Hotel v centru Prahy i nová čtvrť na jejím okraji

UBM Development Czechia je developerská společnost působící na českém trhu 27 let. Česká pobočka významného rakouského developera UBM Development AG se nebojí pustit do netradičních, rozsáhlých a složitých projektů.

S ředitelem společnosti Josefem Wiedermannem jsme hovořili o aktivitách společnosti.

Můžete představit společnost UBM a její působení na českém trhu?

Naším úplně prvním počinem byla rekonstrukce novobarokního paláce Darex na Václavském náměstí. Nyní se zabýváme především výstavbou rezidencí, dále kancelářských budov a hotelů. V Praze aktuálně máme v přípravě a realizaci celkem 650 bytových jednotek. Velkou výhodou je, že jsme schopni celý proces developmentu pokrýt svými silami, máme např. i vlastní zkušený tým architektů a stavebních inženýrů, kteří pracují pod vedením Helmuta Berghoefera pro většinu zemí, kde působíme.  Připravují všechny stupně projektové dokumentace – od studií až po návrhy interiéru.

Kde jinde v Evropě jste aktivní a v jakém směru?

Mimo Česko realizujeme projekty pro přední evropské metropole v Rakousku, Německu a Polsku. Strategicky se zaměřujeme na rezidenční a kancelářské projekty stejně – jako u nás. S více než 145 lety historie je UBM jediným poskytovatelem, který pokrývá vlastními zdroji celý proces developmentu od počátečního plánování až po marketing a prodej.

Které české projekty patří historicky k nejúspěšnějším?

Je těžké vybrat nejúspěšnější projekty, ale pokud bych měl hovořit např. o nejrozsáhlejším, je to bezesporu multifunkčním projekt Anděl City na pražském Smíchově, zahrnující 14 staveb v areálu bývalé továrny Tatra, které bylo vybudováno ve třech etapách a změnilo původní podobu smíchovského Anděla. Vybudovali jsme zde dva designové hotely Angelo a Andel´s, multikino CineStar (tehdy ještě Village Cinema) s podzemními garážemi o 436 parkovacích místech, pět kancelářských budov, kde sídlily např. české pobočky světoznámých gigantů, jako je Cetelem či Maersk. Celé dílo uzavřely dvě rezidenční budovy se 106 a 109 byty a apartmánový dům náležící k hotelu Andel´s. V této lokalitě se také nachází náš současný luxusní rezidenční projekt NEUGRAF, který je ve výstavbě. Jde o 177 apartmánů se společnou terasou na střeše jižního traktu a privátní wellness. Speciálním projektem byla také rekonstrukce historické budovy na hotel Le Palais a v současné době rekonstrukce Cukrovarnického paláce na Senovážném náměstí na Hotel Andaz Prague, nejvyšší řadu řetězce Hyatt Hotels. Je to rovněž zatím největší investice UBM v Česku.

Rozsáhlý rezidenční projekt vyrůstá na rozhraní Stodůlek a Řeporyjí. Kolik bytů zde plánujete postavit a v jakém časovém horizontu?

Arcus City je naše novinka v jihozápadní části města. Bude realizován ve třech etapách, v nichž vznikne celkem 284 bytových jednotek a 26 rodinných domů. V červnu jsme zahájili předprodej první etapy, která zahrnuje 100 jednotek a bude dokončena v roce 2023, další etapy budou následovat v relativně rychlém sledu. Druhou etapu uvedeme na trh již v průběhu příštího roku. V první fázi čistě bytové výstavby, nabízíme dvě kategorie – Komfort a Penthouse. Oba jsou v nadstandardní kvalitě všech použitých materiálů, od dřevěných oken a podlah až po kvalitní sanitu a obklady.

Co je pro Arcus City typické? Čím se liší od ostatních projektů v této lokalitě?

Arcus City, jak už svým názvem napovídá, vytvoří nový kompaktní celek velkého území, který zahrnuje bydlení v bytových a rodinných domech, komerční prostory a také novou autobusovou zastávku. Soubor těchto částí poskytne obyvatelům plný samostatný komfort, stejně jako rychlé spojení s metrem Stodůlky. Celý prostor také zahrnuje velké množství venkovních možností pro relax a sport doplněné novou výsadbou zeleně, nehledě na přímou návaznost skanzenu Řepora. Dalším podstatným rozdílem je kvalita standardů, o nichž jsem se již zmínil, a to nejen v bytových jednotkách samotných, ale i stavebních technologií, jako je třeba zesílení zdí pro lepší akustickou izolaci.

Počítáte s výstavbou občanské vybavenosti a komerčních prostor?

Komerční prostory se budou nacházet v samotném srdci projektu jako součást přízemí bytových domů, které patří do druhé etapy výstavby. Dotvoří tak pomyslné náměstí všech tří etap.

Neobáváte se nepříjemného hluku dopravy z Pražského okruhu?

Architektonický návrh je důmyslně zpracován do tvaru oblouku, budovy jsou tedy rozmístěné tak, že se uzavírají do sebe. Okna jsou orientována do vnitrobloku nebo s jižním a jihovýchodním výhledem na Řeporyje a Zbuzany. Hlavní ulice Jeremiášova a Poncarova tak zůstávají za zády jejich obyvatel.

Plánujete v tomto ohledu nějaká opatření?

Vedle samotného konceptu budov posílíme zelený pás k ulici Poncarova, který je již v tento moment částečně odděluje, a vzhledem k přirozenému zvlnění terénu, který je přímo u ulice vyšší o několik metrů, to považujeme za dostatečné.

AK

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *