Na stavebním trhu jsme klíčovým hráčem

Enteria a.s. spojuje 12 českých společností, zaměřujících se na různé oblasti stavební činnosti s celkovým ročním obratem 5,8 mld. a 1 100 zaměstnanci. Stavební skupina enteria je synergie společností založených na reálné a rozumné strategii, vzájemné důvěře, přímé komunikaci a kvalitní spolupráci již 13 let.

Skupinu enteria nám představil Ing. Martin Havelka, předseda představenstva.

Co všechno enteria zahrnuje a jakou pozici na stavebním trhu zaujímá?

Jsme jedním z největších českých stavebních holdingů. V rámci České republiky patříme do top 10 na stavebním trhu. Jsme silná a stabilní společnost s historií a zkušenostmi ve stavebním oboru již od roku 1994, kdy byla založena naše největší dceřiná firma Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. Důležité je, že holding nestojí na jednom, ale na celé škále produktů, ať jsou to pozemní, železniční, mostní, silniční a inženýrské stavby nebo i projekční činnost. V neposlední řadě je jednou z našich činností právě oblast developerských projektů. Developerská činnost vyplynula vlastně z toho, že jsme si stavěli sami pro sebe a pro naše potřeby investovali do projektů. Šlo např. o novou budovu Vápenky u hlavního nádraží v Pardubicích, kde má sídlo právě společnost Chládek a Tintěra, Pardubice a.s., budovu dceřinky Hroší stavby Morava a.s. v Olomouci a také H Centrum, sportovní a relaxační centrum ve Starém Hradišti u Pardubic. Dále jsme zrealizovali developerský projekt Bytové družstvo Erbenova v Hlinsku, v Častolovicích řadové domy Zahradní palouk a nyní realizujeme nový developerský projekt v Pardubicích – Byty Prokopka. Orientujeme se tedy spíše na menší developerské projekty s vyšší přidanou hodnotou.

Rok 2020 byl pro mnohé společnosti náročný. Jak dopadl pro váš holding?

V minulém roce se investovalo do stavebnictví ve státním i soukromém sektoru poměrně hodně peněz, a proto trh pro naše produkty byl velmi dobrý. Díky našim investicím z let minulých, precizní přípravě a posilování naší pozice na stavebním trhu jsme tuto příležitost využili a dosáhli jsme obratu za celý holding k 6 mld. Kč. K velkému skoku došlo např. u dceřinky Hroší stavby Morava a.s., která posílila svou pozici zejména v Olomouckém kraji, a její tržby se zvýšily o 30 %.

Pokud byste měl tedy jmenovat klíčové projekty holdingu, které by to byly?

Důležité jsou pro nás projekty po celé ČR, ale také v Pardubickém kraji, kde máme sídlo společnosti. Mnoho zakázek realizujeme i v sousedním Královéhradeckém kraji. V Pardubickém kraji, který za posledních pět let hodně investoval, bych rád zmínil dvě klíčové stavby, na nichž pracujeme. Jedná se o výstavbu nového pavilonu pro psychiatrii Pardubické nemocnice a Winternitzovy automatické mlýny, kde působí dceřinka Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. V rámci zakázky realizujeme výstavbu Centrálních polytechnických dílen, výstavbu Galerie města Pardubic a zároveň provádíme kompletní rekonstrukci hlavní budovy mlýnů, která by se měla přeměnit ve Východočeskou galerii. Tyto zakázky jsou páteří pro naše pozemní stavitelství na další léta, která nás výhledově čekají a nebudou zřejmě jednoduchá. Dále je pro nás velmi zásadní zakázkou modernizace železničního uzlu v Pardubicích za 5,59 mld. Kč pro Správu železnic. Jde jednoznačně o největší stavbu v historii naší firmy z hlediska dopravních kolejových staveb.

Vraťme se k developerským projektům. Jak byste popsal současný vývoj developmentu a jak na to enteria holding reaguje?

Zabýváme se převážně regionální developmentem – když máme příležitost dostat se k rozumným pozemkům. Není to náš hlavní byznys, ale je to byznys, který jde okolo nás – a nemůžeme si ho nevšimnout. Takže pokud je příležitost, reagujeme na ni. Jak jsem již zmínil, v poslední době jsme realizovali developerské projekty zejména pro svou vlastní potřebu. Šlo o H Centrum, Vápenku, Bytové družstvo Erbenova v Hlinsku a další. Projekt Erbenova nyní dokončujeme; byl pro nás podstatný kvůli posílení naší pozice na Hlinecku. Nyní je pro nás aktuální rezidenční projekt Byty Prokopka o velikosti 110 bytových jednotek, který má stavební povolení a připravujeme spuštění prodeje.

Kdy jste se rozhodli realizovat developerský projekt Byty Prokopka a proč zrovna v této lokalitě?

Realizaci developerského projektu Byty Prokopka, který je umístěn v bývalém areálu na výrobu mlýnských strojů Prokopka, podle něhož dostal svůj název, plánujeme od roku 2012, kdy jsme odkoupili nevyužívaný pozemek od Pardubického Pivovaru. Chtěli jsme využít této výjimečné lokality v blízkosti Labe a zároveň v centru města, s výbornou dopravní obslužností a nabídnout ji lidem k bydlení. Věřím, že lokalita bude zajímavá i pro lidi z jiných měst včetně Prahy, zejména díky výborné dopravní obslužnosti. To, že se projekt nachází v blízkosti (do 5 min. chůze) hlavního nádraží, které díky rozsáhlé modernizaci bude jedno z nejmodernějších v Evropě, rapidně zvyšuje jeho hodnotu a přidává na významnosti i do budoucna.

Čím se Byty Prokopka odlišují od ostatních developerských projektů?

Klíčovým parametrem je určitě lokalita a její využití. Zároveň jde o rezidenční bydlení – součástí areálu je rezidenční zahrada o rozloze 1 025 m2, kam budou mít přístup pouze obyvatelé domu, a to není pro projekty v Pardubickém kraji obvyklé. Nově bude vybudován parkovací dům, který nabídne kryté a bezpečné zaparkování přímo v rezidenci. Projekt je celkově koncipován jako moderní a zdravé bydlení, a to díky vymoženostem, jako je např. řízené větrání centrální rekuperací vzduchu, využití zdravého topení a úspora energie pomocí využití trojskel a PENB s nejvyšším hodnocením A.

Má holding enteria další plány do budoucna v oblasti developmentu?

Plány v oblasti developmentu jsou podobné, jako byly doposud. Nechceme tento segment opustit, ale budeme se soustředit spíše na menší projekty s vyšší přidanou hodnotou. Nemusí to být jen finanční hodnota, ale také se může jednat o podporu našich firem.

Enteria holding zahrnuje společnosti, které se specializují na různé obory stavební činnosti, což by mohlo být zajímavé i pro jiné developery. Jste otevřeni spolupráci i s jinými developery?

Jistě, jsme silní ve stavařině, zároveň máme zkušenosti s vlastními developerskými projekty a díky tomu můžeme i ostatním developerům nabídnout prvotřídní spolupráci. Pokud tedy najdeme silného partnera, kdy on nabídne projekt a my regionální podporu firem z holdingu, tak věřím, že to může být začátek kvalitní spolupráce. V rámci dlouhodobé spolupráce jsme takto realizovali i developerské projekty např. s LOUDA REALITY a.s. Nehledáme práci, ale hledáme partnery, kdy výhody spolupráce budou přínosem pro obě strany.

Arnošt Wagner

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *