož koncept přirozeně propojuje komerční prostory v přízemí domů s hlavní rezidenční částí ve vyšších patrech. V současnosti jsou dostupné bytové jednotky v dispozicích od kompaktních 2+kk, které jsou ideální pro mladé páry, přes prostorné 3+kk vhodné pro rodiny až po luxusní 5+kk rozprostírající se ve dvou podlažích. Výběr v rámci jednotlivých kategorií je opravdu široký, např. byty s označením 3+kk nabízejí podlahovou plochu od 65 m2 až po 155 m2; jednu či dvě koupelny, balkon, lodžii nebo terasu.

Všech 112 bytů, které nabízí projekt DVA DOMY, je na prodej, nebo si ponecháte část bytů jako nájemní?

DVA DOMY jsou naším prvním projektem, do něhož jako investiční partner vstoupila církev, konkrétně Biskupství královéhradecké. Všechny byty jsou určeny k prodeji a momentálně máme prodáno přes 50% bytů.

V jaké fází výstavby DVA DOMY aktuálně jsou?

Téměř symbolicky s jarem začíná vylézat projekt ze země, byly dokončeny vibroizolace a momentálně stavba realizuje 1.NP, kde budou zajímavé obchodní prostory.

Čím nás v Karlíně či jiných lokalitách překvapíte příště?

V Holešovicích jsme dokončili Student House, který získal i ocenění v Best of Realty. V Modřanech jsme dokončili první etapu rezidenčního projektu Zahálka. No, a v naší domovské lokalitě Karlíně budeme v dubnu startovat nový projekt, který nabídne 48 bytů v Sokolovské ulici a za jehož tváří stojí mladý česko-slovenský progresivní ateliér edit!

Prozradíte nám jméno nového projektu?

Určitě, nyní už ano – Iconik. A jeho tvář představujeme na titulní stránce tohoto vydání Development News!

PR / foto: karlín group

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *